Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúfala som, že zaujmem nielen šarmom, vraví šťastná Barteková

Strelkyňa Danka Barteková dosiahla v Londýne dva týždne po zisku bronzovej medaily v skeete ďalší veľký úspech. Vo voľbách štyroch nových členov do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) suverénne zvíťazila, keď získala 2295 hlasov. Slovensko má vďaka Bartekovej zastúpenie v olympijskej smotánke po jedenástich rokoch.

12.08.2012 16:09
Danka Barteková Foto:
Danka Barteková.
debata (4)

Čo ste si pomysleli v prvom momente po vyhlásení výsledkov?
Keď Frankie Fredericks prečítal moje meno, až som prestala dýchať. Londýn je pre mňa asi čarovný, lebo sa mi v priebehu dvadsiatich dní splnili dva veľké sny. Znamená to pre mňa aj veľkú zodpovednosť, pretože odteraz zastupujem svetových športovcov. Vedela som, že úspechom vo voľbách by sa mi zmenil život. Musím skĺbiť prácu v MOV so športovou kariérou, ktorej sa určite nehodlám vzdať. Viem, že to bude náročné, bude to ťažkých osem rokov, ale vybrala som si ich sama a veľmi sa na to teším. Rada prijímam výzvy.

Ako zareagoval váš tréner Juraj Sedlák?
Gratuloval mi a povedal – dúfam, že sa ešte uvidíme. Ubezpečila som ho, že v prvom rade som stále športovec. Streľby sa nechcem vzdať a štúdium ma baví. Som veľmi rada, že sa našiel spôsob, ako spojiť jedno aj druhé.

Čím ste podľa vás vo voľbách zapôsobili na športovcov?
Dúfala som, že zaujmem nielen šarmom. Verím, že zapôsobilo aj moje vzdelanie a môj dlhoročný záujem o športovú diplomaciu. Každý kandidát nakrútil video, ktoré sa premietalo v jedálni olympijskej dediny. Prezentovali sme sa prostredníctvom letákov a potom debatami so športovcami. Každý kandidát nosil odznak, ktorý ho identifikoval. Uvedomovala som si, že to bude ťažké. Mohla som sa oprieť o hlasy 46 krajanov, ale Katarčan Al-Attiyah sa javil ako silný súper (z jedného športu mohli zvoliť len jedného kandidáta). Tešila som sa z každého hlasu, keď za mnou hocikto prišiel a povedal – volili sme ťa a držíme ti palce.

Nejdem teraz spraviť veľký vietor. Zastupujem športovcov, môžem sa vyjadrovať k veciam, ktoré sa ich týkajú. Potrebujeme mať šport, ktorý bude fér, bez dopingu, bude sa opierať o rovnosť pohlaví, ale aj rovnosť medzi krajinami, ktoré majú peniaze a ktoré nie.

Na piaty pokus
Medzinárodný olympijský výbor má momentálne 109 riadnych členov, 32 čestných a 1 mimoriadneho člena. V komisii športovcov pôsobí maximálne 21 aktívnych či bývalých olympionikov. Dvanástich volia účastníci OH na osem rokov, ostatných menuje prezident MOV. V minulosti kandidovali do komisie športovcov MOV štyria Slováci – hokejisti Peter Šťastný a Miroslav Šatan, plavkyňa Martina Moravcová a tenistka Karin Habšudová. Ani jeden z nich neuspel.

Aké máte predstavy o vašej práci v MOV?

V dvadsiatich siedmich rokoch ste najmladšou členkou MOV. Čo tak o dvadsať rokov tejto organizácii šéfovať?
Nech sú sväté vaše slová (úsmev). Nevravím, že nerúbem vysoko, ale teraz som skromná. Viem, že sa mi týmto otvárajú veľké možnosti. Akonáhle príde šanca uplatniť sa – teraz nemyslím na post prezidenta MOV – je to pre mňa hodená rukavica.

Za osem rokov vás čaká štyrikrát hlasovanie o dejisku OH alebo ZOH. Ste pripravená na nápor lobistov?
Budem musieť.

Koho ste tipovali do kvarteta športovcov, ktorí získajú najviac hlasov?
Plavkyňu Kirsty Coventryovú zo Zimbabwe, vodného slalomára Tonyho Estangueta i českú oštepárku Barboru Špotákovú. V prvých dvoch prípadoch mi tip vyšiel. Nad štvrtým som neuvažovala. Tým som mala byť ja (smiech).

Boli ste nervóznejšia pred posledným výstrelom vašej ruskej súperky v olympijskom skeete alebo pred vyhlásením výsledkov volieb?
Priznám sa, že keď som čakala ešte vo štvrtok na tlačovku k voľbám (vyhlásenie výsledkov sa napokon posunulo o dva dni), chcela som si ešte rýchlo nalakovať nechty, ale tak sa mi triasli ruky, že som to nedokázala. Vravela som si – zlatá streľba.

Čo vraveli na váš úspech rodičia?
Samozrejme, že som hneď volala domov a pochválila sa mamke. Som veľmi rada, že mohli pricestovať hneď za mnou do Londýna na predstavenie nových členov MOV počas záverečného ceremoniálu. Prvý raz v živote leteli lietadlom.

4 debata chyba