Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruskí basketbalisti zdolali Argentínu a získali olympijský bronz

Basketbalisti Ruska získali prvú olympijskú medailu v samostatnej histórii. Zatiaľ čo pod hlavičkou Sovietskeho zväzu patrili k najúspešnejším krajinám po USA, po osamostatnení si na prvý cenný kov pod košmi museli počkať do Londýna, kde v dueli o tretie miesto zdolali 81:77 obhajcov bronzu z Pekingu Argentínčanov.

12.08.2012 14:25
rusi, basketbal, radost OH Foto:
Radosť ruských basketbalistov.
debata

Rusi posledný veľký úspech na celosvetovom turnaji dosiahli v roku 1998, keď boli druhí na majstrovstvách sveta. Od tej doby získali len zlato a bronz na majstrovstvách Európy. A zažiarili až teraz v Londýne.

Zápas zdolaných semifinalistov bol veľmi vyrovnaný a oba celky sa neustále striedali vo vedení. Vždy maximálne o šesť bodov. Až v závere tretej štvrtiny zaútočili Rusi a utiekli až na 11 bodov.
Lenže Argentína potvrdzovala svoje kvality, desaťbodovou šnúrou stratu rýchlo stiahla a ešte 43 sekúnd pred koncom viedla 77:76 po akrobatickom koši Manuho Ginobiliho.

Lenže Rusov v závere ťahal mladý rozohrávač Alexej Šved, ktorý sa nebál zobrať zodpovednosť do svojich rúk a kľúčovou trojkou rozhodol o výhre. Argentína už nedokázala odpovedať, posledné sekundy nezvládla a nedostala sa ani k tomu, aby získala šancu vďaka faulu.

Šved nakoniec zakončil zápas ako najlepší strelec s 25 bodmi a siedmimi asistenciami. Ďalších 20 bodov pridal Andrej Kirilenko a 19 bodov Vitalij Fridzon.

Argentína sa mohla tradične spoľahnúť na Ginobiliho, autora 21 bodov, ale olympijskí víťazi z roku 2004 doplatili na menšiu kvalitu lavičky. Väčšinu zápasu tak absolvovala základné päťka, ktorej v závere chýbali sily. Naopak ruskú hru ťahalo sedem hráčov.

O 3. miesto:
Argentína – Rusko 77:81 (20:19, 18:21, 19:21, 20:20)
Najviac bodov: Ginobili 21, Nocioni 16 (3 trojky), Delfino 15 – Šved 25 (6 trojok), Kirilenko 20, Fridzon 19

Zostávajúce nedeľňajšie stretnutie:
Finále: USA – Španielsko (16.00 SELČ)

debata chyba