Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Londýn ponúkol olympiádu All Inclusive. Na ďalšiu Európa nemá

Hello, welcome a goodbye. Londýn ponúkol olympiádu All Inclusive (so všetkým v cene). Veľké športové príbehy, očarujúcu atmosféru a takmer dokonalú organizáciu. V medailovom hodnotení hostiteľských miest (ak by sa nejaké robilo) by bola britská metropola určite vysoko.

14.08.2012 07:00
triatlon, atmosfera Foto:
Hry v meste bodovali očarujúcou atmosférou.
debata

Rozpaky, ktoré sprevádzali prípravu a prvé dni hier (od výberu loga, maskotov až po prázdne sponzorské sedadlá na tribúnach), sa rozplynuli hneď po zisku prvej zlatej britskej medaily. Dobrá nálada a pozitívny prístup sa rozšíril zo športovísk do londýnskych ulíc a parkov. Briti oslavovali svojich, ale vedeli povzbudiť aj iných. Zaplnili hľadiská a vytvorili úžasnú kulisu. Podujatím žila celá krajina. Olympijský park navštívilo za uplynulých 17 dní päť miliónov ľudí. K pozitívnemu imidžu olympiády prispeli aj ochotní policajti, úctiví vojaci na bezpečnostných kontrolách a najmä armáda 70-tisíc dobrovoľníkov – nie vždy dobre informovaných, ale zato srdečných a usmiatych.

Po prepuknutí ekonomickej krízy boli Briti nútení šetriť. Ubrali z pekinskej veľkoleposti, ale pridali emócie. Svet ich za to chváli. Aj za presné plánovanie a hospodárenie v rámci rozpočtu. Ten sa viackrát navyšoval, no hostitelia veria, že sa im aspoň časť investícií v budúcnosti vráti.

Olympiáda nečelila žiadnej teroristickej hrozbe, počas hier zatkli za drobné priestupky 250 ľudí. Deň po triumfe londýnskej kandidatúry 7. júla 2005 šokovala obyvateľov mesta séria bombových útokov, ktoré pripravili o život 52 ľudí. Britská spravodajská služba a bezpečnostné zložky preto dostali viac finančných prostriedkov a moderné technické vybavenie, ktoré malo pomôcť ochrániť olympiádu a jej účastníkov. „Spravili sme z Británie miesto, kde sa teroristom ťažko dýcha,“ uviedol pre agentúru AP bezpečnostný pracovník, ktorý si želal zostať v anonymite.

Ani londýnske hry sa nevyhli škandálom a mali aj svojich kritikov. Nie všetkým sa pozdával experiment s olympijským ohňom, ktorý organizátori ukryli v útrobách hlavného štadióna. Včera si určite vydýchli londýnski taxikári, ktorých sužovali veľké dopravné obmedzenia v meste. Negatívnych ohlasov však bolo pomenej.

„Ukázali ste to najlepšie z britskej pohostinnosti,“ uviedol počas záverečného ceremoniálu šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge. Londýnske hry označil za šťastné a nádherné (ale nie za najlepšie). „Nikdy nezabudneme na úsmevy, srdečnosť a podporu báječných dobrovoľníkov, týchto potrebných hrdinov. Vy, fanúšikovia a verejnosť, ste vytvorili zvučku týchto hier,“ dodal Rogge.

Olympijskú štafetu prevezme o štyri roky Rio de Janeiro. „Skúsenosti z Londýna nás zaväzujú k ešte väčšej zodpovednosti,“ vyhlásil starosta brazílskeho mesta Eduardo Paes. Rio čaká teraz mohutný finiš. Dokončenie športovísk, vybudovanie infraštruktúry. „Ešte musíme spraviť veľa vecí, ale sme experti na vyťahovanie zajacov z klobúka na poslednú chvíľu. Inak to nebude ani teraz,“ citoval Reuters Figueireira, 56-ročného barmana z Ria.

O olympiádu 2020 sa uchádza Tokio, Istanbul a Madrid, v predkole vypadla Dauha a Baku. Stiahol sa Rím i ďalšie európske mestá a aj Španieli sa strachujú, či by v prípade triumfu ich kandidatúry olympijské sústo finančne zvládli. Európu dobehla jej vlastná rozšafnosť. Na ďalšie hry teraz určite nemá.

debata chyba