Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý dážď odmien. Úspešných ruských olympionikov čaká prepych

Doslova zlatý dážď odmien sa zniesol na ruských športovcov, ktorí na olympijských hrách v Londýne vybojovali medaily. Za úspechy pod piatimi kruhmi dostali okrem miliónov a čestných radov aj "štyri krúžky", ktoré majú na kapotách luxusné automobily Audi.

16.08.2012 11:27
Volejbal, Rusko Foto:
Zlatí volejbalisti Ruska.
debata

Kremeľ dlho váhal, či londýnsku olympiádu považovať za fiasko, pretože zborná prvýkrát po 60 rokoch vypadla z prvej trojky v medailovom poradí národov, ale nakoniec ju predsa len označil za úspešnú. Z britských ostrovov olympionici priviezli o jednu zlatú, päť strieborných a štyri bronzové medaily viac ako pred štyrmi rokmi z Číny.

„Samozrejme, v Pekingu sme boli tretí v celkovom poradí, ale v počte medailí sme viac uspeli v Londýne. O desať medailí viac je nepochybne úspech,“ vyhlásil prezident Vladimir Putin.

   

Na peňažné odmeny za medaily štátna pokladnica vyčlenila cez 300 miliónov rubľov (asi 7,6 milióna eur). Po štyroch miliónoch rubľov za zlato (stotisíc eur), 2,5 milióna za striebro (asi 70-tisíc eur) a 1,7 milióna rubľov za bronz (43-tisíc eur).

Ďalšie „darčeky“ zaplatili ruskí podnikatelia. Zlatí športovci dostali limuzíny Audi A8, strieborní Audi A7 a najpočetnejšia skupinka bronzových sa „musela“ uspokojiť s Audi A6. Slovami komentátorov „k aróme úspechu patrí aj vôňa benzínu“.

   Audi A8  Audi A7
 

 

Výpočet odmien tým nekončí, ale je už dielom regionálnych úradov a sponzorov. Napríklad je už známe, že judista Arzén Galstjan za prvú ruskú zlatú medailu na olympiáde dostal byt a vozidlo Mercedes, zatiaľ čo ďalší šampión Mansur Isajev na odmenách od sponzorov zbohatol o milión dolárov.

debata chyba