Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto si uchmatne Olympijský štadión?

Počas olympijských hier bol navštevovanejší ako slávne Traffalgarské námestie, obdivovanejší ako legendárny Big Ben. Stal sa centrom záujmu desaťtisícov fanúšikov z celého sveta.

16.08.2012 09:00
OH, ceremoniál 1 Foto:
Olympijský štadión v Londýne počas otváracieho ceremoniálu.
debata

Ale čo s ním bude teraz? Aká budúcnosť čaká Olympijský štadión v Londýne po skončení najväčšieho športového sviatku a septembrovej paralympiády?

Futbal verzus atletika

Možností je niekoľko. Najpravdepodob­nejšia je premena na futbalový štadión. Záujemcovia o 80-tisícový chrám sú traja: West Ham United, Tottenham Hotspur a Lleyton Orient. Najbližšie k víťazstvu v bitke o štadión mal West Ham, ktorý už pred olympiádou získal právo na jeho prenájom. Lenže zvyšné dva kluby uspeli pri podaní právnej sťažnosti a tak celý proces výberu podnájomníka vyhásili súdy za neplatný.

V prípade víťazstva jedného z tradičných londýnskych klubov by zrejme zišlo z možnosti, aby Briti využívali pýchu olympiády na atletické súťaže. Napríklad Tottenham už vopred avizoval, že by nielen znížil kapacitu štadióna na 60-tisíc, ale z neho aj odstránil atletickú dráhu. A to napriek tomu, že organizátori Hier pri kandidatúre pred siedmimi rokmi prisľúbili Medzinárodnému olympijskému výboru, že štadión budú využívať najmä na atletické účely.

To sa však futbalovým klubom vôbec nepozdáva. „Olympijský štadión nás potrebuje. Ak ho ponechajú atlétom, urobia obrovskú chybu,“ tvrdí tréner West Hamu Sam Allardyce. „Kedy ho dokážu atléti naplniť? Len počas majstrovstiev sveta, teda raz za niekoľko rokov. Na tomto skvoste sa musí hrať Premier League, inak zarastie burinou,“ dodal uznávaný kouč pre The Telegraph.

Proti presťahovaniu West Hamu sú však jeho vlastní fanúšikovia. Tí by najradšej zostali v obľúbenom Upton Parku. „Chápeme, že k pôvodnému štadiónu majú vytvorený vrúcny vzťah, cítia z neho tradíciu. My sa ale musíme neustále posúvať vpred,“ argumentuje Allardyce.

F1 v meste?

Nie celkom reálne, ale určite zaujímavo vyzerá aj možnosť, že namiesto futbalových, by sa stal Olympijský štadión centrom zábavy pre motoristických nadšencov. Jeden z tímov formuly 1 McLaren prišiel s atraktívnou myšlienkou: zaradiť do kalendára najprestížnejších motoristických pretekov planéty aj Londýn. Trať by pritom mala viesť ulicami a cestami britskej metropoly, ale aj priamo cez štadión.

Predstaviteľom kolotoča F1 však stojí v ceste britská legislatíva. Tá zakazuje akékoľvek preteky v uliciach mesta. „Uvidíme, ako to napokon celé dopadne. Momentálne máme pred sebou štyri alternatívy. Jedna z nich počíta aj s vjazdom a výjazdom zo stredu štadióna,“ prezradil promotér F1 Bernie Ecclestone.

Preteky najrýchlejších automobilov sa príliš nestotožňujú s hlavnou líniou, na základe ktorej organizátori olympiády štadión postavili. Zainteresovaní ho totiž vyhodnotili ako najekologickejšiu stavbu v histórii olympijských hier. Je vyrobený z recyklovaných materiálov. V porovnaní s Vtáčim hniezdom (olympijský štadión v Pekingu) pri jeho stavbe použili štyrikrát menej ocele. Aj preto je o 75 percent ľahší, ako porovnateľné stavby vo svete.

Zachovať či zbúrať?

Staviteľský skvost, ktorý sa už dočkal Britskej ceny za architektúru, však napokon nemusí mať so športom nič spoločné. Stánok, ktorý stál Britov 608 miliónov eur, sa možno zmení na veľký amfiteáter. Na svoje by si v tom prípade prišli priaznivci hudby, ktorí by si tu užili vystúpenia najväčších hviezd popmusic.

Potom je však otázne, či by sa znížila kapacita štadióna. Organizátori hier totiž pôvodne plánovali, že vrchný prstenec s 55-tisíc sedadlami odstránia a zostane len spodný, kde je 25-tisíc miest.
Podľa architekta Olympijského štadióna by to bola škoda. „V súčasnej podobe ho môžeme zachovať pokojne aj ďalších päťdesiat rokov,“ vraví Rod Sheard. „Myslím, že by s tým súhlasili aj Londýnčania. Napokon, v metre mi jedno dievča povedalo, že štadión je taký pekný, že by bolo smutné zbúrať ho,“ pousmial sa.

Architekt, ktorý navrhol aj Reebok Stadium v Boltone či Millenium Stadium v Cardiffe, už pred prvými náčrtmi štadióna vedel, že bude pracovať na budove, ktorá zrejme hneď po olympiáde stratí pôvodnú tvár.

Štadión Spyrosa Louisa v Aténach. Kapacita: 75-tisíc (futbal), 82-tisíc (koncert). Cena stavby: 265 miliónov eur.

Pink, Bon Jovi, Sting, Madonna, U2 či Bruce... Foto: http://www.football-pictures.net
Olympijský štadión v Aténach Pink, Bon Jovi, Sting, Madonna, U2 či Bruce Springsteen. To je len čiastočný menoslov hudobných hviezd, ktoré sa predstavili po olympiáde v roku 2004 na aténskom Olympijskom štadióne. Už o devätnásť dní k nim pribudne aj americká kapela Red Hot Chilli Peppers, ktorá by, podobne ako jej predchodcovia, mala zrenovovaný štadión vypredať. Zo športových podujatí vyčnieva nad všetkými finále futbalovej Ligy majstrov, v ktorom milánske AC zdolalo v roku 2007 Liverpool 2:1. Okrem toho sa v modernom stánku konajú domáce zápasy dvoch miestnych futbalových klubov - Panathinaikosu a AEK.

Pink, Bon Jovi, Sting, Madonna, U2 či Bruce Springsteen. To je len čiastočný menoslov hudobných hviezd, ktoré sa predstavili po olympiáde v roku 2004 na aténskom Olympijskom štadióne. Už o devätnásť dní k nim pribudne aj americká kapela Red Hot Chilli Peppers, ktorá by, podobne ako jej predchodcovia, mala zrenovovaný štadión vypredať. Zo športových podujatí vyčnieva nad všetkými finále futbalovej Ligy majstrov, v ktorom milánske AC zdolalo v roku 2007 Liverpool 2:1. Okrem toho sa v modernom stánku konajú domáce zápasy dvoch miestnych futbalových klubov – Panathinaikosu a AEK.

Národný štadión v Pekingu. Kapacita: 80-tisíc, 91-tisíc (počas olympiády). Cena stavby: 344 miliónov eur.

Na rozdiel od aténskeho štadióna, pekinský... Foto: Reuters
Peking, OH, Vtáčie hniezdo Na rozdiel od aténskeho štadióna, pekinský nevyužíva pre svoje účely žiadny z miestnych športových klubov. Napriek tomu je dejiskom viacerých športových aj kultúrnych udalostí. Pri príležitosti prvého výročia od postavenia si diváci mohli v Pekingu vychutnať svetoznámu operu Turandot. Pred tromi rokmi hostil prestížne motoristické Preteky šampiónov, o dva roky neskôr zápas talianskeho futbalového Superpohára. V roku 2015 sa vo Vtáčom hniezde, ako znie prezývka štadióna, zídu najväčšie atletické esá, keďže bude dejiskom majstrovstiev sveta. Len deň pred londýnskou olympiádou si to v Pekingu rozdali o Čínsky pohár veľkokluby z Premier League Arsenal Londýn a Manchester City.

Na rozdiel od aténskeho štadióna, pekinský nevyužíva pre svoje účely žiadny z miestnych športových klubov. Napriek tomu je dejiskom viacerých športových aj kultúrnych udalostí. Pri príležitosti prvého výročia od postavenia si diváci mohli v Pekingu vychutnať svetoznámu operu Turandot. Pred tromi rokmi hostil prestížne motoristické Preteky šampiónov, o dva roky neskôr zápas talianskeho futbalového Superpohára. V roku 2015 sa vo Vtáčom hniezde, ako znie prezývka štadióna, zídu najväčšie atletické esá, keďže bude dejiskom majstrovstiev sveta. Len deň pred londýnskou olympiádou si to v Pekingu rozdali o Čínsky pohár veľkokluby z Premier League Arsenal Londýn a Manchester City.

debata chyba