Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková: Medailu si schovám do trezoru

Získala bronzovú medailu, zvolili ju do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru a na záverečnom ceremoniáli niesla v rukách slovenskú zástavu. "Vstup na štadión so zástavou za burácajúceho potlesku osemdesiatich tisícov ľudí bol pre mňa veľmi emotívny zážitok. Užila som si ten moment i celý ceremoniál, ktorý bol oslavou britskej hudby, športu a športovcov," prezradila úspešná športová strelkyňa Danka Barteková.

14.08.2012 20:26
Danka Barteková Foto:
Danka Barteková v najkrajšom okamihu kariéry - s bronzovou medailou na olympijských stupňoch víťazov.
debata

Pôvodne ju mali v rámci ceremoniálu predstaviť celému svetu. Vymenovanie nových členov MOV však odložili pre vylúčenie dvoch kandidátov, ktorí porušili pravidlá kampane, no proti rozhodnutiu sa ešte môžu odvolať.

„Oznámili nám, že tam budeme musieť povedať o sebe pár slov. Pred osemdesiat tisíc divákmi a miliónmi pred televízormi. Od piatej, keď som vstala, som bola poriadne nervózna. Na raňajkách o desiatej nám povedali, že nás oficiálne nepredstavia. Odľahlo mi. Na druhej strane ma to aj mrzelo, lebo v hľadisku boli moji rodičia. Iste by to bol pre nich obrovský zážitok,“ vysvetlila Barteková.

Počas olympiády mala na oblečení pripnutý odznak kandidátky do komisie športovcov, aby ju mohli ostatní športovci v prípade záujmu osloviť s otázkami o jej programe. „Odznak som si priniesla domov. Zostane mi na pamiatku na to, čo všetko sa udialo v Londýne. Väčšinou si nechávam veci, ktoré mi pripomínajú príjemné momenty v živote. Bude odložená na dobrom mieste,“ usmiala sa.

A kde si vystaví vytúženú olympijskú medailu? ,,Ešte som nad tým nerozmýšľala… Dám si spraviť repliku, ktorú budem mať vystavenú niekde doma. Originál poputuje do trezoru, aby bol v bezpečí. Je príliš vzácny na to, aby som oň prišla," prezradila.

Z úspechu na diplomatickom poli mala obrovskú radosť. Spomedzi 21 kandidátov dostala najvyšší počet – 2295 z 6923 p­latných hlasov. „Vnímam to ako neuveriteľný úspech mňa i Slovenského olympijského výboru. Som vďačná za šancu, ktorú som dostala. Splnila som si pracovný sen. Budem za športovcov bojovať najlepšie, ako viem,“ prezradila slovenská skeetarka.

Dvadsaťsedemročná členka strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR sa bude aj naďalej primárne venovať streľbe. Nechce, aby jej nová pozícia ovplyvnila športovú kariéru. „Ešte som si nenaplnila všetky športové ambície. Asi však budem musieť trochu pomeniť režim tréningov,“ priznala najmladšia členka komisie športovcov.

Uvedomuje si, že športová kariéra, práca pre MOV, s ktorou priamo súvisí aj členstvo v exekutíve SOV, a pokračovanie v doktorandskom štúdiu jej zaberie veľa času. Napriek tomu sa teší na nové výzvy.

„Obetovala som snahe o zvolenie do komisie športovcov už dva roky a dosiahla niečo, z čoho budem čerpať do konca života. Tento úspech vnímam aj ako vrátenia toho, čo mi šport dal. V minulosti som dostala viacero príležitostí ja, teraz ich budem posúvať ďalej,“ poznamenala Barteková. Na prvom zasadaní komisie, ktoré by sa malo uskutočniť na jeseň, si chce urobiť dobrú východiskovú pozíciu do budúcnosti. Nemá z neho obavy, len rešpekt.

Hlasy športovcov získavala najmä na strelnici. „Hovorila som s ľuďmi, ktorých poznám, a poprosila ich, aby boli mojimi ambasádormi medzi svojimi krajanmi. Myslím si, že som mala veľmi dobre pripravený leták, ktorým sme sa mohli prezentovať. Pre mňa je práca v tejto oblasti dlhodobý cieľ. Nechcem byť len pasívnou členkou komisie, ale mám záujem sa tomu venovať aktívne, čo som sa snažila dať na vedomie. Možno aj to zavážilo,“ povedala.

debata chyba