Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lopta za 4-tisíc, oštep za 3-tisíc eur. Predmety z olympiády idú na dračku

Olympijské hry v Londýne sa stávajú kultovou záležitosťou. Svedčí o tom aj obrovský záujem fanúšikov o autentické suveníry z podujatia - technickým vybavením športovísk počnúc a kostýmom Mary Poppinsovej z otváracieho ceremoniálu končiac.

14.08.2012 16:21
špotáková, OH 2012, hod oštepom Foto:
Češka Barbora Špotáková obhájila zlatú medailu z Pekingu v Londýne na OH 2012.
debata

Organizátori preto veria, že na internetovej aukcii získajú predajom stovky až tisícky libier. Ich očakávania rozhodne nie sú prehnané. Za olympijskú pochodeň s podpisom zlatého medailistu v cyklistickej časovke Bradleyho Wigginsa bol jej nový majiteľ ochotný zaplatiť 13-tisíc libier (16 500 eur).

Oficiálna výsledková listina z atletických súťaží sa predala za 4030 libier, basketbalová lopta z finále mužského turnaja medzi USA a Španielskom za 3755 libier. Na opačnej strane záujmu je tabuľa Angoly z nástupu výpravy na otváracom ceremoniáli. V utorok sa niekoľko hodín jej cena nepohla z úrovne 80 libier.

Na dračku idú vlajky niektorých krajín z otvorenia OH. Najvyššia ponuka za americké pruhy a hviezdy je 3735 libier, nasledujú kanadská (1315 libier) a bermudská (716). Súťažný oštep sa predáva za 2010 libier, dvojmetrový maskot Wenlock v odeve fiktívneho detektíva Sherlocka Holmesa za 4040 libier.

Populárne sú aj rekvizity z umeleckej časti programu otváracieho ceremoniálu. Cena za šaty rozprávkovej opatrovateľky Mary Poppinsovej sa začína na 855 librách, za jej čiernu tašku na 541 librách. Odev sedliaka z úplného úvodu otvorenia stojí 230 libier.

Výťažok z „olympijskej burzy“ si rozdelia britské športové organizácie.

debata chyba