Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z vojnového dieťaťa po americkú hviezdu olympiády. Lopez Lomong

Americký olympijský výbor mu zveril úlohu vlajkonosiča na OH v Pekingu pred štymi rokmi. A to i napriek tomu, že sa v zámorí nenarodil a nehovorí plynule po anglicky. Pochádza z Afriky, zo Sudánu, ktorý patrí dlhé roky k najnebezpečnejším krajinám sveta. Jeden z favoritov behu na 5000 metrov, Lopez Lomong.

11.08.2012 14:00
Lopez Lomong Foto:
Lopez Lomong.
debata

Dvadsaťsedemročný rodák z mesta Kimotong v Južnom Sudáne bol dlho označovaný ako „Stratený chlapec“, ktorý prežil brutálnu občiansku vojnu v tomto africkom štáte.

Lomong mal šesť rokov. Bola nedeľa ráno a malý chlapec sa hral vonku ako stovky ďalších detí. Zrazu sa prirútili autá vojenských jednotiek a v tom sa dovtedy pomerne bezstarostný život pre Lomonga skončil.

Vojaci ho rodičom uniesli a odvliekli do väzenia, kde sa z neho mal stať jeden z armády detských bojovníkov.

„Každý deň som videl umierať deti okolo mňa. Vtedy som si hovoril: ‚OK, ale veď ďalší môžem byť ja,‘“ spomínal pre CNN Lomong a pokračoval: „V tom momente sa mi totálne zmenil život. Mal som síce len šesť, ale už som nebol dieťa, ale dospelý človek.“

Vedel, že buď sa z väzenia dostane, alebo v ňom nájde smrť. A tak o niekoľko týždňov neskôr zosnoval plán úteku, pri ktorom mu pomáhali traja starší kamaráti. Bosý sa predral cez dieru v plote a utekal doslova o život. Tri dni a tri noci sa neobhliadal za seba a bežal za slobodou. Po 72 hodinách sa konečne dostal k hraniciam Kene, kde strávil najbližších desať rokov v tábore pre utečencov.

Lopez Lomong bude vlajkonosičom americkej výpravy. Foto: SITA
Lopez Lomong Lopez Lomong bude vlajkonosičom americkej výpravy.

V roku 2001 sa Lomongov neuveriteľný príbeh začal uberať úplne iným smerom. Šestnásťročný chlapec sa ocitol ako jeden zo 4000 „stratených chlapcov“ vo vládnom programe USA na adopciu. A tak sa dostal z tábora, kde dostával teplé jedlo raz za deň v priebehu pár dní do New Yorku. V Tully začal chodiť do školy a prvýkrát sa dostal aj k behaniu na profesionálnej úrovni.

Americkým občanom sa stal v roku 2007, o rok neskôr už cestoval do Číny ako člen olympijského výberu. V behu na 1500 síce nepostúpil do finále, no jeho príbeh bol pre ‚krajanov‘ taký výnimočný, že si ho zvolili za vlajkonosiča.

„Toto je pre mňa najúžasnejší moment v živote. Je tu množstvo úžasných plavcov, zápasníkov, basketbalistov či atlétov. Zberateľov medailí. A ja som mohol byť prvým v rade a držať zástavu. Je to ako sen,“ priznal v roku 2008. Pred Hrami v Londýne doplnil: „Už nechcem byť vlajkonosič, teraz sa túžim odvďačiť všetkým medailou.“

A v Londýne má šancu na naplnenie svojho sna.

„Za tie štyri roky som sa posunul vyššie, viac si verím. Medaila je môj cieľ,“ vyjadril sa pre CNN absolvent Univerzity v Severnej Arizone.

Okrem zisku cenného kovu pre novú krajinu nezabúda Lomong ani na rodný Južný Sudán. Založil nadáciu, ktorá pomáha ľudom z Afriky. „Potrebujú vzdelanie, čistú vodu, jedlo a zdrovotnú starostlivosť, ktorá im chýba,“ povedal.

Športovec narodený 1. januára napísal o svojom živote aj knihu s názvom: „Beh o život. Od strateného chlapca z vražedných polí v Sudáne až na Olympijské hry.“ Aj prostredníctvom publikácie sa snaží podať všetkým informácie o zverstvách v Sudáne a všetkým vysvetliť, prečo je preňho behanie také dôležité.

„V mojej domovine stále trvá hladomor, nepokoje sú na dennom poriadku a rodičia prichádzajú o deti. Musíme svet informovať a dať deťom šancu na vzdelanie a nie na strieľanie z kalašnikova. Oni sú budúcnosť, musíme plniť ich sny,“ dodal Lopez Lomong.

debata chyba