Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holanďanky získali vo vodnom póle zlato, Austrálčanky po obrovskej dráme berú bronz

Holandské reprezentantky sa stali olympijskými víťazkami vodnopólového turnaja žien na OH v Pekingu, keď zdolali USA 9:8. Bronzové medaily získali reprezentantky z Austrálie.

21.08.2008 14:02 , aktualizované: 14:41
vodné pólo, OH 2008 Foto:
Bronwen Knoxová z Austrálie a Krisztina Szremková z Maďarska zápasia o loptu počas zápasu o bronz.
debata

Holanďanky mali úvod ako z rozprávky, keď v 4. min viedli už 4:0. Američankám sa však do konca I. štvrtiny podarilo znížiť na 2:4. Druhá osemminútovka naopak patrila gólovo hráčkam USA, ktoré sa na súperky dotiahli a druhý polčas sa začínal za stavu 5:5.

V druhej polovici duelu mali miernu prevahu reprezentantky Holandska, no Američanky gólovo nezaostávali a 5 minút pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali na 8:8. Keď sa už zdalo, že duel dospeje do predĺženia, rozhodla 26 sekúnd pred štvrtou sirénou o zisku zlatej medaily pre Holandsko Danielle de Bruijnová.

Tridsaťročná menovkyňa známej plavkyne Inge De Bruijnovej sa stala hrdinkou holandského tímu, keď strelila sedem z deviatich finálových gólov svojho celku.

Finále:
USA – Holandsko 8:9 (2:4, 3:1, 1:2, 2:2)

  • USA: Armstrongová – Petriová, Villová 1, Wengerová, Goldová 1, Windesová, Van Normanová 1 (Hayesová 1, Cardenasová, Steffensová 2, Gregorková 1, Craigová 1)
  • Holandsko: Van der Meijdenová – Smitová, Caboutová, De Bruijnová 7, Van Belkumová 1, Van den Bergová, Guichelaarová (Hakhverdianová, Van den Hamová 1, Kleinová, Sijbringová, Kootová)
  • Presilovky: 6/4 – 7/4, pokutové hody: 0 – 0, rozhodovali: Kiszelly (Maď.) a Caputi (Tal.)

Bronz získala Austrália

Austrálske vodné pólistky zvíťazili v stretnutí o 3. miesto nad Maďarkami a získali bronzové medaily. Maďarky po vyrovnanej úvodnej štvrtine vyhrali ďalšiu 3:1 a do druhého polčasu vstupovali s dvojgólovým vedením.

Tretia štvrtina sa skončila 3:1 v prospech reprezentantiek Austrálie a začínalo sa odznova. V štvrtej osemminútovke sa po necelých dvoch minútach ujali vedenia Maďarky, ale ich súperky dokázali v záverečných sekundách riadneho hracieho času zásluhou R. Ripponovej vyrovnať na 7:7.

Ani predĺženie víťaza duelu neprinieslo (2:2) a na rad prišli pokutové hody. Rozhodnutie prišlo v piatej sérii. Za Austráliu bola úspešná Mia Santoromitová, na druhej strane brankárka Emma Knowová zneškodnila pokus Rity Dravuczovej.

Súboj o 3. miesto:
Austrália – Maďarsko 9:9 po predĺžení (2:2, 1:3, 3:1, 1:1 – 2:2) – na pokutové hody 3:2

  • Austrália: E. Knoxová – R. Ripponová 1, Gyntherová 2, Beadsworthová 1, Fraserová 2, Gofersová, M. Ripponová 1 (Cuffeová, B. Knoxová 2, J. Santoromitová, M. Santoromitová, Hetzelová)
  • Maďarsko: Horváthová – Szremková, Stieberová, Dravuczová 2, Zantleitnerová 1, Pelleová, A. Valkaiová 3 (Györeová, Kistelekiová 3, Takácsová, Bráviková, Primászová)
  • Presilovky: 15/4 – 11/2, pokutové hody: 1/1 – 0, rozhodovali: Anciferov (Rus.) a Rak (Chorv.)
debata chyba