Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špotáková získala zlato posledným hodom

Česká oštepárka Barbora Špotáková potvrdila pozíciu favoritky a vybojovala si olympijské zlato v Pekingu v európskom rekorde 71,42 m. Cesta majsterky sveta k olympijskému prvenstvu však nebola jednoduchá, lebo do Pekingu prišla v skvelej forme aj 22-ročná Maria Abakumovová.

21.08.2008 16:38
Barbora Špotáková, oštep Foto:
Česká oštepárka Barbora Špotáková hádže svoj zlatý hod.
debata

Ruska hneď v úvodnej sérii o 2,07 metra zlepšila národný rekord na 69,32 m a viedla o 10 cm pred Špotákovou, ktorá zlepšila český rekord o 7 cm na 69,22 m. Bývalá juniorská majsterka Európy však v daždi nepovedala posledné slovo a vo 4. sérii zlepšila výkonom 70,78 m o 58 cm európsky rekord Nemky Christiny Obergföllovej z minulého roka. Zdalo sa, že Špotáková dostala mat, ale 27-ročná Češka sa v predposlednom pokuse zmobilizovala a hodila 71,42 m. Európsky rekord a len 28 cm od svetového. Abakumovová sa vo svojom záverečnom pokuse zmohla len na 67,52 m a Česko po 56 rokoch získalo olympijské zlato v hode oštepom žien.

„Neviem, ako som to dokázala. Naozaj! A vravím to úplne vážne,“ radovala sa Špotáková. „Olympijský triumf si cením oveľa viac ako zlato z majstrovstiev sveta, je to najkrajší moment mojej kariéry. Triumf nad Abakumovovou má sladkú príchuť, lebo práve dnes je 40. výročie ruskej invázie do Československa.“

Američan Jeremy Wariner neobhájil v behu na 400 m zlato z Atén, o takmer sekundu prehral so svojím krajanom LaShawnom Merrittom (43,75) a prišiel aj o svetový výkon roka, keď si Merritt o 21 stotín zlepšil osobný rekord na 43,75. Dvadsať­dvaročný bývalý bejzbalista upravil bilanciu tohtoročných vzájomných súbojov s dvojnásobným svetovým šampiónom Warinerom na 3:2 vo svoj prospech, keď ho predtým zdolal na mítingu Zlatej ligy v Berlíne a aj na šampionáte USA v Eugene.

Bronz získal ďalší Američan David Neville, takže štvorstovkári USA obsadili kompletný stupeň víťazov piatykrát v histórii (1904, 1968, 1988, 2004, 2008). Smolu mal opäť Chris Brown z Bahám, na posledných dvoch svetových šampionátoch aj teraz v Pekingu skončil na 4. mieste. „Plán bol jasný: využiť moju výšku ako výhodu. Vyšlo to, absolvoval som dobré preteky,“ poznamenal 191 cm vysoký LaShawn Merritt.

Finále behu na 110 m prekážok bez domáceho favorita Liu Sianga bolo v réžii kubánskeho svetového rekordéra Dayrona Roblesa, ktorý s vypusteným záverom zabehol svoj piaty tohtoročný čas pod 13 sekúnd (12,93) a za olympijským rekordom Číňana z Atén zaostal len o dve stotiny. Dvadsaťjedenročný mladík, ktorý v júni zlepšil svetový rekord na 12,87, predstihol v Pekingu dvojicu Američanov David Payne – David Oliver rozdielom triedy o 24, resp. 25 stotín. Roblesovo zlato bolo pre Kubu jubilejné desiate atletické v histórii olympijských hier.

„Som akoby v extáze. Vždy som sníval o olympijskom víťazstve,“ tešil sa Kubánec a dodal, že už sa teší na súboje s Liu Siangom: „Som si istý, že sa po zranení vráti a na budúcoročných majstrovstvách sveta v Berlíne zvedieme napínavý duel.“

Vo finále trojskoku mužov, v ktorom chýbal slovenský rekordér Dmitrij Vaľukevič, zvíťazil vlaňajší majster sveta Nelson Evora z Portugalska. Po zlepšení tohtosezónneho maxima v kvalifikácii o 10 cm na 17,34 m sa zlepšoval aj vo finále. V druhej sérii skočil 17,56 a vo štvrtej dokonca vylepšil svetový výkon roka na 17,67 m. Striebro si vybojoval halový svetový šampión Phillips Idowu (17,62 m) a bronz v národnom rekorde 17,59 m Leevan Sands z Bahám.

Všetky výsledky z OH v Pekingu nájdete tu

debata chyba