Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kauza veku čínskych gymnastiek je opäť otvorená

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa neuspokojil s odložením problému s vekom čínskych športových gymnastiek na pekinských olympijských hrách "ad acta" a požiadal Medzinárodnú gymnastickú federáciu (FIG) o opätovné otvorenie kauzy.

22.08.2008 09:06
Gymnastika, Čína Foto:
Čínske gymnastky sa tešia z historického triumfu v súťaži družstiev.
debata

Dôvodom sú údajné nové informácie, ktoré by mali do prípadu vniesť viac svetla. „Oslovili sme gymnastickú federáciu, aby sa na vec znovu pozrela. Keď máme o nejakej zásadnej otázke pochybnosti, a v tomto prípade ich naozaj máme, zákonite musíme požiadať o prešetrenie,“ uviedla hovorkyňa MOV Giselle Daviesová, o povahe nových informácií však neprezradila nič.

Vek čínskych gymnastiek na olympijských hrách v Pekingu bol jednou z najdiskutova­nejších tém, najmä keď domáce dievčatá ovládli súťaž družstiev. Viaceré, predovšetkým americké médiá operovali samotnými čínskymi zdrojmi ako dôkazmi, že minimálne jedna z Číňaniek má o dva roky menej, ako proklamuje čínska výprava. Podľa pravidiel Medzinárodnej gymnastickej federácie je vekový limit stanovený na 16 rokov.

Názory, že čínske úrady sfalšovali úradné listiny, aby niektoré dievčatá mohli v Pekingu štartovať, sa objavovali už pred štartom samotných súťaží. Redaktori agentúry AP napríklad našli oficiálnu správu čínskej agentúry Nová Čína spred deviatich mesiacov, v ktorej je členka olympijského tímu He Ke-sin opísaná ako talentovaná 13-ročná gymnastka – jedna z desiatich najväčších čínskych športových nádejí.

Američania objavili správu z 3. novembra 2007 na webe minulý štvrtok ráno a uchovali si z nej kópiu. Vo štvrtok popoludní už bola práve táto správa neprístupná. Ak by bola pravdivá, znamenalo by to, že He nemohla štartovať na OH v Pekingu. V oficiálnych listinách sa však uvádza, že He Ke-sin sa narodila 1. januára 1992.

„Mám naozaj šestnásť rokov. Neprikladám žiadnu pozornosť tomu, čo hocikto povie,“ uviedla He po skončení súťaže družstiev, v ktorej Čína triumfovala pred USA. Otázky visia aj nad vekom ďalších dvoch čínskych gymnastiek Jiang Ju-juan a Jang Ji-lin. Vedúci domácej gymnastickej výpravy Žang Hong-liang sa snažil vysvetliť rozdielne údaje o veku He Ke-sin chybou čínskych redaktorov. „Bola to iba chyba. Nikto z médií mi nevolal, aby si overil vek našich gymnastiek,“ uviedol Žang.

Federácia údajne nemá možnosť meniť úradné listiny, akými sú rodné listy. „Sme športová federácia. Neviem, akým spôsobom by sme to mohli dokázať. Myslím si, že sme to už vysvetlili a nepotrebujeme o týchto otázkach naďalej diskutovať.“ Právomoc preverovať údaje o veku gymnastiek má iba Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) a Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Predstavitelia oboch inštitúcií až doteraz považovali pasy čínskych gymnastiek za platné.

Čína získala v gymnastických súťažiach žien celkovo šesť medailí, samotná He Ke-sin okrem zlata v družstvách pridala aj najcennejší kov z cvičenia na bradlách.

debata chyba