Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj o zlato vyhrali Američanky po predĺžení

To, čo sa nepodarilo mužskej brazílskej futbalovej reprezentácii na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu, nedokázali ani príslušníčky nežnejšieho pohlavia z krajiny samby a kávy. Brazílčanky prehrali vo štvrtkovom finále s obhajkyňami celkového prvenstva z Atén Američankami 0:1 po predĺžení a nezískali vôbec prvú zlatú olympijskú futbalovú medailu pre najväčšiu juhoamerickú krajinu.

21.08.2008 18:22
Brazília - USA, futbal finále Foto:
Finálový zápas medzi futbalistkami USA a Brazílie.
debata

Reprezentácii USA sa už po tretí raz podarilo vystúpiť až na olympijský vrchol, druhýkrát v rade. Pred štyrmi rokmi Američanky zvíťazili rovnako ako teraz v Pekingu nad Brazíliou, a to dokonca tiež až po predĺžení (2:1). Okrem gréckej a čínskej metropoly dominovali Spojené štáty aj pred dvanástimi rokmi na domácej pôde v Atlante.

Finálový duel sa na štadióne v Pekingu na ťažkom premočenom teréne niesol v opatrnom duchu, výsledkom čoho bolo bezgólové skóre po 90 minútach hry. Až v nadstavenom čase dokázala streleckú smolu prelomiť Lloydová (96. min), ktorá naklonila misky váh na stranu USA. Ako sa napokon ukázalo, viac ako 50-tisíc fanúšikov žiadny ďalší presný zásah nevidelo, takže po záverečnom hvizde mohla na trávniku vypuknúť nefalšovaná americká radosť.

Nemky aspoň čiastočne odčinili sklamanie z neúspešného semifinále s Brazíliou (1:4) a v stretnutí o 3. miesto zvíťazili nad Japonskom 2:0 (0:0). Úradujúce majsterky sveta, ktorým reprezentantky krajiny samby a kávy v súboji o postup do finále dokonale oplatili prehru z rozhodujúceho stretnutia na minuloročnom svetovom šampionáte (0:2), boli v zápase o bronz lepším tímom, no svoju prevahu dokázali do skóre premietnuť až po zmene strán. Trénerke Silvii Neidovej fantasticky vyšlo striedanie, keď v 59. min Melanie Behringerovú nahradila Fatmire Bajramajová. Dvadsaťročná srbská rodáčka sa postarala o oba góly favoritiek, brankárku Fukumotovú prekonala v 69. a 87. min. Pre Nemky je to už tretí olympijský bronz v sérii, rovnako tretie boli aj v Sydney a Aténach.

Súhrn výsledkov štvrtkových stretnutí futbalového turnaja žien na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu:

Peking:
Finále:
Brazília – USA 0:1 po predĺžení (0:0, 0:0)
Gól:
96. Lloydová, ŽK: 106. Rosana, 107. Erika – 37. Mittsová, 114. Kaiová, rozhodovala: Damková (ČR), 51 612 divákov

Zápas o 3. miesto:
Nemecko – Japonsko 2:0 (0:0)
Góly:
69. a 87. Bajramajová, ŽK: 27. Laudehrová – 59. Kingová, rozhodovala: Alvarezová (Arg.), 49 285 divákov

Konečné poradie olympijského futbalového turnaja žien:
1. USA, 2. Brazília, 3. Nemecko, 4. Japonsko, 5. – 8. Nórsko, Kanada, Čína, Švédsko.

 
debata chyba