Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Softbalové zlato získali šokujúco Japonky

O jednu z najväčších senzácií na úkor favoritov v kolektívnych športoch v doterajšom priebehu olympijských hier v Pekingu sa postarali softbalistky Japonska, ktoré vo finále zdolali favorizované Američanky 3:1.

21.08.2008 15:43
Japonsko - USA, ženy softbal Foto:
Radosť Japoniek, ktoré prekvapivo zdolali americké softbalistky a získali zlato.
debata

Japonky tak zastavili sériu amerických triumfov pod piatimi kruhmi na 21 zápasoch (od 21. septembra 2000 – prehra 1:2 po 13. zmene s domácimi Austrálčakami na OH v Sydney).

Japonky zároveň prerušili zlatú hegemóniu tímu USA trvajúcu od zaradenia tohto odvetvia do programu OH v roku 1996 v Atlante. Podarilo sa im to v poslednej možnej chvíli. V Londýne 2012 bude tento šport už chýbať, ale jeho medzinárodní predstavitelia sa hodlajú uchádzať o návrat do scenára v roku 2016.

Američanky triumfovali nad Japonkami v čínskej metropole hladko 7:0 v základnej skupinovej fáze a 4:1 v stredajšom stretnutí o priamy postup do finále, ale v rozhodujúcom súboji veľmi nečakane zaváhali. Japonky si medzičasom vybojovali nárok opäť vyzvať tím USA, keď v „oprave“ zdolali Austrálčanky, strieborné z Atén 2004, vo veľkej dráme 4:3 po 12. zmene.

Austrália skončila na celkovom 3. mieste pred Kanadou, ktorú takisto v stredu zdolala 5:3.
Hráčky Spojených štátov amerických pred štyrmi rokmi v Aténach zvíťazili vo všetkých 9 svojich vystúpeniach a dosiahli skóre 51:1. Predvlani si na MS práve v Pekingu vybojovali titul pri bilancii 71:7, hoci aj vtedy podľahli Japonkám. Minulý rok zámorské reprezentantky potvrdili svoju dominanciu vo Svetovom pohári. Druhé vtedy znova skončili Japonky, bronzové z OH 2004.

Finále – výsledok:
Japonsko – USA 3:1

Konečné poradie:
1. Japonsko, 2. USA, 3. Austrália, 4. Kanada, 5. Taiwan, 6. Čína, 7. Venezuela, 8. Holandsko.

debata chyba