Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner štvorkajaka: Bielorusi boli nepochopiteľne rýchli

V komárňanskej lodenici na mŕtvom ramene Váhu vyrástlo šesť majstrov sveta. Všetci prešli rukami Tibora Soósa. Na olympijské zlato úspešný vodácky tréner stále čaká. K bronzu z Atén pridali jeho zverenci v Pekingu v súťaži štvorkajakov na 1000 m striebro.

23.08.2008 04:23
Tibor Soós Foto:
Tréner strieborného štvorkajaku Tibor Soós.
debata

Čo vo vás prevláda, radosť zo striebra, či smútok, že chlapcom uniklo zlato?
Nebudem klamať, v kútiku duše sme verili vo víťazstvo, aj keď sme o ňom nehovorili. Chlapcov to teraz bude chvíľu mrzieť. Všetko nám vychádzalo. Bielorusi boli v rozjazde až tretí. Zrejme sa na to vykašľali… Aj striebro je však skvelé, veď medaily sa nerozdávajú zadarmo. Dúfam, že v Londýne to ešte skúsime.

Prekvapili vás Bielorusi?
Na majstrovstvách Európy štartovali iba na päťstovke a tam sme ich o sekundu zdolali. Tu šli pre mňa nepochopiteľne rýchlo. Od polovice trate nastúpili, čo bývala naša silná zbraň. Aj stávkové kancelárie na internete verili najviac Bielorusom. Na víťazstvo našich bol kurz 2,4 a na Bielorusov tuším len 1,4. Asi sa v tom vyznajú chlapci. Ale nestavil som si.

Kedy ste začali tušiť, že Bielorusi majú navrch?
Keď nabrali rýchlosť, vedel som, že mieria za víťazstvom. V lodi sedí vyše tristo kilogramov. V bieloruskej hádam aj tristošesťdesiat. Všetci sú fyzicky výborne stavaní, individuálne možno lepší ako naši, ale nezvykli byť takí disciplinovaní. Viem, že v Račiciach ich museli strážiť. Teraz na nich dávali zrejme väčší pozor. Zdolali sme však Maďarov, čo je pre nás Komárňanov veľmi dôležité i Nemcov. O striebro chlapci tvrdo zabojovali. V závere ich musel deptať pohľad na unikajúcich Bielorusov.

Boli ste pred pretekmi nervózny?
Bol som veľmi pokojný, čo nezvyknem byť. V Aténach som bol nervóznejší. Pasovali nás za veľkých favoritov a bál som sa, že nezískame ani medailu, lebo v rozjazde obsadili chlapci až štvrté miesto.

Ako zaspávali chlapci noc pred súťažou?
Boli hore tuším do druhej, nemohli zaspať. Hrali hry na laptopoch

Na štart dorazili ako poslední. Bol to zámer?
To je taká taktika, aby sa ostatní na štarte trochu rozklepali. Nemalo by sa to robiť, ale neprišli zasa až tak neskoro. Niektorí rýchlostní kanoisti z bývalých sovietskych republík zvyknú prísť aj o minútu neskôr.

Čakajú vás ďalšie štyri roky tvrdej práce?
Ak chlapci budú chcieť, aby som ich ďalej trénoval, tak áno.

Pritiahne olympijské striebro do komárňanskej lodenice kajakárske talenty?
Určite, veď aj týchto chlapcov inšpiroval Attila Szabó svojim triumfom na majstrovstvách sveta v Plovdive. Ale zlato by možno ťahalo ešte viac.

debata chyba