Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rogge si za kritiku Bolta vykoledoval výsmech

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge pichol svojím komentárom na účet správania šprintérskej supernovy Usaina Bolta po rekordnom pekinskom finále na 100 m do osieho hniezda. Kritické reakcie sa mu vracajú zo všetkých strán.

22.08.2008 16:45
Jacques Rogge, Chu Ťin-tchao, OH, Peking Foto:
Prezident MOV Jacques Rogge(vľavo) a prezident Číny Chu Ťin-tchao na otvorení OH v Pekingu.
debata

Na obranu jamajského atléta sa ako bývalý šprintér postavil čerstvý predseda komisie športovcov MOV Frankie Fredericks. „Toto sú chvíle, ktorým atlét obetuje roky driny. Nimi vstupuje do histórie. Nie je to záležitosť, ktorú si niekto naplánuje alebo nacvičí. Usain je chlapec bez zábran. Takýmto spôsobom komunikuje s divákmi, chcel všetkým povedať: ´Podarilo sa mi niečo, čo nik iný nedokázal´. Nemôžete niekomu, kto beží stovku za 9,69, prikázať, ako má na to reagovať,“ oponuje Roggemu Namíbijčan.

Ešte ostrejšie sú voči Belgičanovi médiá, poriadne si jeho konzervatívny prístup podal aj redaktor britského denníka The Times. „Jacques Rogge – podivuhodné indivíduum, ktoré je prezidentom významnej inštitúcie. Komentárom na adresu Usaina Bolta sa zaradil medzi ľudí, ktorí si vo svojej zúfalosti myslia, že zachraňujú človeka pred pádom do žumpy, keď sa ho snažia zahnať späť medzi poslušné ovečky. Rogge vo svojej otcovskej zaslepenosti trvá na tom, že jamajský šprintér by si mal dať po svojom fyzickom vypätí tú námahu, aby podal ruku súperom. Iba sa ukázalo, ako málo toho o športe vie,“ píše The Times a pridáva ďalšie invektívy na Roggeho adresu.

„So svojimi maniermi sa hodí akurát tak na záhradnú slávnosť. Našťastie je to iba ojedinelý hlas. Šport je šou a Bolt v ňom hrá rolu P. T. Barnuma (známy americký šoumen a zakladateľ cirkusu v 19. st.). Jeho spôsob oslavy veľkého triumfu sa stal nezmazateľnou súčasťou obrazu olympijských hier. Rogge je starý nepoučiteľný muž. Ľudia milujú víťazné povahy a Bolt ukázal, že ju má.“

Jacques Rogge sa z piedestálu prezidenta MOV nechal počuť, že Bolt by mal preukázať viac úcty svojim pomalším konkurentom. „To nie je spôsob, akým sa správajú praví šampióni. Nemám problém s tým, že sa stará o šou. Myslím, si však, že by mal ostatným prejaviť viac úcty, podať im ruku či uznanlivo potľapkať po pleci bezprostredne po súboji a nie predvádzať teatrálne gestá, akoby bežal iba on sám,“ vyčítavo poznamenal Rogge na margo Boltovej finálovej stovky, pri ktorej oslavoval svoj triumf roztiahnutými rukami a údermi do pŕs už pred cieľovou šachovnicou.

Boltov manažér Ricky Simms prostredníctvom britských médií na Roggeho výroky reagoval vyhlásením, že jeho zverenec by si nikdy nedovolil pohŕdať súpermi. Fredericks s ním súhlasí: „Veľmi dobre viem, ako Usaina vnímajú ostatní šprintéri. To, čo sme videli v Usainovom podaní, bola jednoducho číra radosť.“

debata chyba