Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čínske stolnotenisové finále vyhral Ma Lin

Stolnotenisoví reprezentanti Číny si v singlových súťažiach na OH v Pekingu rozdelili obe medailové kolekcie. Rovnako ako u žien aj v mužskej dvojhry patril stupeň víťazov len zástupcom najľudnatejšej krajiny. Zlato si vybojoval Ma Lin, ktorý vo finále zdolal krajana Wang Haa 4:1.

23.08.2008 17:07
Ma Lin, stolný tenis, OH 2008 Foto:
Olympíjsky stolnotenisový víťaz v dvojhre mužov Ma Lin z Číny.
debata

Dvadsaťosemročný rodák zo Šen-jangu sa dočkal tretieho najcennejšieho olympijskému kovu, k prvenstvám zo štvorhry v Aténach 2004 (s Čen Qi) a súťaže družstiev v Pekingu 2008 pridal premiérový singlový titul.

Aktérmi sobotňajšieho duelu o zlato boli dvaja najvyššie nasadení hráči turnaja. Koncovku úvodnej časti zvládol lepšie Ma Lin (11:9), ktorý v druhom dejstve získal náskok 10:4. O ten však takmer prišiel, Wang Hao sa dotiahol na 9:10, ale šiesty setbal o štyri roky staršieho krajana už neodvrátil (9:11). Wang Hao uspel len v treťom sete (11:6) zásluhou päťbodovej šnúry od stavu 6:6.

Sériu piatich víťazných loptičiek predviedol aj Ma Lin vo štvrtom dejstve (11:7), keď otočil vývoj zo skóre 6:7. Ujal sa tak vedenia 3:1 a zároveň získal psychickú výhodu. Piaty set bol od začiatku v jeho réžii. Wang Hao síce odvrátil tri mečbaly, ale pri štvrtom už bol úspešnejší skúsenejší súper (11:9). Druhý hráč svetového renkingu Ma Lin si vylepšil vzájomnú bilanciu s lídrom rebríčka ITTF (12 – 7), z posledných deviatich súbojov vyhral sedem. Od roku 2002 odohrali spolu 12 finálových duelov na rôznych podujatiach, pričom až deväť sa skončilo víťazstvom šampióna z Pekingu..

Dvadsaťštyriročný Wang Hao, ktorý získal pred štyrmi rokmi v Aténach striebro, keď vo finále nestačil na Kórejčania Rju Seung Mina, nevyužil na OH 2008 šancu na reparát.
Bronzovú priečku z OH 2004 obhájil 30-ročný Wang Li-qin. Úradujúci majster sveta vo dvojhre nedoprial medailovú radosť Jörgenovi Perssonovi, keď ho zdolal aj v druhom vzájomnom súboji (prvýkrát 3:1 na MS 2001 v Osake, set sa hral vtedy ešte do 21 bodov) – tentoraz hladko 4:0 na sety.

Švédsky veterán, ktorého v hľadisku povzbudzovala kráľovská rodina – kráľ Carl Gustaf, kráľovná Silvia a ich syn – princ Carl Philip, ako aj viceprezidentka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Gunilla Lindbergová, nevyužil šancu na prvú olympijskú medailu. Už štyridsaťdvaročný Persson bol v semifinále aj pred 8 rokmi na OH v Sydney, napokon sa mu ušlo nepopulárne 4. miesto. Aj na OH pred štyrmi rokmi patrila táto pozícia hneď za stupňom víťazov švédskemu reprezentantovi. V Aténach 2004 obsadil 4. priečku legendárny Jan-Ove Waldner.

Čína absolútne ovládla dianie v stolnotenisovom olympijskom turnaji v Pekingu. V domácom prostredí získali Číňania maximálny počet medailí. Okrem triumfov vo všetkých štyroch súťažiach (družstvá mužov a žien, dvojhra mužov a žien) pridali aj po dve singlové striebra a bronzy (4 – 2 – 2).

Dvojhra mužov – semifinále:
Wang Hao (Čína) – Jörgen Persson (Švéd.) 4:1 (9, 9, –9, 7, 9)
Ma Lin (Čína) – Wang Li-qin (Čína) 4:2 (5, 9, 9, –10, –3, 8)
zápas o 3. miesto:
Wang Li-qin (Čína) – Jörgen Persson (Švéd.) 4:0 (11, 2, 5, 9)
finále:
Ma Lin (Čína) – Wang Hao (Čína) 4:1 (9, 9, –6, 7, 9)

debata chyba