Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arbitrážny súd dal za pravdu Abrahamianovi

Športový arbitrážny súd (CAS) dal za pravdu švédskemu reprezentantovi v grécko-rímskom štýle v hmotnostnej kategórii do 84 kg Arovi Abrahamianovi, ktorý požiadal o prešetrenie udalostí týkajúcich sa kontroverzného priebehu semifinálového olympijského duelu s Talianom Andreom Minguzzim.

23.08.2008 16:32
Abrahamian, zápasenie, OH 2008 Foto: ,
Švéd Ara Abrahamian (v modrom) v zápase o bronzovú medailu s Francúzom Meloninom Noumonviom.
debata

Podľa Abrahamiana udelili rozhodcovia jeho súperovi dodatočný bod v druhej perióde až po skončení tejto časti duelu. Talian sa neskôr stal olympijským víťazom.

Rozhodcovia zavrhli žiadosť švédskeho kouča o zhliadnutie videa z tohto stretnutia, Medzinárodná zápasnícka federácia (FILA) sa tiež nechcela zaoberať týmto prípadom.

Švédsky zápasník potom pri slávnostnom ceremoniáli demonštratívne odmietol bronzovú medailu, ktorú mu následne Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odňal. Abrahamian a Švédsky olympijský výbor žiadali od CAS „zmeniť výsledok zápasu a potrestať rozhodcov v súlade s Olympijskou chartou a pravidlami Medzinárodnej zápasníckej federácie (FILA).“

Zmena medailového poradia ani revízia rozhodnutia výkonného výboru MOV o vylúčení rodáka z Arménska z pekinských hier pre správanie priečiace sa duchu fair-play nebolo predmetom podnetu. Abrahamianov čin klasifikovali ako priestupok proti pravidlu o zákaze politicky motivovanej demonštrácie, resp. prejavu neúcty voči súperom.

Podľa predstaviteľov CAS žiadal Abrahamian o prešetrenie celého prípadu oprávnene. „Podľa nášho rozhodnutia musí FILA v zhode s Olympijskou chartou a všeobecnými princípmi fair play ustanoviť do budúcnosti odvolaciu komisiu, ktorá sa bude zaoberať práve takýmito situáciami a sťažnosťami, ako to bolo v prípade Abrahamiana,“ uvádza sa v stanovisku CAS.

debata chyba