Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský blog: O Geor Gii, Poľke Su Jie a rodnej zemi

Neviem si predstaviť, čo môžu v prípade olympijského triumfu cítiť brazílske plážové volejbalistky, keď na ich počesť hrá gruzínska hymna a na stožiar stúpa gruzínska vlajka.

23.08.2008 10:49
Jia Liu, stolný tenis Foto:
Naturalizovaná Rakúšanka Jia Liu.
debata

Renato Gomes, Jorge Terceiro, Brazílčania, ktorí sa v silnej domácej konkurencii nevedeli presadiť až na medzinárodnú scénu, prijali gruzínske občianstvo. Renato si dal na dres prezývku Geor, Jorge zase Gia, čo sa dá čitať, keď sa postavia vedľa seba, ako Georgia – Gruzínsko. Nechcem byť zlý, ale to je asi všetko, čo ich s Gruzínskom spája.

Pozerám si výsledkovú listinu v stolnom tenise. Jia Liu a Quiang-bing Li sú Rakúšanky, Li Jie a Li Jiao Holanďanky, Žu Fang Španielka, Wang Čen Američanka, Miao Miao Austrálčanka. Sue Wu je z Dominkánskej republiky, Jang Fen z Konga. V súboji Francúzky s Poľkou hrala Sian Ji Fang proti Su Jie. Majstrovstvá Číny pod vlajkami desiatok krajín.

Zápasenie dalo živnosť desiatkam Osetov. Bijú sa za kdekoho. David Musuľbes za Slovensko. Inak – je to skromný a rozumný chlapík…

Pravidlá sú v mnohých športoch neúprosné – za jednu krajinu jeden športovec. V Číne sú tisícky stolných tenistov, desiatky špičkových, na olympiádu môžu ísť dvaja. Šancu vyhrať by mali vari aj desiati. Päť najlepších hráčok svetového rebríčka sú Číňanky. Piata hráčka sveta sa možno nikdy na olympiádu nedostane. A tak si športovci, a nielen z najľudnatejšieho štátu sveta, hľadajú krajiny, ktoré ich prichýlia, dajú im občianstvo a pomôžu plniť športové sny.

Hoci plne chápem ich pohnútky, asi som v tomto konzervatívny. Určite, niektorým krivdím a sú športovci, ktorí majú na zmenu občianstva objektívne dôvody. Vymeniť krajinu, ktorú reprezentujem, nežiť v nej, nepoznať jej tradície, kultúru, nehovoriť jej jazykom, za správne nepovažujem.

Nemáme dobrého stolného tenistu? Dovezieme si ho z Číny. Pošleme na olympiádu, možno získa medailu. Možno to dvoch mladých Slovákov nasrdí, pridajú v tréningu, pokúsia sa mu vyrovnať a zobrať mu miesto v reprezentačnom tíme. A možno to desiatku ďalších odradí, lebo usúdia, že sa do reprezentácie nikdy nedostanú…

Neviem si predstaviť, čo môžu v prípade olympijského triumfu cítiť brazílske plážové volejbalistky, keď na ich počesť hrá gruzínska hymna a na stožiar stúpa gruzínska vlajka.

Zato si ani nemusím predstavovať, videl som to na vlastné oči v slovenskom dome, ako strieborný kajakár Richard Riszdorfer, už v uvoľnenej nálade, spieval s ľudovou muzikou „Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem.“ A vzápätí pridal „Aza szép, aza szép…“

No koho by to nedojalo?

debata chyba