Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentína obhájila olympijský triumf z Atén

Argentínski futbalisti obhájili v Pekingu olympijské zlato z Atén. Vo finále zdolali gólom Di Mariu reprezentáciu Nigérie 1:0. Svojmu africkému súperovi tak oplatili 12 rokov starú prehru z finále v Atlante. Bronz získala Brazília po piatkovom triumfe nad Belgickom 3:0.

23.08.2008 08:15
Argentína - Nigéria Foto:
Radosť argentínskych futbalistov z olympijského triumfu.
debata

Argentínčanom sa podarilo obhájiť zlaté medaily spred štyroch rokov, keď rovnako ako v Aténach 2004 zdolali vo finále svojho súpera najtesnejším rozdielom 1:0. V roku 2004 vyhrali nad Paraguajom.

Zverencov trénera Sergia Batistu po bezgólovom prvom polčase poslal po necelej hodine hry do vedenia stredopoliar portugalskej Benficy Lisabon Ángel Di María. Vyťažil zo skvelej prihrávky Lionela Messiho, ale tiež nepochopiteľného vybehnutia nigérijského brankára Ambruse Vanzekina, ktorého ľahúčko preloboval.

„Nikdy som nesníval o tom, že dám gól vo veľkom finále. Som však rád, že právo môj gól bol napokon rozhodujúci,“ uviedol Di María.

Nigérijské šance na vyrovnanie zahodili vo veľkej páľave (až 42°C) v druhom polčase kapitán Promise Isaac, ale aj striedajúci Victor Anichebe, ktorý takmer strelil gól zo svojho prvého dotyku s loptou na ihrisku. Na druhej strane mohol zvýšiť vedenie Argentíny aktívny Messi. V zápase s množstvom šancí na oboch stranách sa však napokon do streleckej listiny už ďalší hráč nezapísal a po záverečnom hvizde hlavného rozhodcu Viktora Kassaia z Maďarska sa pred takmer 90 000 divákmi v pekinskom „Vtáčom hniezde“, medzi ktorými nechýbala aj svetová futbalová legenda Diego Maradona, mohli radovať Argentínčania. „Od začiatku turnaja sme mali len jeden cieľ – získať zlato. Vedeli sme totiž, že v tomto zložení sa už nikdy nestretneme. Som rád za všetkých spoluhráčov, že sa nám to podarilo,“ vyhlásil Messi.

Hviezda FC Barcelona sa takmer nepredstavila v Pekingu, pretože jeho katalánsky veľkoklub dlho nechcel o tom ani počuť. „Hral vo finále veľmi dobre, rovnako ako aj na celom turnaji. Pravdepodobne on bol tým hráčom, ktorý rozhodol o našom triumfe,“ pochválil svoje ofenzívne eso tréner Sergio Batista. K finálovému duelu úspešný kormidelník „Albicelestes“ dodal: „Vedeli sme, čo chceme hrať a zbytočne sme sa nenáhlili dopredu. Umnou rozohrávkou sme sa snažili udržiavať súpera na dištanc a nerobiť chyby.“

Jeho náprotivok z nigérijskej lavičky Samson Siasia poznamenal: „Stretnutie bolo ovplyvnené veľkým teplom. Od začiatku turnaja sa ani raz nehralo na pravé poludnie, až teraz vo finále. Nebola to najlepšia myšlienka hrať v najväčšej horúčave.“ Práve pre veľké teplo maďarský hlavný rozhodca dvakrát prerušil hru a dovolil hráčom občerstviť sa.

Finále olympijského turnaja:
Nigéria – Argentína 0:1 (0:0)

  • Gól: 58. Ángel Di María, ŽK: 51. Obinna, 68. Apam – 74. Di María, 81. Monzon, 82. Riquelme, rozhodovali: Kassai – Eros, Vámos (Maď.), 89 102 divákov
  • Nigéria: Vanzekin – Okonkwo, Apam, Adeleye, Adefemi – Kaita, Isaac (69. Ekpo), Ajilore – Obinna, Okoronkwo (63. Anichebe), Odemwingie
  • Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, Pareja, Monzón – Di María (87. Banega), Gago, Mascherano – Riquelme – Messi (90. Lavezzi), Agüero (78. Sosa)
Strieborná Poľka Maja Wloszcowská počas svojej...
Ruska Irina Kalantjevová, bronzová medailistka...
+25Súboj juhokórejskej hádzanárky Moon Pil-hee (v...
debata chyba