Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský blog: Pišta, prepáč

Mal som veľkú dilemu. Slovák z Komárna Štefan Gergely, hral, v čiapočke Maďarska, finále vodnopólového turnaja. V tom istom čase, no asi hodinu cesty od bazéna, vrcholil basketbalový turnaj - s hviezdami NBA.

24.08.2008 13:33
Kobe Bryant Foto:
Vysmiaty Kobe Bryant na tlačovej konferencii po olympijskom finále.
debata

Vodnopólových zápasov som videl už veľa. Kobeho Bryanta ani raz. Tento súboj vyhral Američan.

„Nech sa páči, tu je voľné miesto,“ ukazuje mi dobrovoľníčka v natrieskanej hale. Sadám si síce za stôl, ale s televíznou obrazovkou predomnou nejde pohnúť ani vpravo, ani vľavo. „Vďaka, mám inú predstavu.“ Už sa hralo, keď som našiel stoličku, z ktorej som niečo videl. A keď z iných vyhnali všetkých dobrovoľníkov, ešte dvakrát som sa presunul, kým som bol spokojný.

Hľadisko šalelo. Kto mal väčšiu podporu, ťažko posúdiť. Nevídane fandila aj novinárska tribúna. Američania pili pivo a kričali „Come on“. Španieli, mnohí v dresoch, len kričali. O to intenzívnejšie. „Vamos!“ A nadávali rozhodcovi. „Potrebuješ okuliare“ je jediné publikovateľné.

Sám neviem, či som chcel vidieť dramatický zápas, alebo vysoký náskok a americkú exhibíciu. Hviezdy NBA mali, zdalo sa, chvíľami namále, Španieli sa nevzdávali a krátko pred koncom strácali len štyri body. Ale Kobe Bryant a najmä Dwyane Wade trojkami držali Američanov v pokoji.

Na tlačovej konferencii bol vážny iba tréner Mike Krzyzewski, aj to len na začiatku. Prišli na ňu všetci dvanásti. Uvoľnení. Spokojní. S tým nerátal nik, museli im doniesť stoličky. Sadli si za dlhý stôl a bavili sa. Medzi sebou, aj odpoveďami na otázky. Každú chvíľu znel sálou smiech.

„Sme tam, kam patríme, na vrchole, ale Španieli hrali výborne a nevzdali sa,“ vystrúhal im Kobe Braynt pochvalu. Nasmeroval ju aj spoluhráčom. „Nie sme arogantné hviezdy. Boli sme jeden veľký tím.“

Basketbalové finále medzi USA a Španielskom si... Foto: Marian Niton
David Beckham Basketbalové finále medzi USA a Španielskom si prišiel pozrieť aj David Beckham.

Mimochodom, nebol to ani LeBron James, ani Kobe Bryant ani žiaden iný basketbalista. Najväčší aplauz, keď ho kamera strihla na veľkoplošnú obrazovku, zožal ten, kto sa len prišiel pozrieť. David Beckham.

Olympiáda sa končí. Videl som, ako na otváracom ceremoniáli aplaudujú Federerovi. Videl som ôsmy zlatý finiš Michaela Phelpsa. Videl som dva úžasné behy Usaina Bolta. Videl som hrať o zlato hviezdy NBA. Videl som Davida Beckhama. A videl som zlatú polhodinu slovenských vodných slalomárov. Vrcholy hier, svetové, aj tie naše. Mohol som chcieť viac?

Nevidel som len, ako Štefanovi Gergelyovi vešajú na krk vodnopólovú zlatú. Pišta, prepáč.

Basketbalové finále medzi USA a Španielskom si...
debata chyba