Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari dovŕšili hetrik, Gergely má druhé zlato

Vodní pólisti Maďarska vyhrali vo finálovom stretnutí turnaja mužov na Hrách XXIX. olympiády v čínskom Pekingu nad výberom USA 14:10 (6:4, 3:4, 2:1, 3:1) a obhájili zlato spred štyroch rokov. Keďže sa im podarilo triumfovať aj na OH 2000 v Sydney, dovŕšili dokonalý zlatý hetrik.

24.08.2008 12:19
vodné pólo, OH 2008 Foto:
Rezrezentanti Maďarska vo vodnom póle sa tešia zo zisku zlatej medaily po víťazstve nad USA.
debata

Celkovo už majú na svojom konte deväť prvenstiev na mužskom vodnopólovom turnaji (predtým 1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000 a 2004). Na dvoch posledných maďarských úspechoch pod piatimi kruhmi má podiel aj dunajskostredský rodák István (Štefan) Gergely. Tridsaťdvaročný brankár chytal pred ôsmimi rokmi ešte za Slovensko, na ďalších dvoch OH už reprezentoval Maďarsko.

„Tento úspech sme chceli, plánovali sme ho a tvrdo na ňom pracovali, ale aj tak sme nemali nič isté. K tomu, aby sa nám podarilo na OH triumfovať, sme potrebovali množstvo vecí, ako napríklad aj štastie. Tri zlaté z posledných troch olympiád nie sú zrejme dielom náhody. Museli sme sa o to zaslúžiť aj vlastným umením. V polovici finále musel pre zranenie odstúpiť jeden z našich najlepších hráčov Péter Biros, ktorý hral dovtedy fantasticky. Dôležité však bolo, že sme dokázali súperovi gólovo ujsť. Upokojil som sa približne tri minúty pred koncom pri našom štvorgólovom vedení,“ povedal maďarský kouč Dénes Kemény.

Na góly bohatú úvodnú štvrtinu vyhrali Maďari hrajúci v bielych čiapočkách 6:4. Američanom sa v druhej osemminútovke podarilo vyrovnať na 8:8, ale ešte pred prestávkou gólom v poslednej minúte opäť získali vedenie južní susedia Slovenska. Po zmene strán sa opäť podarilo hráčom USA vyrovnať na 9:9, potom sa však na dlhší čas strelecky odmlčali a náskok Maďarska narástol až na rozdiel piatich gólov. V závere sa už hráčom v modrých čiapočkách podarilo iba skorigovať na konečných 10:14 a po dvadsaťročnom medailovom pôste si z olympijského bazéna opäť „vylovili“ strieborné medaily.

„Maďari majú dobrých hráčov s výborným koučom. Zdolal nás lepší tím,“ skonštatoval tréner USA Terry Schroeder. O konečnom triumfe Maďarska rozhodlo aj lepšie využívanie presilových hier, keď víťazi na gól pretavili až sedem z trinástich presiloviek, hráčom USA sa to podarilo iba štyrikrát z dvanástich pokusov. Najlepším strelcom finálového duelu sa stal Američan Tony Azevedo so 4 gólmi.

Bronz získalo Srbsko vďaka víťazstvu 6:4 nad Čiernou Horou v zápase o 3. miesto. Srbi vrátili svojmu súperovi prehru z finále ME, ktoré sa v prvej polovici júla uskutočnili v španielskej Malage.

Finále:
Maďarsko – USA 14:10 (6:4, 3:4, 2:1, 3:1)

  • Zostava Maďarska: Szécsi, Gergely – T. Varga, Kásás 1, Kiss 1, Benedek 1, Biros 3, Kis 1, Gergely (D. A. Varga 2, D. R. Varga 3, Madaras 1, Hosnyánszky, Molnár 1)
  • Zostava USA: Moses – Varellas 1, Powers, Wright, Beaubien 2, Azevedo 4, Smith 2 (Bailey 1, Hodnut, Merlo, Hutten, Krumpholz)
  • Presilovky: 13/7 – 12/4, pok. hody: 0 – 1/1, rozhodovali: Turcotte (Kan.) a Brguljan (Č. Hora)

Zápas o 3. miesto:
Čierna Hora – Srbsko 4:6 (0:2, 1:2, 1:2, 2:0)

  • Góly: M. Janovič 2, Vukčevič, N. Janovič – Savič 2, Prlainovič, Radjen, Čirič, Vujasinovič

Konečné poradie: 1. Maďarsko, 2. USA, 3. Srbsko, 4. Čierna Hora, 5. Španielsko, 6. Chorvátsko, 7. Grécko, 8. Austrália.

debata chyba