Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul v spoločných skladbách putuje do Ruska

Ruské moderné gymnastky si na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu Ruské moderné gymnastky si na OH pripísali v spoločných skladbách tretí titul v rade pod piatimi kruhmi. Sexteto Margarita Alijčuková, Anna Gavrilenková, Tatiana Gorbunovová, Jelena Posevinová, Daria Škurichinová a Natalia Zujevová získalo za svoje zostavy s piatimi švihadlami a následne troma obručami a dvoma pármi kužeľov celkovú známku 35,550 bodu.

24.08.2008 09:58
Ruské moderné gymnastky Foto:
Zlaté ruské moderné gymnastky.
debata

Zlaté medailistky tak o 325 tisícin odsunuli na druhú priečku domáce reprezentantky v zložení Sui Jian-šuang, Cai Tong-tong, Čou Tao, Žang Šuo, Sun Dan, Lu Juan-jang. Tretiu priečku vybojovali Bielorusky (34,900).

Rusky, ktoré nadviazali na zlatý úspech svojich predchodkýň z OH v Sydney (2000) a v Aténach (2004), sa dostali na prvú priečku už po prvej rotácii vo finále, cvičení s piatimi švihadlami (17,750). Za zostavu so spomínanými tromi obručami a dvoma pármi kužeľov potom dostali v druhej rotácii úplne najvyššiu známku celého finálového bloku 17,800 a zaslúžene sa stali celkovými víťazkami spoločných skladieb.

Súťaže moderných gymnastiek sa v čínskej metropole stali doménou Rusiek, keďže vo viacboji jednotlivkýň triumfovala v sobotu Jevgenija Kanajevová. „Náš tréner je na nás veľmi prísny a už pred súťažou nám stanovil len tie najvyššie ciele, ktoré sme napokon aj naplnili. Po skončení súťaže som sa od radosti takmer rozplakala. Vyhrať zlatú olympijskú medailu nie je vôbec jednoduché,“ povedala členka úspešného družstva Jelena Posevinová.

Striebro patrí minuloročným majsterkám sveta z domácej Číny, pre ktoré je to vôbec prvá medaila z olympijských hier v spoločných skladbách moderných gymnastiek. „Nečakali sme takéto dobré umiestnenie. Naša snaha však napokon slávila úspech. Vedeli sme, že Rusky a Bielorusky sú na tom lepšie ako my, no stále sme sa držali svojho štýlu. Pri zostave sme použili hudbu Pekinskej opery, ktorá navodila pre fanúšikov výbornú atmosféru,“ povedala za všetky členky čínskeho tímu Žang Šuo. Bielorusky síce po piatkovej kvalifikácii viedli, no po finále, do ktorého postúpilo osem najlepších z 12 družstiev, sa museli uspokojiť s bronzom.

Výsledky súťaže moderných gymnastiek v spoločných skladbách na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu:
1. Rusko (Margarita Alijčuková, Anna Gavrilenková, Tatiana Gorbunovová, Jelena Posevinová, Daria Škurichinová, Natalia Zujevová) 35,550 b., 2. Čína (Sui Jian-šuang, Cai Tong-tong, Čou Tao, Žang Šuo, Sun Dan, Lu Juan-jang) 35,225, 3. Bielorusko (Olesia Babuškinová, Anastasia Ivankovová, Ksenia Sankovičová, Zinaida Luninová, Glafira Martinovičová, Alina Tumilovičová) 34,900, 4. Taliansko 34,425, 5. Bulharsko 33,550, 6. Izrael 32,100, 7. Azerbajdžan 31,575, 8. Ukrajina 31,100.

debata chyba