Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti USA ukončili nadvládu Brazílie

Volejbalisti USA sa stali olympijskými víťazmi, keď v pekinskom finále zdolali obhajcov z Brazílie 3:1 na sety. Bronz získali Rusi, ktorí pokorili Taliansko 3:0. Američania tak zavŕšili skvelý rok, keď mesiac pred hrami sa stali aj víťazmi Svetovej série.

24.08.2008 08:14
Ryan Millar Foto:
Obrovská radosť amerického volejbalistu Ryana Millara po zisku zlatej medaily.
debata

Američania na turnaji neprehrali ani jeden zápas, na ceste k zlatu zvíťazili vo všetkých ôsmich dueloch. Potvrdili, že ich triumf v tohtoročnej Svetovej lige nebol náhodný. Zaujímavosťou je, že USA s Brazíliou sa vo finále olympijského turnaja stretli po druhý raz a rovnako ako v roku 1984 v Los Angeles sa tešili Američania. Reprezentanti USA vyrovnali v počte olympijských triumfov bývalý Sovietsky zväz, ktorý takisto získal tri zlaté medaily.

Veľkí ťahúni zlatého amerického volejbalového... Foto: Reuters
Volejbal, OH 2008 Veľkí ťahúni zlatého amerického volejbalového tímu, Millar a Priddy.

„Bola to veľmi náročná bitka o zlato. Myslím si, že nám ešte dostatočne nedochádza, čo sme vlastne dosiahli. Brazília má skvelý tím, hrajú rýchly volejbal. My však máme jednu úžasnú schopnosť – počas zápasu sa dokážeme zlepšovať a neustále veríme, že môžeme byť úspešní. Ja som dokonca presvedčený, že sme dnes nepredviedli náš najlepší volejbal, no víťazstvo sme dokázali vydrieť,“ povedal jeden z lídrov amerického tímu William Priddy, ktorý k triumfu prispel 12 bodmi. „Zlatá olympijská medaila pre nás veľmi veľa znamená,“ poznamenal Sean Rooney narážajúc na fakt, že na začiatku turnaja zomrel rukou nezamestnaného Číňana svokor trénera reprezentácie USA Hugha McCutcheona. „Keď sa stane niečo takéto, vtedy si všetci uvedomíme, čo je pre nás najdôležitejšie. Takéto okamihy dokážu človeka veľmi posilniť,“ dodal Sean Rooney, zväčša vysedávajúci na lavičke náhradníkov.

Najlepším hráčom celého olympijského volejbalového turnaja mužov sa stal Clayton Stanley, ktorý vo finále zaznamenal fantastických 20 bodov. „Milujem volejbal a pokiaľ budem schopný a zdravý, chcem byť súčasťou tohto tímu. Naše mužstvo je úplne najlepšie, v akom som kedy hral. Sú tu skvelí ľudia, ktorí sú mojimi najlepšími priateľmi,“ uviedol 30-ročný rodák z Honolulu reprezentujúci USA od roku 2000.

Finále:
USA – Brazília 3:1 (-20, 22, 21, 23), 116 min, rozhodovali: Wang Ning (Čína) a Hobor (Maď.), 13 000 divákov

  • USA: Millar (11), Ball (4), Priddy (12), Lee (10), Stanley (20), Salmon (13), libero Lambourne (Rooney, Hoff)
  • Brazília: Godoy Filho (14), Heller (9), Nascimento (2), Amaral (15), G. Endres (13), Elagarten, libero Santos (M. Endres /13/, B. Rezende /1/, Santana, Fuchs)

Finálový zápas začali Američania dvoma školáckymi chybami, keď pokusy smečiara Stanleyho o zakončenie útoku skončili na anténke ohraničujúcej šírku siete. Evidentne ich to znervóznilo a naopak, Brazílčania sa dostali do bodového úniku, ktorý si už pozornou hrou ubránili. V prvom sete boli lepší, kráľom ihriska bol Godoy Filho známy pod prezývkou Giba. Nástup do druhého dejstva však mali reprezentanti USA ako z veľkej knihy. Obhajcovia zlata z Atén získali prvý bod až vtedy, keď už prehrávali 0:6. Čoskoro to už bolo o sedem bodov (10:3 pre USA) a pozície na ihrisku sa vymenili. Víťazi tohtoročnej edície Svetovej ligy dominovali najmä na bloku, Juhoameričania sa nevedeli proti ich takmer dokonalej obrane presadiť. Nevychádzalo im ani podanie a aj keď v druhej polovici takmer vyrovnali (20:21 z pohľadu Brazílie), prehrali druhé dejstvo 22:25 a začínalo sa od začiatku.

Americkí volejbalisti David Lee (4), Richard... Foto: ČTK/AP
Volejbal, OH 2008 Americkí volejbalisti David Lee (4), Richard Lambourne (5) a Kevin Hansen (14) sa tešia z finálového triumfu nad Brazíliou na OH v Pekingu.

V treťom sete to bolo vyrovnané do stavu 9:9, potom však prišla šnúra Američanov a na druhý technický oddychový čas odchádzali so štvorbodovým náskokom (16:12). Taký istý bodový rozdiel bol aj po premenenom setbale a Američania videli už 2:1. Štvrtý set sa dlho vyvíjal v prospech Brazílčanov a zdalo sa, že sa bude rozhodovať až v tajbrejku. Lídri svetového renkingu viedli ešte 20:17, odvtedy však už získali iba 3 body, zatiaľ čo ich súper 8. Na ukončenie zápasu potrebovali Američania dva mečbaly, ale potom sa už mohli tešiť po rokoch 1984 a 1988 zo svojho tretieho olympijského triumfu. Rozhodujúci smeč zaznamenal jeden z najlepších hráčov na ihrisku Clayton Stanley, celkovo autor 20 úspešných bodov.

Bronz získali suverénne Rusi

Bronzové medaily si vybojovali reprezentanti Ruska. Vicemajstri Európy z minuloročného šampionátu v Petrohrade a Moskve v súboji o konečné 3. miesto zdolali Taliansko, ktoré obhajovalo striebro z Atén 2004, nečakane hladko 3:0. Rusi boli v obojstranne kvalitnom zápase lepší. Taliani viedli v celom dueli iba dvakrát – v prvom sete 1:0 a 3:2, zvyšok súboja držali vývoj skóre v rukách ruskí volejbalisti.

Ruskí volejbalisti oslavujú zisk bronzových...
Volejbal, OH 2008 Ruskí volejbalisti oslavujú zisk bronzových medailí po víťazstve nad Talianskom na OH v Pekingu.

Diváci však mohli tlieskať skvelým výmenám, perfektným smečom i blokom na oboch stranách, hráči z Apeninského polostrova však boli pol kroku za súpermi. Rusi tak obhájili bronz z Atén, Taliani ostali po prvý raz od roku 1992 bez vzácneho kovu, na svoju piatu olympijskú medailu si budú musieť počkať.

O 3. miesto:
Rusko – Taliansko 3:0 (22, 19, 23), 73 min, rozhodovali: Leuthauser (Nem.) a Jovanovič (Srb.), 11 500 divákov

  • Rusko: Kosarev (10 bodov), Kulešov (6), Michailov (20), Teťuchin (6), Volkov (12), Grankin (1), libero Verbov (Poltavskij)
  • Taliansko: Mastrangelo (4), Vermiglio, Martino (10), Birarelli (4), Fei (5), Zlatanov (6), libero Corsano (Meoni, Cisolla /4/, Bovolenta /2/)
Veľkí ťahúni zlatého amerického volejbalového...
Americkí volejbalisti David Lee (4), Richard...
Ruskí volejbalisti oslavujú zisk bronzových...
debata chyba