Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odmietol medailu, naparili mu dvojročný dištanc

Švédsky zápasník Ara Abrahamian a jeho tréner Leo Myllari sa dva roky nesmú zúčastniť na žiadnych súťažiach. Medzinárodná zápasnícka federácia (FILA) ich takýmto spôsobom potrestala za "škandalózne správanie" a "vážny nedostatok olympijského ducha" počas olympijských hier 2008 v Pekingu. Pykať bude aj Švédska zápasnícka federácia, ktorá dva roky nemôže organizovať medzinárodné podujatia.

06.11.2008 13:25
Abrahamian, zápasenie, OH 2008 Foto: ,
Švéd Ara Abrahamian (v modrom) porazil v zápase o bronz Francúza Melonina Noumonvia. Medailu však na protest proti rozhodnutiu rozhodcov v semifinále nechal na žinenke.
debata

Abrahamian sa stal ústrednou postavou rozporuplnej scény sprevádzajúcej súťaž zápasníkov v grécko-rímskom štýle v hmotnostnej kategórii do 84 kg. Preslávil sa reakciou na kontroverzný priebeh semifinálového duelu s Talianom Andreom Minguzzim. Abrahamian bol v súboji s neskorším olympijským víťazom nespokojný s výrokmi rozhodcov a pri slávnostnom ceremoniáli demonštratívne odmietol bronzovú medailu, ktorú mu následne Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odňal a kvalifikoval jeho čin ako priestupok proti pravidlu o zákaze prejavu neúcty voči súperom. Za svoje správanie bol vylúčený z OH.

Švédska výprava ešte v dejisku OH uspela s protestom na Športový arbitrážny súd (CAS), ktorý dal severanom za pravdu, že rozhodcovia neoprávnene zavrhli žiadosť Abrahamianovho trénera o zhliadnutie videa z tohto stretnutia a zamietli protest. Rodák z Arménska následne požiadal, aby mu bola medaila vrátená a trest MOV zmenený na napomenutie.

V septembri trojčlenná odvolacia komisia CAS rozhodla, že Medzinárodná zápasnícka federácia (FILA) musí ustanoviť apelačný tribunál, na ktorý sa budú môcť odvolávať športovci a funkcionári proti jej výrokom. Tento krok predpokladá Olympijská charta aj vnútorné pravidlá samotnej FILA.

debata chyba