Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tichon a Deviatovskij na OH údajne dopovali, Charfreitag si možno polepší

Ruská tlačová agentúra All-Sport informovala, že bieloruskí kladivári Vadim Deviatovskij a Ivan Tichon mali 17. augusta po finálovej súťaži na olympijských hrách v Pekingu pozitívny dopingový nález. Dobre informovaný zdroj s kontaktmi na Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) uviedol, že obaja Bielorusi užili zakázaný mužský pohlavný hormón testosterón, s veľkou pravdepodobnosťou vo forme krému alebo gélu.

03.09.2008 14:44 , aktualizované: 15:35
Ivan Tichon Foto:
Bronzový pokus kladivára Ivana Tichona z Bieloruska.
debata

Ak sa informácia o dopingu Deviatovského a Tichona potvrdí, prídu o striebro a bronz z pekinských hier. V prípade 31-ročného Deviatovského, vicemajstra sveta z roku 2005 a bronzového na ME 2006, by išlo už o druhé previnenie proti antidopingovým pravidlám – prvý dvojročný dištanc si odpykal od 18. 9. 2000 do 17. 9. 2002 – a hrozí mu doživotný zákaz činnosti. O rok starší Tichon je trojnásobným majstrom sveta (2003, 2005, 2007), majstrom Európy z roku 2006 a strieborným z OH 2004. 

V prípade diskvalifikácie bieloruských kladivárov by získal striebro pôvodne štvrtý Maďar Krisztián Pars a na bronzovú pozíciu by sa posunul z piatej obhajca olympijského zlata z Atén Kodži Murofuši z Japonska. O dve priečky dopredu by sa z 8. na 6. miesto dostal aj slovenský rekordér Libor Charfreitag, čím by vylepšil o jedno miestečko vlastné najlepšie slovenské atletické umiestnenie na OH v ére samostatnosti. Kladivárske zlato si v Pekingu vybojoval Slovinec Primož Kozmus.

Charfreitaga údajný doping neprekvapil

„Pre mňa táto správa nie je ničím šokujúca, lebo už niekoľko rokov existovalo podozrenie, že niečo nie je v poriadku,“ uviedol Libor Charfreitag. „V predošlých rokoch sa totiž obaja 4 až 8 týždňov pred vrcholným podujatím nikdy neobjavili na nijakom podujatí, a potom na šampionáte hádzali veľmi ďaleko. Posun na šiestu priečku ma, samozrejme, teší. Ale škoda, že to napokon nie je medaila, nevisela veľmi vysoko. Na dva roky mám teraz o jedného vážneho súpera menej, Deviatovskij skončil nadobro.“

Charfreitagove slová potvrdzujú aj krátke biografie atlétov, ktoré médiám poskytla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). Podľa nich Tichon hádzal pred olympiádou iba jediný raz na bieloruskom šampionáte, Deviatovskij sa ukázal mimo Bieloruska naposledy 16. júna v Prahe. Trid­saťjedenročný Charfreitag by mal v prípade oficiálneho potvrdenia dopingu bieloruských kladivárov zinkasovať od Slovenského olympijského výboru (SOV) namiesto pôvodnej prémie 50-tisíc korún za ôsmu priečku až dvojnásobok.

Takto bude vyzerať poradie finálovej súťaže kladivárov na OH 2008 v Pekingu, ak sa potvrdí doping Bielorusov:

1. Primož Kozmus (Slovin.) 82,02, 2. Krisztián Pars (Maď.) 80,96, 3. Kodži Murofuši (Jap.) 80,71, 4. Olli-Pekka Karjalainen (Fín.) 79,59, 5. Szymon Ziolkowski (Poľ.) 79,22, 6. Libor Charfreitag (SR) 78,65, 7. Markus Esser (Nem.) 77,10, 8. András Haklits (Chorv.) 76,58, pôvodné druhý Vadim Deviatovskij (Biel., 81,61 m) a tretí Ivan Tichon (Biel., 81,51 m) diskvalifikovaní pre doping.

debata chyba