Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Phelpstival. Šou chlapíka s odstávajúcimi ušami

Zhltne plný stôl a potom aj súperov. Predstavte si takéto raňajky: tri sendviče s vajíčkami, syrom, paradajkami, šalátom, opečenou cibuľkou a majonézou. Tri lievance s čokoládovou polevou, praženica z piatich vajec. Tri francúzske hrianky, miska ovsenej kaše. To všetko zaliate dvomi šálkami kávy.

26.08.2008 10:31
Michael Phelps Foto:
Michael Phelps sa stal ikonou olympiády v Pekingu. Vyhral všetko čo sa dalo a získal rekordných osem zlatých medailí. Na kombinovanej snímke drží americký plavec všetky svoje medaily.
debata

Iný by sa nezdvihol zo stoličky, Američan Michael Phelps po výdatnom privítaní dňa skáče do bazéna. A niet plavca, ktorý by sa mu rovnal. Pán výnimočný. „Nie, nie je z inej planéty, ale z budúcnosti. Posadili ho do stroja času. O šesťdesiat rokov ďalej je iba priemerným plavcom, ale teraz sa vrátil sem, aby s nami zatočil,“ povedal britský plavec Simon Burnett.

Džin paj znamenajú v čínštine zlaté medaily. Prvá, druhá, šiesta, ôsma. Toľko ich Phelps na olympiáde v Pekingu získal. Prekonal tak výkon svojho krajana Marka Spitza z Mníchova 1972. „Je stvorený pre plávanie. Taký talent tu ešte nebol,“ myslí si Ľuboš Križko, slovenský znakár, ktorý štartoval v Pekingu. „Je za tým však aj veľká drina, kvantá kilometrov.“ Na dokreslenie: len Phelpsova ranná rozcvička v bazéne obnáša 4,5 kilometra. ,„Veď aj o sebe hovorí, že iba trénuje, spí a je,“ dopĺňa plavkyňa Denisa Smolenová, tiež pekinská olympionička. „Dosiahol maximum. Program na olympiáde neumožňuje jednému plavcovi absolvovať viac ako osem disciplín,“ pridáva Križko.

Michael Phelps pláva v ústrety ôsmemu zlatu na... Foto: SITA
Phelps, plávanie, OH 2008 Michael Phelps pláva v ústrety ôsmemu zlatu na OH v Pekingu.

Zlatých kovov má Phelps dokopy štrnásť. Šesťkrát vyhral pred štyrmi rokmi v Aténach. Je najúspešnejším olympionikom histórie.
Jeho motto znie: skutky sú viac ako slová. „Dokáže inšpirovať, pre mňa je vzor. Radosť sa pozerať, keď pláva. Na iných vidíte únavu, že sa trápia. Ale u neho? Ešte som si nevšimla,“ vraví Smolenová.

Americké denníky sa predháňajú v metaforách. Napríklad o Phelpsovi píšu: akoby nemal nohy, ale motorové vrtule, medzi prstami blany a namiesto pľúc žiabre. A ďalej rozširujú – keď však vyskočí z vody, do očí udrie jeho smiešny účes, veľké uši a vykrivený úsmev. „Mne bolo strašne sympatické, že sa najviac tešil zo zlata v štafetách a nie z individuálnych disciplín. A tiež bolo milé, ako po triumfe utekal za mamou,“ hovorí Smolenová.

Na priateľku Phelps nemá čas, lipne práve na mame Deborah. Od rozvodu rodičov.

Plavecký kráľ vie prikovať k obrazovkám. Podľa údajov televíznej stanice NBC sledovalo štafetu na 4×100 m voľným spôsobom 81 miliónov Američanov a ďalších 1,7 milióna videlo preteky na online prenose. Jeho víťazstvá podľa agentúry Reuters pomáhajú bežným Američanom zabudnúť na vysoké ceny benzínu a rastúcu nezmestnanosť. Amerika má svojho hrdinu. A priživiť sa chcú aj firmy. Denne dostáva päťdesiat ponúk na spoluprácu. Podľa jeho agenta mu pekinské víťazné ťaženie vynesie od sponzorov sto miliónov dolárov.

Michael Phelps sa teší z víťazstva americkej... Foto: Reuters
Phelps, plávanie, OH 2008 Michael Phelps sa teší z víťazstva americkej štafety a zároveň aj z ôsmej zlatej medaily.

„Je obletovaný. Aj medzi športovcami. V jedálni sa zakaždým prvých tridsať minút iba fotografoval a rozdával autogramy. Ale pritom bol ochotný a trpezlivý,“ spomína Križko na obraz z olympijskej dediny. „Pokiaľ viem, zo slovenských plavcov sa zdraví len s Martinou Moravcovou. Poznajú sa. Ona tiež vraví, že je v pohode,“ usmieva sa Smolenová. „Myslím si, že väčšina plavcov mu tých osem zlatých žičila. Napríklad som od žiadneho nepočula reči typu, že Phelps dopuje. Pritom pri niektorých iných sa to v náznakoch spomenie.“
Rodák z Baltimoru má len 23 rokov a pred sebou zrejme ešte jednu olympiádu.

„Je to mladý chalan, plávanie ho baví, do Londýna o štyri roky vydrží,“ odhaduje Križko. A potom dodá: „Podľa mňa sa Phelps stane športovcom tohto storočia.“

debata chyba