Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šprintér Bolt je novým symbolom Jamajky

Už je jasné, kde sa rodia najrýchlejší šprintéri sveta - v jamajskom Trelawny. Mesto bolo doteraz známe najmä produkciou rumu a cukru. Ale z olympijských hier v Pekingu sa domov vrátia so zlatými medailami až traja rodáci. Len jeden z nich však bude ovešaný tromi najcennejšími kovmi - Usain Bolt.

26.08.2008 15:39
Usain Bolt, atletika Foto:
Usain Bolt vo finiši šprintu na 200 m, kde suverénne zvíťazil a získal druhé zlato na OH v Pekingu, navyše pokoril fantastický svetový rekord američana Michaela Johnsona.
debata

Po jednom zlate má šprintérka Veronica Campbellová-Brownová a člen rekordnej štafety Michael Frater. Doteraz nezískala karibská krajina na jednej olympiáde nikdy viac ako dva zlaté kovy.

Na nohách je celé Trelawny, ale najmä Sherwood Content, kde býva trojnásobný olympijský šampión Bolt. Dvadsaťdvaročný mladík dokázal niečo,čo sa už nemusí opakovať. Vyhral stovku, dvojstovku a aj štafetu 4×100 metrov. A to všetko v nových svetových rekordoch. „Nepovedal by som, že sa tým zo mňa stal fenomenálny športovec, som iba slávny,“ povedal syn manažéra spoločnosti produkujúcej kávu a krajčírky.

Svetový rekordér a olympijský víťaz v šprinte... Foto: ČTK
Usain Bolt, atletika Svetový rekordér a olympijský víťaz v šprinte na 100 m na OH v Pekingu, jamajčan Usain Bolt a jeho exkluzívne zlaté tretry.

Už v detstve neobsedel na mieste. „Mal množstvo energie. Stále behal a bol veľmi živý,“ vyhlásila o ňom jeho teta Lilian. O živobytie mal postarané po tom, ako sa v roku 2002 stal na domácej pôde v Kingstone juniorským majstrom sveta v behu na 200 m. Hneď si ho zmluvne podchytila firma Puma. Bolt bol vášnivým fanúšikom tanca, kriketu a obdivoval slávneho jamajského šprintéra Dona Quarrieho. Bolt študuje na Technickej univerzite v Kingstone a pod vedením úspešného trénera Glenna Millsa trénuje na Národnom štadióne.

Pekinská olympiáda zostane pre obyvateľov Trelawny zafixovaná v pamäti ako obrovská party. V meste nepremávali autá, ani mestská doprava. Všetci sledovali dianie vo Vtáčom hniezde. Krčmy boli plné do posledného miesta a veľké firmy namontovali v meste obrie obrazovky. Na Boltových úspechoch sa priživili aj politici. Senátor Dennis Meadows oznámil, že ak národný parlament schváli jeho návrh, tak štadión v Trelawny ponesie meno ich slávneho a zlatého rodáka. Samozrejme, zožal obrovský aplauz.

Jamajský šprintér a nový olympijský víťaz v... Foto: ČTK/AP
Usain Bolt, atletika Jamajský šprintér a nový olympijský víťaz v behu na 100 m Usain Bolt pózuje po zisku zlata v novom svetovom rekorde 9,69.

Oslavy príchodu šampióna budú veľkolepé. Jamajský premiér Bruce Golding vymenoval sedemčlennú prípravnú komisiu a pripustil, že vyhlási voľno pre obyvateľov krajiny. Počkať si musia až do 8. septembra, keď ich zlatý chlapec vráti na ostrov.

Tak dlho čakať nemusela Mizicann Evansová. Deväťnásťročná študentka Karibskej univerzity je totiž už šesť rokov Boltovou priateľkou. Spolu s jeho otcom Wellesleyom boli Usainovým darčekom k 22. narodeninám. Poslušný syn a frajer sa im odvďačil svetovým rekordom v štafete. „Priatelili sme sa dlho predtým, ako sme spolu začali chodiť a stále sme najlepší priatelia,“ prezradila Mizicann pre jamajský denník The Gleaner. „Zaujala ma na ňom najmä jeho osobnosť a víťazná mentalita.“ Podľa Mizicann úspechy jej priateľa nezmenia. ,,Či so svetovým rekordom, alebo bez neho, on bude stále rovnaký Usain Bolt. Je presne taký, ako ho vidíte na dráhe. Stále je šťastný a má rád, keď zabáva ľudí okolo seba."

debata chyba