Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úžasné hry a dievčatko s krivými zubami

Najdrahšie. Najväčšie. Veľkolepé. A kritizované. Olympijské hry v Pekingu. Kto a kedy ich prekoná? A čím vojdú do dejín? Olympiádu ozdobilo niekoľko nezabudnuteľných momentov.

26.08.2008 05:36
Lin Miao-ke (vľavo) a Jang Pei-ji Foto:
Falošná a skutočná speváčka - Lin Miao-ke (vľavo) a Jang Pei-ji. Sedemročnej Jang zabránili organizátori ceremoniálu LOH v Pekingu vystúpiť pre jej bacuľatú tvár a nerovnomerne narastené zuby.
debata

Michael Phelps si doplával po osem zlatých, šprintér Usain Bolt trikrát posúval hranice ľudských možností. Čína prevalcovala svet v medailovom poradí, hoci oplakala svojho veľkého hrdinu z atletickej dráhy.

Hviezdami nabitý basketbalový tím USA splnil misiu, a naopak, futbaloví žongléri z Brazílie natiahli dlhé čakanie na olympijský triumf. Hry nepoznačil žiadny veľký dopingový škandál. Pozitívny test malo päť športovcov a pár jazdeckých koní.

Slovenský šport už tradične držala nad vodou – voda. Polovica z pol tucta medailí mala zlatý lesk. K vodákom sa pridala žena s presnou muškou a zápasnícky dovoz z Kaukazu.

Čína sa chcela predviesť a spravila to vo veľkom štýle. Perfektne zvládla organizáciu, postavila moderné a komfortné športoviská a zmobilizovala obrovskú masu dobrovoľníkov. Ich úsmevy, ochota a nadšenie neboli strojené, ale úprimné.

Čína čelila aj počas Hier kritike. Za to, že nestrpí v dejisku demonštrantov a blokuje prístup na niektoré internetové stránky. Za to, že sa počas úchvatného otváracieho ceremoniálu uchýlila k trikom a malú speváčku nahradila dokonalejšou dablérkou.

O štyri roky sa olympijský oheň rozhorí nad Londýnom. Starosta mesta sľúbil, že Briti nachystajú svetu rovnako úžasné divadlo za polovičnú cenu. A nebudú mať problém ukázať dievčatko s krivými zubami.

debata chyba