Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský poklad v Pekingu sa volá Lidka

Volá sa Čen Liang, ale nik jej nepovie inak ako Lidka. "Meno som dostala od môjho prvého lektora slovenčiny." Naučila sa ju úžasne. V Pekingu sa stala zlatým pokladom slovenskej výpravy. Ústa sa jej nezastavili. Prekladala, prekladala a prekladala.

25.08.2008 09:52
Čen Liang, Lidka Foto:
Čen Liang, alias Lidka, na slávnostnom otvorení olympiády so slovenskou výpravou.
debata

Keď sa Lidka prihlásila do tímu dobrovoľníkov, nevedela, aká práca ju čaká. Keď jej oznámili, že bude pomáhať slovenským olympionikom, srdce jej poskočilo.

Prečo sa začala učiť po slovensky? „Nastupovala som pred piatimi rokmi v Pekingu na univerzitu študovať diplomaciu a ako jeden z predmetov otvárali slovenčinu. Chcela som to skúsiť,“ vysvetľuje sympatická, onedlho 24-ročná dievčina. So Slovenskom nemala spoločné nič, ani o ňom veľa nevedela. Najviac ju trápila výslovnosť. „Čínština nepozná písmenko R,“ vraví a milo račkuje.

Po štyroch rokoch štúdia si povedala, že najlepšie sa zdokonalí – na mieste činu. A prišla na Slovensko. Na filozofickej fakulte v Bratislave už rok študuje slovenský jazyk a literatúru. Má rada Martina Kukučína. „Čítala som Dom na stráni a Rysavú jalovicu,“ jemne skomolí názvy, ale pochváli. „Veľmi sa mi tie knižky páčili.“

Diplomatkou nebude. Páči sa jej tlmočenie.„A možno si trúfnem vyučovať Slovákov a Čechov čínštinu.“

Kto Lidku počul hovoriť, žasol. Aj Česi Slovákom závideli takého pomocníka. „Väčšinu času som strávila v olympijskej dedine a pomáhala riešiť problémy. Ale dosatala som sa aj na športoviská, na zápasenie a vzpieranie. A s oteckom sme si kúpili vstupenky na finále ženského futbalu.“ Na medaily šťastie nemala. „Videla som ich, len keď ich Slováci priniesli ukázať.“

Číňania sú na úspech hier hrdí a Lidka to potvrdzuje. „Každý si želal, aby olympiáda ukázala naše schopnosti a vedomosti. A aj to, že sme milí a srdeční ľudia.“ Spolu s krajanmi, hoci držala palce aj Slovákom, intenzívne prežívala úspechy svojich športovcov.

A predsa, Číňania stále nie sú spokojní. „Obdivujeme Američanov, že sú silní vo veľkých športoch, v atletike, v plávaní.“ Ale veď máte najviac zlatých medailí a mnoho skvelých športovcov, napríklad stolných tenistov. „Áno, ale stolnotenisová loptička je malá. U nás sa hovorí, čím väčšia lopta, tým väčšie umením je ovládať ju,“ vysvetlí a jemne posmutnie.

Už je jasné, prečo sú najväčšími športovými hrdinami najľudnatejšej krajiny sveta prekážkár Liu Siang a basketalista Jao Ming.

Z Lidkinho slovenského blogu – bez úprav

Práve cítim k Slovensku hlbšiu lásku a väčší obdiv deň čo deň, kým som spoznávala túto malebnú krajinu zblízka v bežnom živote.

Zajtra o tomto čase už budem ďaleko od Slovenska, v mojom srdci Slovensko je tak milučké a blízko môjmu srdcu ako Čína. Keď vlasť je ako matka, môže mať všeliaké slabé stránky, ale deti nikdy by nemali ju pustiť len kvôli tomu, presne je taký vzťah medzi nami a Čínou. Radi urobíme všetko, aby hosti sa cítili v Číne ako doma. Srdečne prívitam slovenských športovcov do Pekingu na Olypiádu, uvidíme sa v Pekingu v júli!!! Budem nesmierne držať palce tým nádherným slovenským športovcom, aby dosiahnuli čo najväčší úspech! 

Som Číňanka, vyrástla som a bývam v Pekingu. Keď som mala 19 rokov, osud mi dal príležitosť študovať slovenčinu. Mojim najväčším snom je písať o Slovensku jednu knihu pre Číňanov, aby viac Číňanov vedelo, aká je táto krásna krajina v strednej Európe

(liang.blog.sme­.sk)

debata chyba