Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tomi Kid zdolal v Nitre Wanderu a je európskym šampiónom WBO

Slovenský boxer Tomáš Kovács zostáva aj naďalej v profesionálnom ringu nezdolaný. Tridsaťtriročný rodák z Galanty s prezývkou "Kid" zvíťazil v piatkovom hlavnom dueli programu v rámci galavečera boxu v Mestskej športovej hale v Nitre nad o šesť rokov mladším Hamzom Wanderom z Ugandy rozhodnutím arbitrov na body a stal sa európskym šampiónom WBO (World Boxing Organization) v poloťažkej hmotnosti. Táto organizácia patrí spolu s WBA, WBC a IBF medzi štyri najúznavanejšie v boxe.

25.02.2011 23:16
Tomi Kid Kovács Foto:
Boxer Tomi Kid Kovács po vyhratom zápase.
debata (1)

Duel Kovácsa s Afričanom, ktorý má sídlo v Štokholme a vlastní švédsku licenciu (preto mohol nastúpiť v stretnutí o opasok kontinentálneho šampióna, pozn.), trval napokon kompletných 12 kôl. Rozhodcovia sa následne svojím konečným verdiktom v pomere 2:1 (rozhodnutia troch arbitrov boli z pohľadu T. Kovácsa 112:114, 117:110 a 114:113, pozn.) napokon priklonili na stranu Kovácsa, ktorý bol v náročnom súboji predsa len celkovo o niečo lepší, technickejší a častejšie zasahoval presnými údermi svojho protivníka. Na druhej strane v poslednom 12. kole inkasoval boxer SR od Wanderu ťažké direkty a dvakrát sa ocitol aj na podlahe. Aj napriek tomuto nevydarenému záveru sa však mohol Kovács po spomenutom rozhodnutí arbitrov na konci duelu radovať z cenného triumfu.

„Od začiatku som tušil, že som lepší. V piatom kole som však súboj podcenil, nechal som sa uniesť. Myslel som si, že Wanderu unavím a potom ho potrestám. Ale nestalo sa tak. V predposlednom jedenástom kole som dostal ťažký úder, ktorý so mnou otriasol. Nevýhodou bolo, že africký súper boxoval v opačnom garde, a tak môj obávaný ľavý predný hák na neho neplatil. Napokon som však zvíťazil, a to je najdôležitejšie,“ uviedol po zápase unavený, ale šťastný Tomáš Kovács, ktorý znovu potešil svojich priaznivcov a nepokazil si svoju výbornú bilanciu. Po absolvovaní 19 duelov medzi profesionálmi (premiéru mal 12. apríla 2008) Kovács vždy odchádzal z ringu ako víťaz, z toho až 13-krát uspel pred časovým limitom.

Jeho súper, celým menom Hamza Amuza Wandera Ouma, prehral v profiringu po tretí raz z doterajších 16 vystúpení. Pri jednom nerozhodnom výsledku zostalo 27-ročnému africkému borcovi na konte naďalej dvanásť víťazstiev, z nich až jedenásť sa skončilo v jeho prospech k.o., t. j. pred uplynutím stanoveného času. Piatkový duel proti Kovácsovi zhodnotil Wandera slovami: „Bol to veľmi dobrý zápas, zatiaľ môj najlepší v kariére. Škoda, že som nevyhral, ale som rád, že som zabavil ľudí v Nitre.“

Tomáš „Kid“ Kovács (SR) – Hamza Wandera (Uganda) – Kovács zvíťazil po absolvovaní kompletných 12 kôl na body rozhodnutím troch arbitrov v pomere 2:1 (112:114, 117:110, 114:113)

Boxer Tomi Kid Kovács po vyhratom zápase. Foto: SITA
Tomi Kid Kovács Boxer Tomi Kid Kovács po vyhratom zápase.

Diváci v Nitre sledovali v ringu zaujímavý duel. Úvodné kolo však bolo ešte iba akési „oťukávacie“. Aktívnejší bol Kovács, ktorý viackrát zasiahol hlavu svojho súpera. Druhé dejstvo už prinieslo ostrejšie výmeny na oboch stranách, pretože aj africký pästiar sa dostal do zápasu. Tretie kolo patrilo útočnejšiemu slovenskému boxerovi, ďalšie už bolo vyrovnanejšie, ale aj nezáživnejšie, pretože obaja hlavní aktéri piatkového večera sa začali na seba „vešať“. Wanderovi sa darilo v 5. kole, ktoré pre neho vyznelo oveľa lepšie.

„Tomi“ Kovács sa však schovával za rukavice a doslova vyzýval súpera z Ugandy, aby útočil. Potom slovenský profiboxer znovu pridal a v šiestom dejstve zasypal Afričana presnými hákmi. Černošský protivník sa v 7. a 8. kole snažil o ofenzívne poňatie, ale jeho údery nemali potrebnú razanciu ani presnosť. Naopak, „Kid“ bol v tomto smere dôraznejší a snažil sa využívať najmä svoju najväčšiu zbraň – ľavý spodný zdvihák. Wandera sa zasa usiloval o dokonalú obranu, na svojej pravej strane vykrýval ataky Slováka najmä s pomocou lakťa. Deviate a desiate kolo prinieslo v Mestskej športovej hale v Nitre vyrovnaný boj. Obaja pästiari inkasovali pár rán, Kovács však pôsobil o niečo uvoľnenejším dojmom.

Záver však bol dramatický a aj vzhľadom na dovtedajší priebeh prekvapujúci. Jednoznačne navrch mal totiž africký pästiar, v 11. kole zasahoval Kovácsa presnými údermi. Slovenský boxer sa v záverečnom 12. kole ocitol dokonca dva razy aj na podlahe nitrianskeho ringu po Wanderových útokoch. Kovács túto náročnú pasáž ustál a čakal na konečný verdikt arbitrov. Tí sa napokon priklonili na jeho stranu.

1 debata chyba