Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci do Augsburgu bez Martikána

Slovenská reprezentácia vo vodnom slalome odcestovala v utorok do nemeckého Augsburgu, kde sa v závere týždňa uskutočnia preteky III. záverečného kola Svetového pohára 2009. V porovnaní s predchádzajúcim kolom v Čunove došlo v nominácii k jedinej zmene. Víťaza kategórie C1 Michala Martikána nahradil v trojčlennej zostave singlistov Karol Rozmuš

07.07.2009 13:08
Michal Martikán, Čunovo Foto:
Michal Martikán
debata

"Mám niekoľko dôvodov necestovať do Nemecka. Chcem testovať novú loď a teraz budem mať na to ideálne možnosti. Ďalším dôvodom je fakt, že aj keby som zopakoval svoj triumf z Čunova, Svetový pohár už v tejto sezóne nevyhrám, pretože do celkových výsledkov sa počítajú aj preteky z februára v Austrálii, na ktorých som neštartoval a ešte by tam mali patriť jedny, ktoré budú v Kanade a ja ani tie v pláne nemám,“ vysvetľoval úradujúci olympijský víťaz, majster sveta i Európy Michal Martikán.

Kým jeden z najúspešnejších vodných slalomárov v histórii ešte stále hľadá optimálny tvar lode, jediní trojnásobní olympijskí víťazi v tomto adrenalínovom športe súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci už majú novú deblovku hotovú. "Skúšali sme dva modely, ale ani jeden nám nesadol. Vývoj bol teda o niečo dlhší ako inokedy. Keďže je poolympijský rok, chceli sme urobiť väčšie zmeny, pretože máme najviac času na prípadný risk a vyskúšanie netradičných riešení. Tretí model je veľmi podobný tomu, na akom sme vlani jazdili v Pekingu. Trochu sme zdvihli špičku, čo by malo byť pre nás výhodnejšie,“ vysvetľoval genézu plavidla, na akom budú štartovať aj v Augsburgu, háčik úspešného dvojkanoe Pavol Hochschorner.

Slováci na pretekoch v Čunove doslova deklasovali zvyšok sveta. Dôkazom je deväť medailí, z toho štyri zlaté. Jedine v mužskom kajaku uvoľnili reprezentanti usporiadateľskej krajiny pódium pre najlepších aj iným slalomárom. „Všetci naši pretekári si zaslúžia absolutórium, bol to od nich naozaj skvelý výkon a výsledok. Teraz na nemeckej vode sa nám bude len ťažko obhajovať,“ povedal pred odchodom výpravy jej vedúci Róbert Orokocký.

Kanál v Augsburgu je prvou umelou vodnoslalomárskou dráhou na svete. Vybudovali ho na začiatku 70. rokov minulého storočia a v roku 1972 sa na ňom uskutočnili vôbec prvé olympijské preteky v rámci hier v Mníchove. "Veľmi dobre tento areál poznáme, ale myslím si, že favoritmi budú tentoraz domáci. Ako každý kanál aj tento je špecifický. Je úzky, veľmi často sa tam mení voda. Nemci to tam majú dokonale najazdené. Oni dokonca vedia, kedy vyštartovať, aby mali optimálne podmienky. My tam pred pretekmi budeme mať možnosť absolvovať iba tri tréningy,“ dodal Róbert Orokocký.

Slovensko ako svetová vodnoslalomárska veľmoc obsadí štyri z piatich kategórií maximálnym povoleným počtom pretekárov a lodí. Výnimkou bude ženské kanoe, kde bude štartovať iba Jana Dukátová. Tá v Čunove v tejto novej kategórii zvíťazila. „Je to pre mňa len doplnková disciplína. Hlavnou určite ostáva kajak, tam sa budem snažiť aj v budúcnosti víťaziť,“ odmieta majsterka sveta v K1 z pražského šampionátu v roku 2006 „ponuky na prestup“. Na majstrovstvách sveta v septembri v Seu d´Urgell sa pôjde táto disciplína ako ukážková, od budúceho roka by už mala byť pevne zakotvená v programe vrcholných podujatí.

Nominácia SR na preteky 3. kola Svetového pohára vo vodnom slalome v Augsburgu:

C1: Matej Beňuš, Karol Rozmuš, Alexander Slafkovský

K1 muži: Peter Cibák, Marcel Potočný, Ján Šajbidor

K1 ženy: Jana Dukátová, Elena Kaliská, Gabriela Stacherová

C2: Pavol Hochschorner – Peter Hochschorner, Tomáš Kučera – Ján Bátik, Ladislav Škantár – Peter Škantár

C1 ženy: Jana Dukátová

debata chyba