Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rogge pochválil organizátorov aténskych hier

Šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge dal aténskym organizátorom najvyššie známky za zorganizovanie olympijských hier. "Som extrémne šťastný prezident MOV. Urobili fantastickú prácu. Som veľmi šťastný z toho, ako to všetko klape," povedal počas posledného dňa olympiády Rogge.

29.08.2004 13:02
debata

Aténčanov ocenil najmä za najlepšiu olympijskú dedinu v histórii. Spokojní boli aj televízni producenti – sledovanosť sa oproti Sydney zvýšila o 15 percent. Rogge vyslovil spokojnosť s bezpečnostným systémom. Návštevnosť športovísk dosiahla úroveň zo Soulu a Barcelony, čo je pre krajinu s 10 miliónmi obyvateľom úspechom. Prezident MOV sa vyjadril aj k problémom s rozhodcami. Pochopí podľa svojich slov ľudské zlyhanie, nikdy však nebude akceptovať manipulácie. Počas olympiády bolo 22 športovcov pozitívne testovaných na doping. „V olympijskej dedine je 10 500 športovcov. Nemôžu byť všetci svätí, vždy budú aj podvodníci,“ vyjadril sa k tomuto problému Belgičan.

Olympijské hry v Aténach znamenali podľa prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggeho tiež prebudenie sa Ázie. „Boli to hry, na ktorých sa prebudila Ázia a verím, že v plnej sile sa športovci z tohto kontinentu predvedú o štyri roky v Pekingu,“ povedal Rogge. Najväčší progres spravila Čína, ktorá v Grécku získala do nedele 31 zlatých medailí, čo je jej historický rekord. V medailovej bilancii jej patrí druhé miesto.

Veľký úspech zaznamenalo aj Japonsko, ktoré strojnásobilo svoju zbierku zlatých medailí spred štyroch rokov zo Sydney. Zatiaľ majú Japonci na svojom konte 15 zlatých, čo je len o jednu menej ako v Tokiu v roku 1964. Olympijské hry v Aténach boli úspešné aj pre ďalšie ázijské krajiny – Kórejskú republiku, Thajsko, Taiwan a Indonéziu.

debata chyba