Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský biatlon zažíva revolúciu. Vo Whistleri žne úspech za úspechom

Čo preteky, to medailová nádej. Pred začiatkom hier vo Vancouvri by tomu veril asi len málokto, no slovenskí biatlonisti spôsobujú na olympiáde opakované príjemné šoky.

19.02.2010 01:03
Dušan Šimočko Foto:
Dušan Šimočko.
debata

Zlatá a strieborná medaila Anastasie Kuzminovej, akoby pomohla aj mužskej časti výpravy, ktorá vo Vancouvri prekonáva historicky najlepšie výsledky. Pavol Hurajt naznačil skvelú formu už 7. miestom v šprinte a následnou 16. pozíciou v stíhačke. V pretekoch na 20 kilometrov sa dlho držal na medailovej priečke, aby napokon skončil na piatom mieste, čím vyrovnal historické maximum Marka Matiaška z Turína.

„Na jednej strane je to úspech, no na druhej mi je ľúto, že som nezískal medailu. Som v životnej forme, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že som sa dostal medzi takú smotánku ako Emil Hegle Svendsen, či Ole Einar Björndalen. Pohybovať sa medzi nimi je naozaj príjemné,“ konštatoval Hurajt.

Životný výsledok si však nepripísal len on, ale aj jeho 26-ročný krajan Dušan Šimočko. Člen biatlonového klubu VŠC Dukla Banská Bystrica obsadil 18. miesto, pričom ak by strieľal bezchybne, skončil by piaty pred Hurajtom. „Bežalo sa mi naozaj skvelo, škoda len tých dvoch chybičiek,“ priznal.

Je osemnáste miesto splnením predolympijských predsavzatí? „Mal som vyššie ambície, chcel som skončiť do 5. miesta a prekonať Markov (Matiaškov) výkon z posledných hier. Byť však v elitnej dvadsiatke je takisto úžasné, z čoho som veľmi sťastný,“ dodal Šimočko.

Tréner biatlonovej reprezentácie Juraj Sanitra je stále v strehu. Jeho zverenci mu robia príjemné starosti a na tratiach sú v každých pretekoch v hre o medialy. „Prežíval som ťažkých 40 rán, najskôr pri Anastasii a potom pri Paľovi. Obaja si pomáhajú a hecujú sa. To, čo sa tu odohráva je nádherné. Teraz si však chcem aj ja odpočinúť a užiť si svoje piatkove narodeniny, ku ktorým som už dostal nádherné darčeky,“ povedal onedlho 49-ročný tréner.

Dva cenné kovy Slovensko už získalo, pribudne k nim ešte aspoň jedna medaila? „Nasťa aj Paľo sú v skvelej forme, a tak dúfam, že ešte aspoň jeden darček od nich dostanem. Ja im verím,“ dodal tréner Juraj Sanitra.

debata chyba