Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdinovia opísali chvíle v plameňoch. Zázrak priniesol aj otázniky

Formula 1 zažila v roku 2018 z pohľadu konštrukcie monopostov prelomovú sezónu. Jazdci prvýkrát neodštartovali s úplne otvorenými kokpitmi. Ich hlavy chráni pred nárazmi či lietajúcimi úlomkami povinný bezpečnostný doplnok s názvom Halo (svätožiara).

30.11.2020 17:36
Romain Grosjean Foto:
Romaina Grosjeana v nedeľu zachránilo, že dokázal pohotovo zareagovať a rýchlo sa dostal z horiaceho auta.
debata (1)

Nariadenie Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) sa nestretlo len s priaznivou odozvou. Medzi kritikov patril aj Romain Grosjean.

Jazdec tímu Haas po nedeli definitívne zmenil názor. Z neestetického titánového rámu brániacom vo výhľade je podľa neho „to najlepšie, čo sa vo formule 1 stalo“.

Tridsaťštyriročný Francúz sa totiž v nedeľu druhýkrát narodil…

Pripomeňme hororové chvíle so šťastným koncom. Grosjean mal v úvodnom kole Veľkej ceny Bahrajnu na púštnom okruhu Sachír kolíziu s ruským pretekárom Daniilom Kvjatom (AlphaTauri) a pri rýchlosti 221 km/h narazil do zvodidiel. Jeho monopost sa v zlomku sekundy rozlomil na polovicu a vybuchol.

Dramatické zábery z VC Bahrajnu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sekundy hrôzy, ktoré na VC Bahrajnu prežil...

Zatiaľ čo kamery snímali pilotov smerujúcich pri prerušených pretekoch do boxovej uličky, mimo nich sa odohrával boj o život. Grosjean sa akoby zázrakom dokázal sám vyslobodiť z horiaceho monokoku, extrémne odolného miesta ohraničujúceho pozíciu pilota. Ten sa predtým doslova prevŕtal cez bariéru a zostal v nej zakliesnený.

Zábery odvysielané po tom, ako sa potvrdilo, že Grosjean je v poriadku, pripomínali akčný film – s hlavným hrdinom vychádzajúcim z plameňov. V tomto prípade však nešlo o efekty, ale o skutočného človeka. Trojnásobného otca, ktorý strávil v ohni s teplotou dosahujúcou aj 1000 stupňov Celzia takmer 28,7 sekundy.

Nielen on si zaslúži obdiv. Do niekoľkých sekúnd pribehol k miestu nešťastia maršal s hasiacim prístrojom a pustil sa do boja s plameňmi. Pri mieste havárie takmer ihneď zastavilo aj zdravotnícke vozidlo (medical car) s lekárom Ianom Robertsom a vodičom Alanom van der Merwom.

"Po príchode sme videli len obrovský plameň a polovicu monopostu otočenú v protismere. Z miesta sálal nával tepla. Potom som si všimol Romaina, ako sa snaží vstať. Potrebovali sme nájsť spôsob, ako sa k nemu dostať.

Hasiaci prístroj maršala stačil na to, aby zmiernil plamene. Romain sa potom dostal k u mne a mohol som ho dostať cez zvodidlá," hovoril o záchrane Roberts pre Sky Sports.

Najskôr mu povedal, aby si sadol. „Triasol sa a jeho priezor na prilbe bol úplne priehľadný, v skutočnosti roztavený. Musel som mu sňať prilbu, aby som skontroloval, či je všetko v poriadku. Bolela ho noha a roka,“ dodal Roberts. Odľahlo mu, že cez prilbu mu nedostali splodiny.

Na záberoch bolo viditeľné, že Grosjean prišiel o topánku. „Aj takýto malý detail zavážil. Stačilo, že by sa jedna z vecí zmenila a výsledok mohol byť úplne odlišný. Snažíme sa pripraviť na všetko, máme rozličné scenáre, ale toto bolo šialené. Celá príprava sa pre tých 30 sekúnd vyplatila,“ priznal Van der Merwe, niekdajší pretekár F3.

Zábery, ako dvojica pomáha Grosjeanovi do sanitky, budú patriť medzi najemotívnejšie momenty nielen tohto ročníka. Vyviazol s menšími popáleninami rúk a nôh. Z nemocnice neskôr poslal fanúšikom odkaz.

„Len som vám chcel povedať, že som v poriadku – teda takmer v poriadku,“ vraví s úsmevom vo videu na sociálnej sieti tímu poukazujúc na obviazané ruky.

„Ďakujem za všetky správy. Pred niekoľkými rokmi som nebol zástancom svätožiary, ale teraz si myslím, že je to najlepšia vec, ktorú vo formule 1 máme. Bez nej by som s vami nemohol hovoriť,“ neskrýval vďačnosť za ochranný rám. Pridal aj slová vďaky zdravotníkom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Romain Grosjean (@grosjeanromain)

Podľa šéfa stajne Haas Güntera Steinera prepustia Grosjeana z nemocnice už v utorok.

Minimálne na predposlednej zastávke tejto sezóny – opäť v Bahrajne – sa do kokpitu nevráti. Tento víkend ho nahradí zvučné meno, vnuk brazílskej legendy Emersona Fittipaldiho Pietro (24), ktorého čaká debut v F1.

Vo formule 1 sa začali zaoberať zvýšenou ochranou kokpitov po nehode pretekára Julesa Bianchiho na Veľkej cene Japonska v októbri 2014. Grosjeanov krajan v júli 2015 podľahol následkom vážnych zranení hlavy po náraze do žeriavu.

Ešte pred reštartovaním nedeľnej veľkej ceny poslala Bianchiho mama Christine správu francúzskemu komentátorovi Julienovi Febreauovi:

„Po nehode môjho syna predstavili systém Halo a ten dnes zachránil Romainov život. Je to skvelé. Som rada, že je v poriadku.“

Športový riaditeľ F1 Ross Brawn priznal, že mal veľké obavy, keď videl, ako monopost Haasu prelomil bariéru.

„Je šokujúce vidieť takúto vážnu nehodu vo formule 1. Nie sme na to zvyknutí a k tomu sa objavil aj desivý oheň,“ hľadal slová Brawn pre Sky Sports.

Podľa jeho slov však treba vyzdvihnúť bezpečnosť monopostu.

„Romainovi to zachránilo život. Je to pocta práci, ktorú FIA a tímy vykonali v posledných rokoch. Pamätáme si, koľko kontroverzií vyvolalo zavedenie systému Halo. Keby sme ho nemali, dnes by sme stáli pred úplne inou situáciou,“ pokračuje Brawn a nádeja sa, že dnes už nikto nespochybňuje správnosť jeho zavedenia.

Prisľúbil hĺbkové preskúmanie celej situácie.

„Takúto haváriu a otvorené zvodidlá nechcem vidieť. Pred rokmi išlo o častý problém, ktorý sa zväčša končil tragédiou. Ale čo sa týka reakcie všetkých, ktorí pomáhali, pochybujem, že mohla byť efektívnejšia. Zaslúžia si veľké uznanie.“

Otázkou tiež zostáva v súčasnej ére formuly 1 nevídaný požiar. Brawn sa domnieva, že zaň môže poškodené palivové potrubie.

„Palivové články sú neuveriteľne silné, myslím si, že prišlo k ich poškodeniu. Vyzeralo to hrozivo, no monoposty majú dnes na štarte 100 kilogramov paliva. Keby zhorelo kompletne, oheň by bol obrovský. Zdalo sa mi, že išlo o niekoľko kíl, určite nie celý obsah nádrže,“ dodal Brawn.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Romain Grosjean