Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojoval proti nej, zachránila ho. Grosjean velebí svätožiaru okolo hlavy

Pred pár rokmi by bol na sto percent mŕtvy a z jeho tela by možno zostalo len torzo.

29.11.2020 23:28
Romain Grosjean Foto:
Romain Grosjean.
debata (1)

Romain Grosjean však môže byť vďačný neuveriteľnému pokroku v bezpečnosti jazdcov. Haváriu, po ktorej sa jeho auto rozletelo na dve časti a nasledoval obrovský výbuch, prežil. Bez väčších zranení.

Francúzsky pilot už stihol v nemocnici natočiť video, aby presvedčil svojich fanúšikov, že nič vážne mu nie je. Z bahrajnského lôžka zdôraznil, že za život vďačí predovšetkým zabudovanému ochrannému rámu hlavy. Z havárie na okruhu v Sachire, pri ktorej jeho monopost pohltili plamene, vyviazol bez zlomenín a len s menšími popáleninami, predovšetkým na rukách.

„Chcem vám len povedať, že som oukej. Vďaka za všetky odkazy. Pred pár rokmi som nebol pre (zavedenie ochranného rámu) halo, ale teraz si myslím, že je to to najlepšie, čo sa vo formule 1 stalo. Bez toho by som tu teraz s vami nehovoril. Takže ďakujem,“ povedal Grosjean vo videu na Instagrame.

Čo sa to vlastne v nedeľu na VC Bahrajnu stalo?

Bolo to horiace inferno! Zábery, z ktorých tuhla krv v žilách. A sekundy, ktoré sa tiahli ako hodiny.

Formula 1 zažila hororovú scénu, jednu z najhorších za posledných niekoľko rokov. Výbuch, plamene šľahajúce do výšky niekoľkých metrov, monopost rozpolený na dve časti.

To najdôležitejšie z desivej nehody Romaina Grosjeana z úvodu Veľkej ceny znie: Francúzsky jazdec tímu Haas a otec troch detí ju prežil len s ľahkými popáleninami rúk a členkov.

„Každému z nás sa zastavil dych. Toto bolo šialené,“ priznal na Twitteri majster sveta z roku 1996 Damon Hill. „Plamene. Okamžite mi vyletelo srdce do krku. Snáď je Romain v poriadku,“ pridal sa ďalší bývalý pilot Giedo van der Garde.

Preteky boli okamžite prerušené, jazdci zašli do boxov, vystúpili z monopostov a čakalo sa. Našťastie, o chvíľu sa objavili zábery Grosjeana sediaceho v servisnom aute. Otraseného. Ale živého. Jeho tímový kolega Kevin Magnussen a ostatní okamžite začali tlieskať.

„Je to najšťastnejší človek. Najodvážnejší muž. Som šťastný, že je v poriadku,“ poznamenal Van der Garde.

Grosjean doplatil na jazdeckú chybu. Mal drobný kontakt s Daniilom Kvjatom, čo ho katapultovalo do zvodidiel. Vletel do nich priamo (silou 53 G), jeho auto sa rozpolilo a okamžite explodovalo. Od fatálnych následkov ho zachránila duchaprítomnosť a skutočnosť, že po silnom náraze nestratil vedomie.

Napriek všadeprítomným plameňom dokázal včas vyskočiť a dostať sa do bezpečia. Pomohol mu aj ochranný oblúk Halo, ktorý chráni hlavu pretekára.

„Za posledných dvadsať rokov som nevidel takýto incident s ohňom. Halo, bariéry, všetko fungovalo, ako malo… Zároveň chcem vyzdvihnúť aj Romaina za to, že zachoval chladnú hlavu a sám sa dostal z horiaceho auta, pretože cez veľké množstvo plameňov by som sa k nemu nedostal,“ vyhlásil Alan van der Merwe, ktorý pomáhal Grosjeanovi z horiaceho monopostu.

Sám Grosjean sa následne po rýchlej zdravotnej prehliadke vydal do nemocnice na pozorovanie. „Je to z preventívnych dôvodov. Pochopiteľne je otrasený. Takéto čosi veľmi často nevídame a Romain mal obrovské šťastie. Chceme poďakovať všetkým členom záchranného tímu za ich rýchlosť. Maršali a ľudia z FIA odviedli skvelú prácu. Toto bolo šialené,“ dodal šéf tímu Günter Steiner.

Dramatické zábery z VC Bahrajnu Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sekundy hrôzy, ktoré na VC Bahrajnu prežil...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Romain Grosjean