Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pustovnícky rekordér. Hamilton nás bude stáť továreň, znie z tímu

Začiatkom októbra si fanúšikovia pripomenuli 14. výročie posledného víťazstva Michaela Schumachera vo formule 1. Médiá oprášili fotografiu transparentu z tribúny na okruhu v Šanghaji.

26.10.2020 15:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Now THAT is a Team photo!

Príspevok, ktorý zdieľa Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1),

„Schumi, milujem ťa. Len teba. Keď odídeš, viac si už F1 nepozriem,“ prečítal si tri týždne pred prvou rozlúčkou s kariérou vtedy už sedemnásobný majster sveta.

Legendárny Nemec 1. októbra 2006 dosiahol rekordný 91. triumf (72. v monoposte Ferrari) v šampionáte. V tom čase druhému mužovi v tejto štatistike Alainovi Prostovi sa vzdialil na priepastný rozdiel 40 výhier. Nečudo, že túto cifru považoval svet motošportu roky za neprekonateľnú.

Až kým neprišla hybridná éra a s ňou nadvláda Mercedesu s Lewisom Hamiltonom. Čím bol väčšia, tým ohrozenejšie bolo Schumacherovo maximum, až sa o jeho prekonaní začalo hovoriť ako o otázke času. A ten nastal minulú nedeľu.

Frázam neverí

Hamilton 92. víťazstvom v kariére (71. vo farbách Mercedesu) Schumachera pokoril. Na portugalskom okruhu v Portimau sa pre koronavírus jazdilo po prvýkrát.

Hamiltonovi to vynieslo najvyššiu pódiovú priečku už na 28. trati. Napriek rozpačitému štartu mal v cieli pred druhým jazdcom, tímovým kolegom Valtterim Bottasom, 26-sekundový náskok. Nezastavili ho súperi ani nepríjemný kŕč v lýtku v záverečných kolách.

V cieli mu chvíľu trvalo, kým sformuloval svoje pocity – podobne ako po vyrovnaní Schumacherových výhier pred vyše dvoma týždňami v Nürburgringu.

„Keď som prišiel do Mercedesu, cítil som, že budeme získavať tituly. Ale že zvíťazím v toľkých pretekoch? To mi určite nenapadlo,“ vrátil sa k osudovému prestupu z McLarenu pre Yahoo Sports.

V Mercedese od roku 2013 nahradil práve Schumachera, ktorý po predchádzajúcej sezóne druhýkrát – a už definitívne – rozlúčil s pretekárskou kariérou.

Brita sa novinári včera pýtali, kam si trúfa posunúť svoje úspechy. „Neverím výroku, že hranicou je nebo. Je to len fráza. Všetko závisí od toho, ako chceme zvyšovať latku a tvoriť históriu. Rozhodne nezaháľame a aj naďalej na tom pracujeme,“ vyjadril Hamilton už tradičnú vďaku tímu.

„Mám 35 rokov a po fyzickej stránke sa cítim stále silný. Vás by skôr zaujímalo, kedy nastane zlom a začnem strácať výkon. Súdiac podľa dnešného dňa k tomu ešte neprišlo,“ doplnil rodák z anglického mesta Stevenage.

Jeho šéf Toto Wolff neskrýval nadšenie. Úsmevne komentoval tému predĺženia zmluvy svojho pretekárskeho esa. Jej platnosť totiž vyprší už na konci aktuálnej sezóny. Mať vo svojich farbách najlepšieho pilota niečo stojí. V prípade Hamiltona sa hovorí o ročnom plate 45,5 milióna eur.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

One team, one dream. Thank you Mercedes ❤️ #92

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

„Tieto náklady sú obrovské. Musíme rozpredať časti nášho majetku, nejaké súčiastky aj našu továreň, aby sme si ho teraz mohli dovoliť,“ vtipkoval Wolff pre Sky Sports.

„Kto by to bol povedal v roku 2013, keď sme sa pustili do tohto projektu. Za tým neuveriteľným počtom triumfov Lewisa sú vášeň, energia a všetko ostatné, čo do tohto športu vkladá. Jeho talent a schopnosti sú výnimočné,“ dodal už vážnejšie.

Najrýchlejší jazdci F1 (podľa výpočtov AWS) Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Alain Prost - 0,514 s.

Len vďaka monopostu?

Rakúšan ešte pred víkendom v Portugalsku riešil večnú dilemu formulového sveta. Prešli si ňou azda všetci piloti a tímy, ktoré režírovali svoju dominantnú éru. Tak teda, znižuje sa hodnota Hamiltonových úspechov tým, že sedí v najlepšom monoposte?

"Víťazstvá v pretekoch a získavanie titulov je v našom športe stále tímovou úlohou. Musíte sa však dostať do pozície, keď skončíte v najlepšom aute.

Pretekári, ktorí pripisujú Lewisove víťazstvá len angažmánu v Mercedese, by si mali položiť otázku, prečo si sami nenašli cestu do tohto tímu.

Viackrát sme boli svedkami toho, že veľa talentovaných a kvalitných pretekárov urobilo nesprávne či nepremyslené rozhodnutia," vysvetľoval Wolff pre SunSport.

Šéf tímu Mercedes Toto Wolff. Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Toto Wolff Šéf tímu Mercedes Toto Wolff.

Aj o Hamiltonovom príchode do Mercedesu sa hovorilo ako o kroku späť. V prvej sezóne v striebornom overale dosiahol päť pódiových umiestnení, z toho triumfoval len raz.

Od ďalšieho ročníka (2014) jeho zbierku titulov zabrzdil len kolega Nico Rosberg (2016), šnúru v Pohári konštruktérov nestopol nik. Už šiestu majstrovskú šou Hamiltona v Mercedese a siedmu celkovo môže prerušiť azda len koronavírus. Wolff však pre Reuters ubezpečil, že Hamilton momentálne vedie život pustovníka.

„Ako aj ja a všetci členovia tímu. Všetci sme disciplinovaní,“ vraví Wolff.

Aj preto momentálne neprebiehajú rokovania o novej Hamiltonovej zmluve so šéfom automobilky Daimler Olom Källeniusom. „Keď sa nám bude dariť v ďalších pretekoch, zostane na to čas,“ prisľúbil Wolff.


Kalendár F1 2020

Dátum, dejisko a meno víťaza
1. 3. – 5. júla VC Rakúska Valtteri Bottas
2. 10. – 12. júla VC Štajerska Lewis Hamilton
3. 17. – 19. júla VC Maďarska Lewis Hamilton
4. 31. júla – 2. augusta VC V. Británie Lewis Hamilton
5. 7. – 9. augusta VC k 70. výročiu F1 (Silverstone) Max Verstappen
6. 14. – 16. augusta VC Španielska Lewis Hamilton
7. 28. – 30. augusta VC Belgicka Lewis Hamilton
8. 4. – 6. septembra VC Talianska Pierre Gasly
9. 11. – 13. septembra VC Toskánska Lewis Hamilton
10. 25. – 27. septembra VC Ruska Valtteri Bottas
11. 9. – 11. októbra VC Eifelu Lewis Hamilton
12. 23. – 25. októbra VC Portugalska Lewis Hamilton
13. 31. októbra – 1. novembra VC Emilia-Romagna Lewis Hamilton
14. 1 – 15. novembra VC Turecka Lewis Hamilton
15. 27. – 29. novembra VC Bahrajnu Lewis Hamilton
16. 4. – 6. decembra VC Sachiru Sergio Pérez
17. 11. – 13. decembra VC Abú Zabí Max Verstappen

Konečné poradie:

Jazdci: 1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 347 bodov, 2. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 223, 3. Max Verstappen (Hol./Red Bull) 214, 4. Sergio Perez (Mex./Force India) 125, 5. Daniel Ricciardo (Aus./Renault) 119, 6. Carlos Sainz (Šp./McLaren) 105, 7. Alexander Albon (V. Brit./Red Bull) 105, 8. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) 98, 9. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 97, 10. Pierre Gasly (Fr./AlphaTauri) 75, 11. Lance Stroll (Kan./Racing Point) 75, 12. Esteban Ocon (Fr./Renault) 62, 13. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 33, 14. Daniil Kvjat (Rus./AlphaTauri) 32, 15. Nico Hülkenberg (Nem./Racing Point) 10, 16. Kimi Räikkönen (Fín./Alfa Romeo) 4, 17. Antonio Giovinazzi (Tal./Alfa Romeo) 4, 18. George Russell (V. Brit./William­s/Mercedes) 3, 19. Romain Grosjean (Fran./Haas) 2, 20. Kevin Magnussen (Dán./Haas) 1, 21. Nicolas Latifi (Kan./Williams) 0, 22. Jack Aitken (V. Brit./Williams) 0, 23. Pietro Fittipaldi (Braz./Haas) 0.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 573 bodov, 2. Red Bull Racing Honda 319, 3. Mclaren Renault 202, 4. Racing Point BWT Mercedes 195, 5. Renault 181, 6. Ferrari 131, 7. Alphatauri Honda 107, 8. Alfa Romeo Racing Ferrari 8, 9. Haas Ferrari 3, 10. Williams Mercedes 0

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Michael Schumacher