Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

K Hamiltonovmu gestu sa nepripojili šiesti. Prečo nepokľakli Leclerc či Verstappen?

Po dlhých mesiacoch sa fanúšikovia formuly 1 dočkali štartu novej sezóny, ktorá sa začala najneskôr vo svojej histórii.

06.07.2020 06:28 , aktualizované: 09:48
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton je na čele boja proti rasizmu spomedzi pilotov F1.
debata (48)

Dlhé čakanie, ktoré zapríčinila pandémia koronavírusu, im jazdci vynahradili skvelým divadlom s víťazstvom pretekára Mercedesu Valtteriho Bottasa.

V rakúskom Spielbergu, dejisku úvodného podujatia, zaujala okrem prísnych opatrení aj plánovaná podpora protestov proti rasizmu. Nápis End Racism (Koniec rasizmu) nechýbal pri trati ani na častiach monopostov.

Ktorí zostali stáť?

Pred nedeľnými pretekmi sa objavil aj na čiernych tričkách pretekárov, z ktorých pokľakli štrnásti – okrem Charlesa Leclerca (Ferrari), Maxa Verstappena (Red Bull), Carlosa Sainza (McLaren), Antonia Giovinazziho a Kimiho Räikkönena (obaja Alfa Romeo) a Daniila Kvjata (Alpha Tauri). Títo šiesti jazdci zostali stáť.

Piloti mali už v piatok míting, v ktorom pri pláne, aby pokľaklo celé štartové pole, odzneli aj nesúhlasné stanoviská.

Šéf (Asociácie pretekárov (GPDA) Alex Wurz už pred víkendovou premiérou nového ročníka oznámil, že podporu boju proti rasizmu vyjadria všetci pretekári a každý má právo urobiť to vlastným spôsobom.

Leclerc v nedeľu na Twitteri napísal, že boj proti rasizmu podporuje, no kľačať nebude:

"Všetkých 20 jazdcov s tímami sú zjednotení v boji proti rasizmu a predsudkom a zároveň prijímajú zásady rozmanitosti, rovnosti a začlenenia, čím podporujú záväzok formuly 1 a FIA (Medzinárodnej automobilovej federácie, pozn.).

Som presvedčený o tom, že to, čo je v našom každodennom živote dôležité, sú skôr fakty a správanie než formálne gestá, ktoré by sa v niektorých krajinách mohli považovať za kontroverzné.

Nekľaknem si, ale to vôbec neznamená, že som v boji proti rasizmu menej odhodlaný ako ostatní," napísal Monačan, ktorý skončil v pretekoch druhý.

Každý podľa seba

Verstappen rozhodnutie odôvodnil tým, že aj keď otázka rovnosti a boja proti rasizmu sú veľmi dôležité, každý má právo rozhodnúť sa podľa seba.

„Nebudem kľačať, ale rešpektujem a podporujem rozhodnutia všetkých jazdcov,“ uviedol Holanďan.

Víťaz uplynulých dvoch ročníkov VC Rakúska skončil už v 14. kole pre technický problém.

Jediný jazdec tmavej pleti v šampionáte, úradujúci majster sveta Lewis Hamilton, mal na tričku názov kampane Black Lives Matter (Na životoch čiernych záleží). Od smrti Afromeričana Georga Floyda je jej veľkým podporovateľom.

"Dnešok bol pre mňa a všetkých ľudí, ktorí dúfajú v zmenu a pracujú na nej, dôležitým dňom. Veríme vo vyrovnanejšiu a spravodlivejšiu spoločnosť.

Môžem byť kritizovaný v médiách a hocikde inde, ale tento boj sa týka rovnosti, nie politiky či propagácie.

Pre mňa to bola emociálna a dojímavá kapitola pri progrese, v ktorom sa stala F1 rozmanitejším a kompletnejším športom. Chcem lepšiu budúcnosť pre našu generáciu a tú po nás. Je toho veľa, čo treba urobiť.

Nikto nie je dokonalý, ale keď sa všetci spojíme a urobíme svoju časť, uvidíme zmenu. Skutočne tomu verím.

Ďakujem môjmu tímu za jeho neuveriteľnú podporu a tvrdú prácu v tento víkend a všetkým, ktorí to podporovali. Pokračujme v tom ďalej, chlapci. Vidíme sa budúci týždeň. S láskou," napísal na sociálnych sieťach kvôli trestu v pretekoch štvrtý Hamilton a pridal hashtagy #EndRacism a #BlackLivesMatter.

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

Hamilton zdôraznil, že pokľaknutie pred štartom neinicioval on.

„Každý má vlastné dôvody a názory. Viem, aké sú v prípade niektorých pretekárov, ale je to súkromná vec, ktorú nechcem verejne rozoberať. Koniec koncov si však myslím, že nikto by nemal byť nútený, aby pokľakol. Nikdy som o to nikoho neprosil a nežiadal. Prišlo to zo strany F1 a GPDA,“ uviedol Hamilton.

Jeho zamestnávateľ Mercedes sa pred štartom sezóny pripojil k podpore diverzity, boja proti rasizmu a diskriminácii. Len niekoľko dní pred úvodnými pretekmi vymenil strieborné prevedenie monopostu za čierne.

Nechýba na ňom dúhový motív či nápis End Racism (Koniec rasizmu). Hamilton aj jeho kolega Valtteri Bottas odprezentovali aj čierne kombinézy a nový vizuál prilieb.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Max Verstappen #Black Lives Matter #Charles Leclerc