Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutná správa z F1. Zomrel legendárny jazdec Niki Lauda

Vo veku 70 rokov zomrel v pondelok trojnásobný majster sveta formuly 1 Niki Lauda. S odvolaním sa na rodinu legendárneho rakúskeho jazdca o tom dnes informovala agentúra APA. Laudu, ktorý sa venoval aj podnikaniu v leteckom priemysle, v poslednom období trápili vážne zdravotné problémy.

21.05.2019 06:13 , aktualizované: 13:02
Niki Lauda Foto: ,
Niki Lauda.
debata (18)

Lauda zomrel v pondelok v rodinnom kruhu na klinike v Zürichu. „Jeho neúnavná činorodosť, priamočiarosť a odvaha zostanú pre nás všetkých vzorom,“ uviedla rodina vo vyhlásení. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.

O detailoch Laudovej smrti lekári nechceli z dôvodov ochrany súkromia hovoriť, potvrdili však, že neprišla nečakane.

„Nie je žiadna príčina smrti. Bol to dlhý proces, na ktorého konci pacient odišiel. Niki Lauda bojoval, bol to skvelý muž. Ale bolo nám už nejaký čas jasné, že ho nedokážeme priviesť späť na ‚pretekársku dráhu‘,“ povedal agentúre APA Walter Klepetko, šéf špecializovaného oddelenia na klinike vo Viedni, kde sa Lauda vlani podrobil transplantáci­i pľúc.

Okrem troch titulov majstra sveta (1975, 1977 a 1984) Laudu preslávila aj vážna nehoda v pretekoch na Nürburgringu v roku 1976, pri ktorej takmer zhorel. Aj kvôli následkom vtedajších ťažkých zranení sa musel v rokoch 1997 a 2005 podrobiť transplantácii obličiek. Po vleklej chrípke vlani v lete musel Lauda absolvovať aj transplantáciu pľúc. Až pred Vianocami sa mohol vrátiť domov, tento rok v januári bol opäť dva týždne v nemocnici kvôli chrípke.

Niki Lauda (1949 - 2019) vo fotografiách Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niki Lauda 12 septembra 1976 po havárii na...

Okrem pretekania sa venoval Lauda aj leteckej doprave ako majiteľ spoločností Lauda Air, Niki či Laudamotion, ktorých lietadlá občas sám pilotoval. Svet F1 ale jeden z najznámejších Rakúšanov nikdy natrvalo neopustil, pôsobil ako poradca vo Ferrari, šéf Jaguaru, televízny komentátor a od roku 2012 bol šéfom dozornej rady stajne Mercedes.

Button: Opustila nás legenda

Správa o úmrtí legendy zasiahla svet motoršportu. „Odpočívaj v pokoji, Niki Lauda. Navždy budeš v našich srdciach, navždy zvečnený v našej histórii. Celá motoristická komunita dnes smúti nad stratou skutočnej legendy,“ uviedlo vedenie Formuly 1 na sociálnej sieti.

„Veľká rodina Ferari s hlbokým zármutkom prijala správu o smrti nášho priateľa Nikiho Laudu, trojnásobného majstra sveta, ktorý dva tituly (1975, 1977) získal ako jazdec Ferrari. Zostaneš navždy v našich srdciach ako i srdciach fanúšikov,“ reagoval tím Ferrari.

Svoj posledný titul v roku 1984 získal vo farbách McLarenu, v roku 2012 ho menovali za čestného prezidenta tímu. „Všetci v McLarene s hlbokým zármutkom prijali správu o úmrtí nášho priateľa, kolegu a šampióna z roku 1984 Nikiho Laudu. Niki zostane navždy v našich srdciach a zapísaný do našej histórie,“ uviedlo vedenie tímu McLaren na svojom oficiálnom twitterovom účte.

Kto bol Niki Lauda

Niki Lauda, celým menom Andreas Nikolaus Lauda, sa narodil 22. februára 1949 vo Viedni. Vyrastal v bohatej rodine, ktorá od budúceho šampióna pretekov F1 očakávala, že bude pokračovať v rodinnej podnikateľskej tradícii. Aj preto so značným sklamaním privítala ambície mladého Laudu stať sa automobilovým pretekárom.

Niki Lauda počas VC Monaka 1982. Foto: Profimedia
Niki Lauda Niki Lauda počas VC Monaka 1982.

Nezabudnuteľný jazdec F1 získal titul majstra sveta formule 1 v rokoch 1975, 1977 a 1984. Na okruhoch získal v období rokov 1974–1985 celkove 25 prvenstiev v rôznych veľkých cenách, od USA cez Brazíliu až po JAR.

Triumfoval aj na prestížnych európskych okruhoch v monackom Monte Carle, talianskej Monze, nemeckom Hockenheime alebo britkom Brands Hatch. Viac ako 50-krát sa umiestnil na stupňoch víťazov.

Pamätná havária Nikiho Laudu v roku 1976

Osobnosti sa lúčia s Laudom

Nico Rosberg (šampión F1 z roku 2016): Drahý Niki. Ďakujem za všetko, čo si pre mňa spravil. Tak veľa si ma naučil. Vášni, bojovnému duchu, nikdy sa nevzdávať a trpezlivosti s nami mladými. Spolu so 100 miliónmi fanúšikov po celom svete, ktorých si inšpiroval, aby sa nevzdávali v najťažších chvíľach, myslíme na teba a tvoju rodinu a dúfame, že budeš odpočívať v pokoji.

Rubens Barichello (bývalý pretekár F1): Odpočívaj v pokoj, kamarát.

Fernando Alonso (dvojnásobný majster sveta F1): Šokujúca a smutná správa. Odpočívaj v pokoji, Niki.

Romain Grosjean (pretekár F1): Odpočívaj v pokoji, Niki Lauda. Opustila nás legenda.

Max Vestappen (pretekár F1): Som šokovaný z úmrtia Nikiho Laudu. Bol skutočnou legendou nášho športu a prechovávam k nemu veľký rešpekt. Nech odpočíva v pokoji.

Charles Leclerc (pretekár F1): Opustila nás legenda, ale na jej odkaz nikdy nezabudneme. Naše myšlienky sú s jeho rodinou a milovanými.

Johnny Herbert (bývalý pretekár F1): Je to veľká strata pre šport a veľká diera v našich srdciach. Odvážny, urozprávaný, extrémne zábavný. Budeš mi chýbať v padoku F1, ale legenda Nikiho Laudu prežije, pretože si veľmi, veľmi špeciálny muž. Ďakujem za všetky spomienky.

Jenson Button (majster sveta F1 z roku 2009): Opustila nás legenda. Odpočívaj v pokoji, Niki.

Toto Wolff (šéf tímu Mercedes): Stelesňoval hrdinstvo, ľudskosť a úprimnosť na pretekárskej dráhe i mimo nej. Nestratili sme len hrdinu, ktorý predviedol pravdepodobne najúžasnejší návrat všetkých čias, ale aj človeka, ktorý priniesol do formuly 1 potrebnú zrozumiteľnosť a otvorenosť. Náš tím Mercedes stratil svoju hviezdu, ktorá ho viedla. Niki, si jednoducho nenahraditeľný, už nikdy nebude nikto ako ty.

Casey Stoner (motocyklový šampión): Odpočívaj v pokoji, Niki Lauda, skutočná ikona a legenda motoršportu. V tejto chvíli naše myšlienky smerujú k jeho rodine a blízkym,

Jean Todt (prezident FIA): Niki Lauda bol hrdinom motošportu, ktorý ma v mladosti inšpiroval. Je míľnikom v histórii F1. Moje myšlienky sú s jeho rodinou, priateľmi a tímom Mercedes.

Arnold Schwarzenegger (herec a Laudov krajan): Niki bol šampión. Ikona. Rakúsky poklad. Bol jedným z mojich drahých priateľov. Tento štedrý človek, priekopnícky hrdina mi bude chýbať celým srdcom.

Alexander Van der Bellen (rakúsky prezident): Veľký a oslnivý muž, idol a ambiciózny bojovník, ktorý sa nikdy nevzdal, nás opustil. Niki Lauda formoval naše vnímanie pretekárskeho športu a F1 ako nikto iný. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine.

Sebastian Kurz (rakúsky kancelár): S Nikim Laudom stráca Rakúsko jednu zo svojich najväčších postáv. Jeho domovom boli okruhy, jeho láskou letectvo. A ako nikto iný sa dokázal niekoľkokrát vrátiť späť do života.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #niki lauda