Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Chabib nie je najlepší! Čísla neklamú, búri sa americký šampión

Byť na jeho vrchole je snom každého zápasníka MMA. Rebríček pound-for-pound určuje absolútne poradie najlepších mužov a žien v zmiešaných bojových umeniach bez rozdielu hmotnosti a kategórie.

26.10.2020 14:30
debata
Jon Jones. Foto: SITA/AP, Erik Verduzco
UFC 235 Mixed Martial Arts Jon Jones.

„Toto bol môj posledný zápas v klietke. Od UFC chcem len jedno – aby ma dosadila na prvé miesto rebríčka pound-for-pound. Zaslúžim si to,“ povedal Chabib Nurmagomedov po víkendovom triumfe nad Justinom Gaethjem.

Nezdolaný Dagestanec, ktorý si vylepšil fenomenálnu bilanciu na 29–0, v sobotu oficiálne ukončil kariéru.

Vyhlásil, že bez otca-trénera, ktorý skonal v júli na zdravotné komplikácie vyvolané koronavírusom, už zápasiť nebude.

Viacerí berú jeho požiadavku byť na vrchole rebríčka ako oprávnenú. V klietke počas 12-ročnej profikariéry ani raz neprehral.

Víťazstvá vybojoval v ľahkej hmotnostnej kategórii, ktorá je na rozdiel od niektorých iných divízií nabitá špičkovými a vyrovnanými borcami.

14 vs. 4

Minimálne jedna osoba však s požiadavkou Nurmagomedova nesúhlasí. Jon Jones, úradujúci šampión poloťažkej váhy, kraľuje poradiu pound-for-pound už dlhší čas.

"Gratulujem Chabibovi k skvelej kariére, ale jeho slová ma prekvapili. Odteraz budeme fungovať tak, že si niekto niečo vypýta a len tak to dostane?

Pozrite sa na čísla, tie neklamú," vraví Američan, ktorý sa hrdí bilanciou 26 výhier, 1 prehra.

Jeho hlavným argumentom je fakt, že on získal a obhájil titul 14-krát, zatiaľ čo Nurmagomedov len štyrikrát.

Jones ovládol poloťažkú váhu pred desiatimi rokmi a odvtedy nenašiel premožiteľa. Vo veku 23 rokov sa stal najmladším šampiónom v histórii UFC.

Je držiteľom viacerých rekordov najlepšej ligy bojových športov, vrátane počtu triumfov, titulov a víťazných submisií.

Jeho imidž však kazia početné problémy a strety so zákonom. Viackrát šoféroval pod vplyvom alkoholu, obvinili ho z ilegálneho držania zbrane a nevyhol sa ani dopingu.

„Ak sa rozprávame o súťaži popularity, v pokoji v nej prijmem prehru. Rebríček pound-for-pound je však o výsledkoch v klietke. A tie máme lepšie ako Chabib,“ tvrdí bojovník s prezývkou Bones (v preklade: kosti).

Vedenie UFC zverejní nové vydanie absolútneho poradia tento týždeň. Dostane sa na čelo Nurmagomedov alebo Jones uháji pozíciu? Dozvieme sa čoskoro.

Najlepšie zarábajúce hviezdy UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Daniel Cormier (USA/41 rokov/MMA bilancia:...
debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Chabib Nurmagomedov #Jon Jones