Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šéf Oktagonu: Végh bol na dne. Investovali sme do neho milióny

Trvalo im len tri roky a z neznámej značky urobili mimoriadne úspešný produkt. Čech Ondřej Novotný a Slovák Pavol Neruda, promotéri a majitelia organizácie zmiešaných bojových umení Oktagon MMA, sa razom zaradili medzi popredné funkcionárske celebrity.

22.11.2019 10:45
Végh MMA Foto:
Jeden z dvojice majiteľov a promotérov Oktagon MMA Ondřej Novotný spovedá Attilu Végha.
debata (18)

Po sérii turnajov na rôznych miestach v Česku a na Slovensku zorganizovali podujatie Oktagon 15, na ktoré bolo v pražskej O2 Aréne zvedavých takmer 20 000 ľudí.

Viac divákov tam prišlo len na koncert legendárnej rockovej skupiny Metallica. „Prehrali sme s Metallicou o sedemsto divákov,“ prezradil Novotný.

Hlavným ťahákom podujatia, ktoré pred dvoma týždňami lámalo rekordy televíznej sledovanosti, bol Zápas storočia o pozíciu federálneho kráľa MMA medzi domácim Karlosom Vémolom a Slovákom Attilom Véghom.

Dlho očakávaný duel trval napokon len 127 sekúnd. Végh knokautoval súpera a vrátil sa na čelo rebríčka poloťažkej váhy.

Galavečer MMA Oktagon 15 - Végh vs. Vémola Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Attila Végh a Karlos Vémola pred zápasom.

V Česku nesmiete veľa vecí

Favorit nielen podľa stávkových kancelárií bol Vémola. Prehru niesol veľmi ťažko.

„Deväť mesiacov som s ním žil každý deň, skoro každú hodinu. Či chcem alebo nie, vytvoril som si k nemu vzťah. Je mi ho teraz ľúto,“ vraví Novotný o Vémolovi v rozhovore pre idnes.cz.

Napriek tomu, že český veterán UFC nastúpil v domácom prostredí, väčšiu podporu mal v hľadisku Végh. Novotný tvrdí, že veľa Čechov Vémolovi prehru prialo.

„Sme Česi a v Česku nesmiete veľa vecí. Napríklad byť úspešný a vychutnávať si to. Hovoriť o tom či predpovedať to. To sa neodpúšťa a ľudia to naopak nenávidia. A tí, čo Karlosa obdivujú, len čakali na chvíľu, až mu budú môcť napľuť do tváre,“ tvrdí Novotný a pokračuje:

„Na rozdiel od Karlosa je Attila miláčik, rodinný typ, šteniatko, ktoré nemožno nemať rád. A proti takémuto šteniatku teraz postavíte agresívneho a škuľavého frajera, ktorý dookola opakuje vety, ktoré vás môžu čoskoro hnevať. Pre ľudí, ktorí boli novými fanúšikmi MMA, to bola jasná voľba.“

Majitelia a promotéri organizácie Oktagon MMA:... Foto: Oktagon MMA
Novotný Neruda Majitelia a promotéri organizácie Oktagon MMA: Pavol Neruda (vľavo) a Ondřej Novotný.

Investícia do Végha

Novotný potvrdil, že usporiadanie turnaja stálo desať až dvadsať miliónov českých korún (400 000 – 800 000 eur). Najvyššie čiastky sa rozdelili medzi bojovníkov.

„Väčšina zápasníkov je veľmi drahá. Vďaka naháňačke s ľuďmi, ktorí nezmyselne míňali a zdvíhali ceny hore, sme predbehli čas o niekoľko rokov. U nás dostávajú viac ako kdekoľvek na svete. Ale my im to prajeme,“ pokračuje Novotný.

Végh s Vémolom zarobili najviac – po 80 000 eur. „Je však potreba vidieť ďalej ako len na jeden zápas. Do Attilu sme za tri roky, čo sa zdvíhal z prachu, investovali cez desať miliónov,“ prezradí.

Na hlasy kritikov, ktorí neuznávajú MMA ako šport a považujú ho len za krvavú zábavu, má jasnú odpoveď.

„Je to jeden z najkrajších športov – matka všetkých športov. Keď sme sa ako ľudia naučili chodiť, museli sme zavládnuť postarať sa o seba. Biť sa, zabíjať zver a bohužiaľ aj samých seba. MMA je vrchol bojových športov. Tí, čo pochybujú, si môžu u nás dva týždne zatrénovať a potom nech povedia, či to je šport,“ povedal Novotný pre MF Dnes.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Karlos Vémola #Attila Végh #Oktagon MMA #Ondřej Novotný