Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatého rozlúčku si jeho súper zapamätá. Vďaka dvom kanárom

Slovenskí tenisti napokon zdolali Macedónsko v play-off súboji o účasť v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára 2010 hladko 5:0. Lúčiaci sa Dominik Hrbatý symbolicky spečatil slovenské víťazstvo, keď v záverečnej dvojhre tohto súboja nedal šancu mladíkovi Tomislavovi Jotovskému a za 44 minút ho vyprevadil z kurtu najjednoznačnejším možným výsledkom 6:0, 6:0.

20.09.2009 15:58 , aktualizované: 17:25
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý a jeho lúčenie sa s Davis Cupom.
debata

Hrbatému prišlo do Sibamac arény NTC na rozlúčku s Davisovým pohárom zatlieskať približne 2500 divákov. Tí videli v prvom sete v podaní 31-ročného Bratislavčana suverénny a ako vždy odhodlaný výkon, ktorým za 17 mínút zmietol súpera pomerom 6:0.

V druhom sete svitla neznámemu macedónskemu mladíkovi (až 1724. v rebríčku ATP) šanca na zisk čestnej hry, keď sa za stavu 0:2 dostal k dvom gembalom. Hrbatý však nepoľavil v koncentrácii a nasadení a pridal tretí a štvrtý bod. Potom nastala identická situácia, keď Jotovski viedol 40:15, ale ani druhému ´kanáru´ sa napokon neubránil. Po premenenom mečbale sa dojatý Hrbatý ocitol na pleciach svojich spoluhráčov z tímu a dvojica Martin Kližan – Ivan Gabovič (kondičný tréner) mu navyše uštedrila aj kúpeľ v šampanskom.

Hrbatý si k rozlúčke so svojou srdcu najmilšou tenisovou súťažou pribalil aj niekoľko rekordov. Súboj s Macedónskom bol pre neho 26. v poradí počas 14 rokov (debutoval v roku 1996 proti Poľsku), keď reprezentoval v tejto najprestížnejšej tenisovej tímovej súťaži. Vo dvojhre sa práve vďaka záverečnému triumfu nad Jotovským stal historicky najúspešnejším Slovákom v Davisovom pohári, keď o jedno víťazstvo prekonal dlhoročného kolegu z reprezentácie Karola Kučeru (Hrbatý 28:14, Kučera 27:11). Jeho záverečná celková bilancia vo dvojhre aj štvorhre má podobu 33 víťazstiev – 25 prehier.

Hrbatý počas svojej skvelej daviscupovej kariéry zdolal počas zápasov v tejto súťaži štyri svetové jednotky (Marcelo Rios, Andy Roddick, Marat Safin a Gustavo Kuerten) a hlavnou mierou sa zaslúžil aj o najväčší úspech slovenského mužského tenisu – účasť vo finále v roku 2005.

„Boli to pre mňa nezabudnuteľné chvíle za tých 14 rokov v Davisovom pohári. Chcem sa poďakovať všetkým tým, ktorí ma počas tohto obdobia sprevádzali, pomáhali mi a držali mi palce. Špeciálne sa chcem poďakovať fanúšikom, bez ktorých by som veľké veci v Davisovom pohári nedokázal,“ povedal Dominik Hrbatý priamo na dvorci po svojom poslednom zápase v Davisovom pohári. „Si najkrajším príkladom pre všetkých, ktorí chcú v športe niečo dokázať. Úprimne mi je ľúto, že sa lúčiš,“ uviedol v ďakovnom príhovore šéf Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. Generálny sekretár STZ Igor Moška Hrbatému daroval panel s jeho podobizňou a odkazmi od fanúšikov.

SLOVENSKO – MACEDÓNSKO 5:0 – Slovensko si už vybojovalo účasť v I. skupine euroafrickej zóny 2010

Dominik Hrbatý – Tomislav Jotovski 6:0, 6:0 za 44 minút (17, 27)
°Jotovski nahradil v pôvodnej nominácii Lazara Magdinčeva

Výsledky predchádzajúcich zápasov:
Piatok:

Dominik Hrbatý – Dimitar Grabuloski 6:2, 6:4, 6:4
Lukáš Lacko – Lazar Magdinčev 6:1, 6:1, 6:3
Sobota:
Martin Kližan, Filip Polášek – Dimitar Grabuloski, Lazar Magdinčev 6:3, 6:3, 6:3
Nedeľa:
Lukáš Lacko – Šendrit Deari 6:3, 6:0

Dominik Hrbatý bozkáva loptičku pred posledným...
Dominik Hrbatý a jeho lúčenie sa s Davis Cupom.
+3Slovenský tenista Dminik Hrbatý sa lúči s tímom...
debata chyba