Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál, nôž do chrbta. Toto sa nesmie stávať. Rozhodca nás zarezal, zúria Češky. Poškodili ich?

Kontroverzný záver štvrťfinále medzi basketbalistkami Česka a Maďarska rozprúdil búrlivú diskusiu o rozhodcoch. Tí podľa českej strany jednoznačne pochybili v závere zápasu, čím výrazne ovplyvnili konečný rezultát. Čo sa vlastne stalo?

23.06.2023 19:39
784778627 Foto:
Češky prehrali štvrťfinále s Maďarskom po kontroverznom rozhodnutí arbitrov.
debata (1)

„Na video sme sa pozerali niekoľkokrát, lopta išla jasne od súperky, od jej drdolu,“ vravela pre idnes.cz česká reprezentantka Emma Čechová.

Češky jedenásť sekúnd pred koncom štvrtej štvrtiny viedli nad Maďarkami 61:60, hoci v zápase prehrávali aj 17-bodovým rozdielom.

eurobasket Madarsko Čítajte viac Rozhodla sporná situácia v závere. Maďarkám vyšla výzva, Češky posledný útok neubránili a na ME končia

Šesť sekúnd pred sirénou ubránili útok súperiek a lopta skončila v aute. Rozhodcovia pôvodne signalizovali, že vhadzovať budú české basketbalistky.

Maďarky si však vzali challenge (výzvu) a po dlhej porade rozhodcovia zmenili svoj výrok a loptu prisúdili maďarskému tímu.

Podľa všetkých dostupných záberov však pochybili, pretože lopta sa skutočne odrazila od hlavy maďarskej hráčky Ágnes Studerovej.

Rozhodcovia to prehliadli a Maďarky po vhadzovaní strelili rozhodujúci kôš, ktorým si zaistili postup do semifinále.

„Škandalózne rozhodnutie, ktoré poškodilo nielen náš tím, ale tiež celé ME," napísal v tlačovej správe krátko po zápase predseda Českej basketbalovej federácie Miroslav Jansta.

„V takomto dôležitom momente a za pomoci videa sa takýto omyl jednoducho nesmie stávať. Je to podkopanie dôvery v systém, ktorý by naopak mal pomáhať ľudské chyby napravovať. Vôbec nechápem, ako mohli takéto rozhodnutie spraviť," dodáva Jansta.

Victor Wembanyama Čítajte viac Generačný talent. Jednotkou draftu NBA je podľa očakávania tínedžer z Francúzska

Češky niesli prehru v zápase, po ktorom mohli postúpiť do boja o medaily, veľmi ťažko.

„Rozhodnutie v závere bol nôž do chrbta," vravela Čechová.

Češky dostali po zápase množstvo správ, ktoré poukazovali na nespravodlivosť.

„Škoda, že sme súperky nechali spraviť si taký veľký náskok, ktorý sme museli sťahovať. Boli sme blízko k otočeniu a rozprávke.

O to viac nás mrzí, že sa nám to nepodarilo pre ľudské zlyhanie v závere, ktorú spravil niekto iný," hovorí asistent trénerky Petr Treml.

Češky čaká záverečný zápas o konečné umiestnenie proti Nemkám v sobotu od 12.00 hod.

Pokiaľ sa im pdoarí vyhrať, zaistia si miestenku na OH v Paríži 2024.

Atraktívna kapitánka maďarských basketbalistiek Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Maďarskí fanúšikovia sa budú vo štvrtkovom...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME v basketbale žien 2023