Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Generačný talent. Jednotkou draftu NBA je podľa očakávania tínedžer z Francúzska

Jednotkou draftu basketbalovej NBA sa podľa očakávania stal francúzsky pivot Victor Wembanyama. Vybralo si ho San Antonio Spurs.

23.06.2023 07:38 , aktualizované: 08:49
Victor Wembanyama Foto: ,
Victor Wembanyama s komisárom NBA Adamom Silverom na drafte v New Yorku.
debata

Devätnásťročný hráč odohral uplynulú sezónu vo francúzskom prvoligovom tíme Metropolitans 92 Paríž. Wembanyama je považovaný za generačný talent. Má 226 cm, no napriek svojej výške je mimoriadne pohyblivý a dokáže zvládať aj rozohrávačskú činnosť.

San Antonio vyberalo na drafte z prvej pozície tretíkrát v histórii a opäť siahlo po pivotovi. V roku 1987 sa stal jednotkou David Robinson, ktorý získal s texaským klubom dva tituly a v roku 1997 Tim Duncan, ktorý bol pri všetkých piatich a trikrát sa stal MVP finále. Obaja odohrali v klube celú svoju kariéru. Wembanyama je pripravený ísť v ich stopách.

Jokič Čítajte aj Ďalší Srb, ktorý kraľuje športovému svetu. Nezastaviteľný Jokič priviedol Denver k premiérovému titulu

„O tomto som sníval a keď komisár Adam Silver vyslovil moje meno, mal som chuť plakať. Môj odkaz pre fanúšikov je, že klubu odovzdám sto percent. Mojim cieľom je samozrejme získať titul. Pre miestnu komunitu však môžem priniesť oveľa viac,“ sľúbil Wembanyama.

Francúzsky mladík konžského pôvodu bude vyrastať pod vedením trénera Gregga Popovicha, ktorý vedie San Antonio od roku 1996.

„Som mimoriadne nadšený z príchodu Victora. Viem, že by to nikto nepovedal pri pohľade na mňa. Spravil by som tu salto od radosti, ale to by som bol tri mesiace mimo,“ zavtipkoval si po drafte 74-ročný kouč, ktorý patrí v NBA k najväčším autoritám a má na konte aj zlato s americkou reprezentáciou z OH v Tokiu.

Martin Rančík Čítajte aj Jediný Slovák v NBA Martin Rančík: V Chicagu Bulls mám skvelú prácu

Popovich zároveň odmietol prirovnávať Wembanyamu k predchádzajúcim oporám klubu. „Nikdy neporovnávam hráčov. Je to skrátka Victor. Takého ho chceme mať a tak ho budeme trénovať.“

Draft NBA zarezonoval vo Francúzsku aj na najvyšších miestach. Jednotke gratuloval aj francúzsky prezident. „Už teraz plníš naše sny. Nepochybne zmeniš tento šport,“ zverejnil na sociálnej sieti Emmanuel Macron.

Aj ďalšie draftové výbery zostali bez prekvapení. Prvú trojicu hráčov analytici projektovali s veľkým odstupom pred zvyškom a Charlotte Hornets si z druhého miesta podľa očakávania vybrali Brandona Millera, ktorý je schopný okrem rozohrávača hrať aj krídlo a mohol by tak dokázať zdieľať palubovku s lídrom tímu LaMelo Ballom.

Collage Maker-15-Jun-2023-07-00-AM-1763 Čítajte aj Na titulke po 28 rokoch. Najprv bábätko utekajúce pred vojnou. Dnes krásna manželka športovej ikony

Portlandu tak na tretej priečke pripadol čistokrvný stredný rozohrávač Scoot Henderson, čo s vysokou pravdepodobnosťou bude znamenať odchod dlhoročnej opory Damiana Lillarda, ktorý hrá na rovnakej pozícii.

Na miestach 4 a 5 draftovali Houston, respektíve Detroit dvojičky Amena a Ausara Thompsonovcov z profesionálneho tímu hráčov do 20 rokov City Reapers, sídliaceho v Atlante.

Aj vďaka tomu sa prvýkrát od roku 2001 objavil v prvej päťke draftu iba jediný hráč z americkej univerzity, je ním Miller. V 1. kole sa medzi tridsiatkou draftovaných hráčov objavili traja, ktorí nemajú pas USA.

Ako sedmičku si Indiana vybrala Wembanyamovho spoluhráča z parížskeho klubu Bilala Coulibalyho. Ihneď ho však vymenila do Washingtonu za osmičku Jaracea Walkera.

NBA draft 2023

1. Victor Wembanyama (Fr.) pivot – San Antonio Spurs (Metropolitans 92 Paríž)
2. Brandon Miller (USA) rozohrávač/krídlo – Charlotte Hornets (Alabama)
3. Scoot Henderson (USA) stredný rozohrávač – Portland Trail Blazers (NBA G League Ignite)
4. Amen Thompson (USA) stredný rozohrávač – Houston Rockets (City Reapers)
5. Ausar Thompson (USA) rozohrávač/krídlo – Detroit Pistons (City Reapers)
6. Anthony Black (USA) stredný rozohrávač – Orlando Magic (Arkansas)
7. Bilal Coulibaly (Fr.) krídlo – Indiana Pacers (Metropolitans 92 Paríž) – výmena do Washingtonu
8. Jarace Walker (USA) krídlo/pivot – Washington Wizards (Houston) – výmena do Indiany
9. Taylor Hendricks (USA) pivot – Utah Jazz (Central Florda)
10. Cason Wallace (USA) rozohrávač/krídlo – Dallas Mavericks (Kentucky) – výmena do Oklahomy City (Z menom hráča nasleduje národnosť, pozícia, draftujúci klub, predchádzajúci klub!:

Najlepšie zarábajúci športovci v uplynulom roku Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
V top päťdesiatke najbohatších športovcov v...
debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Victor Wembanyama