Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá správa: Slovenky zdolali Turecko 80:66 a zahrajú si o štvrťfinále. Poznajú už súperky

Slovenské basketbalistky vybojovali na ME v Slovinsku a Izraeli premiérové víťazstvo. Vo svojom treťom vystúpení v Ľubľane zdolali Turecko 80:66, v D-skupine obsadili tretie miesto a zahrajú si play off o účasť vo štvrťfinále. V utorok 20. júna narazia na druhý tím C-skupiny Nemecko.

18.06.2023 22:36
Slovensko, basketbal Foto:
Slovenské basketbalistky na ME 2023.
debata (7)

Slovenky potrebovali nad nedeľňajším súperom vyhrať akýmkoľvek bodovým rozdielom, aby mohli pokračovať na turnaji. K postupovému víťazstvu najvýraznejšie prispela Terézia Páleníková, autorka 20 bodov.

Turecko – SLOVENSKO 66:80 (31:40)
Najviac bodov Turecka: McCowanová a Uzunová po 16, Erdoganová 11. Zostava a body SR: Páleniková 20, Jakubcová 15, Wrzesiňská 13, Moravčíková 11, Buknová 0 (Dudášová 13, Mištinová 5, Oroszová a Stašová 0)
TH: 8/6 – 16/12, fauly: 20 – 17, trojky: 4 – 9. Rozhodovali: Kozlovskis (Lot.), Vulič (Chor.), Manheim (Izr.), štvrtiny: 15:21, 16:19, 14:18, 19:19.

Slovenky vstúpili do súboja o pokračovanie na turnaji mimoriadne sebavedomo, v útočnej fáze sa okamžite chytila Páleníková, keď sa postarala o 5 zo 7 bodov tímu. Výber trénera Juraja Suju bol aktívnejší, dobre bránil a zaslúžene sa ujal vedenia.

Turecko sa nedostávalo ku svojej hre, ale keď už prišla nejaká chyba, tak bola okamžite z ich strany potrestaná. Slovenkám mimoriadne opäť pomáhala Moravčíková a streľba za tri body, po prvej štvrtine znamenala stav 21:15.

Pozitívne sa vyvíjal aj začiatok druhej časti, obranne sa slovenskému tímu darilo strážiť tento priestor. Opäť však prišlo k scenáru, keď sa v priebehu niekoľkých minút otočil vývoj stretnutia. V tomto prípade sa Turecko bodovým úsekom 14:3 dostalo do vedenia.

Anton Gavel Čítajte viac Slovensko má skvelého trénera. Gavel je nečakaný majster Nemecka - vo svojej prvej sezóne

Slovenky sa chvíľkovo útočne zasekli, ale rozbehla sa im zase raz trojbodová streľba a vedenie bolo späť v ich moci. Záver štvrtiny bol v réžii Sloveniek, úsekom 14:2 si vybojovali polčasové vedenie 40:31.

Aj začiatok druhého polčasu potiahla útočne Páleníková, pre svoje družstvo vybojovala dvojciferný náskok. Turecko sa po pár chybách priblížilo, ale slovenské herné sebavedomie a produktivita Moravčíkovej neprinášala dlho žiadnu dramatizáciu.

Na strane tímu trénera Juraja Suju bola evidentne väčšia vôľa po úspechu a pokračovaní na turnaji. Vedeli sa vyrovnať s každou ťažkosťou a do poslednej štvrtiny išli za stavu 58:45. Všetko pozitívne pokračovalo aj v záverečnej časti, náskok Slovenska sa podaril nielen udržiavať, ale ho aj zvyšovať.

Turecko s ubúdajúcim časom prirodzene riskovalo a tlačilo, ale slovenský výber si skúsene ustrážil cestu za premiérovým víťazstvom na ME a postup do play off zápasu o účasť vo štvrťfinále.

Reprezentantky Slovenska na ME v basketbale Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Na slovenské basketbalistky je parádny pohľad...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky