Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutný príbeh. Česká hráčka opísala strastiplnú cestu z Izraela domov

Česká basketbalistka Renáta Březinová sa po štvrtkovom návrate z Izraela, kde bol po útoku palestínskych radikálov vyhlásený vojnový stav, stále spamätáva z diania posledných dní, kedy sa snažila rôznymi cestami dostať domov.

14.10.2023 13:26
Renáta Březinová Foto:
Renáta Březinová rozpráva svoj príbeh českým novinárom.
debata

Bývalá reprezentačná kapitánka nakoniec odletela s ďalšími zhruba 40 evakuovanými Čechmi, pre ktorých vyslala česká vláda lietadlo do Tel Avivu. Březinová zostáva hráčkou Ramly, novinárom povedala, že čaká na ďalší vývoj situácie.

Do Ramly sa vydala na posledný angažmán v kariére. „Bola som tam 14 dní. Všetko super. Začala som trénovať, odohrala som prvý zápas izraelského supercupu, s Terkou Páleníkovou (z Maccabi Haifa) sme sa ešte bavili po zápase, aké sú plány, že sa v pondelok zasa uvidíme,“ uviedla Březinová.

V sobotu ráno ju zobudili sirény, ale myslela si, že ide o požiarny alarm.

"Absolútne som nevedela, o čo ide. Deň predtým som sa presťahovala. Predtým som bývali s dievčatami v novom baráku, ktorý mal asi pätnásť poschodí, takže sme boli pohromade. Ja bola s Poľkou a jeden deň skúšali alarm asi kvôli ohňu, tak sme sa zobudili, ale povedali nám, že je to v pohode.

Tak som si myslela, že je to to isté. Trvalo to asi desať minút, povedala som si, že sa pokúsim ešte ležať, ale neprestávalo to a boli počuť aj výbuchy," popísala Březinová.

Jakub Sylvestr Čítajte viac Kto nevidel, neuverí. Jediný Slovák v izraelskej lige nám porozprával o tom, ako prežil ťažké sobotňajšie ráno

"Začali sa hýbať okná a dvere, pozerala som sa na telefón a boli tam správy od dievčat a realizačného tímu, že je bombardovanie a mám ísť do úkrytu. Volala mi manažérka, že ho mám v kuchyni. Prestalo to asi o desiatej.

Chodila som tam asi štyrikrát päťkrát schovávať. To bombardovanie bolo brutálne. Dievčatá potom vysvetľovali, čo sa v takej situácii deje. Prišla za mnou aj jedna spoluhráčka. Priviezla mi nejaké jedlo. Vysvetľovala, že majú obranný systém a deje sa to tam bežne," uviedla Březinová .

Postupne sa dozvedala od svojho okolia aj z domova, že situácia nie je bežná. Z klubu jej nechali vymeniť nefungujúcu televíziu.

"Všetci sa veľmi pekne starali, aby som nebola v strese. Keď začali bombardovať znova, tak mi ukázali, že je na ulici veľký bunker s pancierovými dverami, tak som chodila tam.

V nedeľu ráno volali, že je míting klubu s federáciou a vládou a kouč hovoril, že akonáhle to prestane, tak budeme ďalej trénovať. Ale potom som sa začala viac báť," vysvetlila.

Yossi Benayoun Čítajte viac Rodine Škrtelovho exspoluhráča išlo v Izraeli o život. Teroristi však v dome narazili na jeho synovca z ozbrojených síl

Rozhodla sa preto dostať čo najskôr domov. Zavolala na veľvyslanectvo, zaregistrovala sa do systému Drozd a zisťovala, ako postupovať.

„Pani mi tam poradila, nech idem na letisko, že chcem domov, že ľudia odlietajú domov komerčnými letmi. Potom volal kouč, že je možnosť, že prehodíme zápas s Edinburghom a v pondelok tam poletíme. Z toho zišlo, pretože lietadlá začali byť plné "Naviac sa eskalovalo a bolo jasné, že to, čo sa tam deje, je šialené. Strach začal byť väčší,“ uviedla.

Dostala ponuku letieť na Cyprus. "Volali sme si všetci z klubu, hovorila som s cudzinkami, čo budú robiť. Poľka mala repatriačný let a v pondelok odletela. Ja som začala hľadať letenky domov alebo kamkoľvek do Európy.

V pondelok som išla na letisko, že si kúpim letenku. Čakala som asi tri hodiny, aj moji blízki hľadali. U izraelskej spoločnosti bola strašná fronta. Rozbehol sa tam dav ľudí a všetci pozerali, čo sa deje. Bol tam strach, či niekto odpáli bombu. Šialené," popísala.

Na ďalšie dni sa jej podarilo kúpiť letenku do Budapešti aj do Prahy a odišla radšej s batožinou späť do bytu, kde sa cítila bezpečnejšie. Lety sa postupne ale rušili.

Lior Assulin Čítajte viac Hrozná správa z Izraela. Pri útokoch Hamasu zomrel bývalý profesionálny futbalista

„Začala panika a bola som naštvaná, že Polka odletela vládnym lietadlom, tam na nič nečakali. Dala som niečo na Instagram. Nemyslela som si, že som jediný Čech, ktorý sa chce z Izraela dostať. Kontaktovala som ľudí, volala som (manažérovi reprezentácie) ) Simonovi (Bytelovi),“ povedala Březinová

"Znova som volala na ambasádu, niekto mi poslal na sociálne siete, že v utorok bude repatriačný let. Povedali mi, že je bohužiaľ plný. Že pán minister (Lipavský) letí do Ománu a vezme ľudí, ktorí sú na letisku od soboty.

Vyšlo to všade na nete, nechcela som, aby to vyzeralo, že sa na niekoho sťažujem. Bolo to len zúfalstvo, že sa chcem dostať domov," vyhlásila.

Cez prezidenta Českej basketbalovej federácie Miroslava Janstu sa jej podarilo získať letenku z Eilatu.

"Lietadlo malo letieť v stredu ráno. Volala som našej manažérke a ona, že je to celkom nebezpečné a je možnosť ísť len autobusom. Povedala som si, či ma majú zabiť, tak je jedno, či tu alebo niekde na ceste. Každý deň zaspávať v totálnom strachu o svoj život,“ podotkla.

Izraelská armáda mieri do Pásma Gazy Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Izraelskí vojaci v tankoch mieria do Pásma Gazy...

Vydala sa taxíkom do Rišonu, potom autobusom do Beerševy. „Taxíkom sme sa ešte cestou zastavili a šli do bunkra. Už mi to prišlo ako rutina. V autobuse som bola skoro sama. Do Beerševy púšťali policajti a vojaci. Tam sa človek cítil bezpečnejšie.

Ľudia boli milí, jeden pán mi ponúkal aj prespanie. Pol hodiny od letiska mi volal pán Jansta, že let zrušili. Nemala som ani silu zavolať mame. Len som povedala otcovi, nech jej to povie. Zo Smartwings mi hovoril pán, že uzavreli vzdušný priestor," popisovala.

Ako ďalšia šanca sa jej naskytol let z egyptskej Taby do Poľska, z Tel Avivu do Ríma, ktorý nevyšiel, a potom ešte do Atén. Potom sa dozvedela, že o deviatej večer má byť repatriačný let.

„To bol prvý moment, kedy som bola pokojnejšia. Mala som Egypt, Atény a repatriačný let. Potom som čakala na letisku, ešte bolo bombardovanie a odletelo to o 0:15,“ uviedla Březinová.

Zo všetkého sa stále spamätáva. "Keď som priletela, tak to zo mňa všetko spadlo, že som konečne doma. Ako som sa snažila byť päť dní pokojná, tak ma to stálo veľa síl. Teraz je to ťažké obdobie.

izrael, tanky Čítajte viac Izraelská armáda dokončuje prípravy na rozsiahlu pozemnú operáciu v Pásme Gazy

Keď napríklad počujem zvuk, myslím si, že je to bombardovanie. Ešte som to nevstrebala. Dnes chcem ísť na tréning, niečo budem robiť a nebudem na to myslieť," vyhlásila Březinová.

V klube predpokladajú, že sezóna bude pokračovať. „Klub počíta, že situácia sa čo najrýchlejšie vyrieši, my stihneme odohrať zápasy EuroCupu, hľadajú sa varianty. Som hráčka Ramly. Budem sa udržiavať v kondícii aj basketbalovo. Písal kouč, že by sme 26. októbra mali mať zápas. Čakáme na nejaké vyjadrenie.“

Nechápe brutalitu útoku na Izrael. „Je to úplne šialené. Neviem, či sa tam vrátim. Ale pre klub a tých ľudí, čo za tých päť dní pre mňa robili, by som sa tam pokojne asi vrátila. Oni tam pre nás boli a urobili strašne veľa. Nemám dôvod sa tam nevracať,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Renáta Březinová