Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdny Slovinec Dončič spieval na MS srbskú nacionalistickú pieseň a sprevádzal ju neslávnym gestom. Djokoviča za to médiá kritizovali

Srbské športové médiá dnes žijú uniknutým videom, na ktorom hviezdny slovinský basketbalista Luka Dončič spieva srbskú nacionalistickú pieseň Vidovdan.

14.09.2023 19:04
Luka Dončič Foto:
Slovinec Luka Dončič.
debata (31)

Počas piesne sa dobre zabával a sprevádzal gestom, ktoré v bývalých juhoslovanských republikách považujú za výsostne srbské nacionalistické gesto. Vztýčil pritom tri prsty.

Tri prsty v Srbsku symbolizujú predovšetkým najsvätejšiu trojicu v tamojšej pravoslávnej cirkvi, no toto gesto však začiatkom 90. rokov minulého storočia začali používať demonštranti v uliciach Belehradu.

Pozdrav si počas juhoslovanskej vojny osvojili hlavne srbskí nacionalisti, vojaci a polovojenské jednotky.

Dončičovi v Manile, kde sa nedávno skončili basketbalové MS, robil spoločnosť slovinský spoluhráč Zoran Dragič.

Pieseň „Vidovdan“, teda Deň sv. Víta, vznikla koncom 80. rokov minulého storočia v dobe vzrastajúceho napätia medzi srbským a albánskym obyvateľstvom v bývalej juhosrbskej provincii Kosovo. To je v texte velebené ako neodcudziteľná súčasť srbskej duše.

Podľa srbských médií je známou vecou, že Dončić má k Srbsku veľmi blízko, keďže má pôvod práve v Kosove a Metohiji, odkiaľ sa jeho starý otec kedysi presťahoval do Slovinska. V predchádzajúcich rokoch basketbalista, ktorý strávil časť hráčskej kariéry v srbských kluboch, často hovoril o Kosove a Metohiji.

Portál kurir.rs uvádza, že Dončič si pravidelne pred zápasmi dallaského tímu, za ktorý hráva, púšťa srbské piesne.

Nacionalistickú pieseň Vidovdan má rád aj srbský tenista Novak Djokovič. Po víťazstve srbského národného tímu v ATP Cupe ju v roku 2020 spieval spolu so svojimi spoluhráčmi.

Médiá na západe ho za to tvrdo skritizovali. Portál euronews.com napríklad napísal kritický text s titulkom – Novak Djokovič: Tenisová superstar, anti-vaxxer, nacionalista!

Na jeho obranu sa vtedy postavil jeho otec Srđan s kontroverzným vyhlásením. „Novak je samozrejme nacionalista a ja tiež,“ povedal pre srbské médiá. „To vôbec nie je zlá vec. Milujeme našich ľudí a našu krajinu, to však neznamená, že neznášame iných ľudí a iné krajiny.“

Djokovič spôsobil rozruch aj na tohtoročnom Roland Garros, kde po 1. kole napísal na objektív kamery „Kosovo je srdce Srbska. Zastavte násilie.“ Reagoval tak na napätú situáciu v okolí Mitrovice.

Kosovskí politickí predstavitelia zareagovali podráždene a preto srbský šampión ešte raz zareagoval.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič poriadne zaťal do živého, Kosovo označil za srdce Srbska. Ozývajú sa hlasy, aby ho poslali z Roland Garros preč

"Počul som, že na sociálnych sieťach bolo veľa kritiky. Neviem, či ma niekto potrestá, ale urobil by som to znova. Som proti vojnám a konfliktom akéhokoľvek druhu.

Kosovo je naše srdce, bašta, centrum najdôležitejších udalostí, odohrala sa tam najväčšia bitka, je tam najviac kláštorov. Je mnoho dôvodov, prečo som to napísal."

Belehrad víta milovaného šampióna Djokoviča Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Novaka Djokoviča vítali v Belehrade davy ľudí.
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Novak Djokovič #Luka Dončič #Vidovdan