Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po desiatich rokoch nebude na šampionáte chýbať ani Slovensko! Hádzanárky po urputnom boji získali zlatý bod

Hádzanárky Slovenska postúpili na tohtoročné majstrovstvá Európy v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku.

07.04.2024 19:58
Slovenské hádzanárky Foto:
Radosť Sloveniek z postupu na tohtoročné ME.
debata

V záverečnom dueli druhej kvalifikačnej skupiny remizovali s Ukrajinou 25:25 a miestenku tak majú na základe postavenia v tabuľke tretích tímov. Pre Slovensko je to prvá účasť na ME od roku 2014 a druhá v ére samostatnosti.

Zverenky trénera Jorgeho Duenasa potrebovali zvíťaziť o päť gólov, aby predstihli súpera na druhom mieste v skupine a mali istú priamu miestenku.

Napokon si po zisku bodu postup zabezpečili z tabuľky tímov na tretích miestach, z nej idú ďalej ako druhý najlepší tím. V nedeľu ich potiahla desaťgólová Barbora Lanczová.

Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra. Slovenky tak s určitosťou budú na nadchádzajúcich dvoch ME, keďže tie v roku 2026 budú spoluorganizovať.

Kvalifikácia ME 2024 hádzanárok, 2. skupina:
Šaľa – 6. kolo:
SLOVENSKO – Ukrajina 25:25 (15:13)
Zostava a góly SR: Jablonská-Bobaľová, Ivanicjová – Popovcová 4, Pócsíková 2, Ščípová, Michalková, Holejová 3, Szarková, Nejedlíková 1, Némethová, Lanczová 10, Györiová 2, Olláhová, Bujnohová 3, Demeterová, Bíziková. Najviac gólov Ukrajiny: Horilská 7, Smbatianová 5, Nesterenková 4. Rozhodovali: Antičová – Jakovljevičová (obe Srb.), vylúčenia: 4:7, 7m hody: 9/6 – 4/3

Prvý polčas poznačili početné fauly aj vylúčenia. Ukrajinky sa snažili od začiatku využiť fyzickú prevahu, ako prvé však skórovalo domáce družstvo a na strane hostiek narastala nervozita.

Do polovice prvého dejstva mal ich súper maximálne jednogólový náskok, čo zlomila unikajúca domáca krídelníčka Pócsíková.

Jej tím sa priblížil k postupu v 22. minúte, keď strelil štyri góly za sebou, inkasoval len raz a bol v potrebnom náskoku o päť presných zásahov.

Nicol Nejedlíková Čítajte viac Hádzanárky s dvojciferným víťazstvom. O postup na ME si to rozdajú s Ukrajinkami

Ukrajinský tréner Chyžov zareagoval oddychovým časom a spravil druhú zmenu na brankárskom poste. Baloghová podržala medzi troma žrďami svoj tím a do prestávky výrazne prispela k zníženiu straty na 13:15.

Slovenky vstúpili aj do druhého dejstva aktívne. Napriek neskoršej strate koncentrácie, niekoľkým žrdiam a nepremeneným sedmičkám udržali vedenie a nepustili doňho súperky.

Tie v záverečných sekundách ešte vyrovnali na konečných 25:25 a poistili si tak priamy postup.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #hádzanárky Slovenska #Majstrovstvá Európy