Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca na reštart. Slovensko bude spoluorganizovať ME hádzanárok 2026

Slovensko bude spoluorganizovať majstrovstvá Európy hádzanárok v roku 2026. Podujatie bude hostiť spolu s Poľskom, Rumunskom, Českom a Tureckom, šampionát s 24 reprezentáciami je na programe 3. až 20. decembra 2026.

08.03.2024 13:18
SR Hádzaná Ženy Repre Kvalifikácia Slovensko Foto: ,
Slovenská hádzanárska reprezentácia žien sa predstaví na šampionáte v domácom prostredí.
debata

Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v Kolíne nad Rýnom.

EHF pôvodne evidovala samostatné kandidatúry Turecka, Slovenska s Rumunskom a Česka s Poľskom. Po prehodnotení viacerých faktorov sa rozhodla prideliť organizáciu všetkým piatim záujemcom s úmyslom, aby sa vrcholná európska ženská hádzaná dostala do čo najviac európskych krajín a mala čo najväčšiu propagáciu.

Zámer EHF podporuje aj fakt, že najbližšie tri kontinentálne šampionáty žien sa uskutočnia celkovo v jedenástich krajinách. ME 2024 budú v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku, ME 2026 v spomenutých piatich štátoch a ME 2028 budú organizovať Nórsko, Dánsko a Švédsko.

Slovenský zväz hádzanej (SZH) je s verdiktom spokojný. "V mene Slovenského zväzu hádzanej by som chcel vyjadriť veľkú radosť a hrdosť pri správe, že Slovensko bude spolu s ďalšími spoluorganizátormi hostiteľom ME 2026 v hádzanej žien. Vnímame to ako šancu pre slovenskú hádzanú na reštart po zničujúcom covidovom období, ako impulz pre náš národný tím žien pracovať na sebe, ukázať sa už v tejto rozohranej kvalifikácii a nastúpiť cestu k vrcholu o dva a pol roka pred domácimi fanúšikmi.

Pevne veríme, že spoločne s novým Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR sa nám podarí ukázať Slovensko v tom najlepšom svetle a spolu s ďalšími spoluorganizátormi pripravíme nezabudnuteľné ME 2026 v hádzanej žien v historickom formáte piatich krajín ako celoeurópsku oslavu športu," uviedol prezident SZH Jaroslav Holeša.

Iuventa Michalovce Čítajte viac Rekordný 11. titul. Michalovce majú nedostihnuteľný náskok, na tróne vymenili DAC

Kontinentálny šampionát je druhý s účasťou 24 tímov, v základnej fáze bude šesť štvorčlenných skupín. Ich zápasy sa odohrajú v Bratislave, Oradei, Kluži, Antalyi, Brne a v Katoviciach.

Poľské dejisko bude hostiť aj finále, predtým aj prvé fázy play off spoločne s Klužom. Podujatie sa malo pôvodne konať v Rusku, EHF začala s hľadaním náhradného organizátora v lete.

Slovensko naposledy hostilo vrcholné hádzanárske podujatie v roku 2022, keď privítalo spoločne s Maďarmi mužskú európsku elitu. V kandidatúre 2026, ktorú podalo v októbri, ponúkalo ako dejisko aj Košice a ME malo hostiť len s Rumunskom. Turecko a ani Česko ešte žiadne hádzanárske ME neorganizovali.

Najlepšia slovenská akvabela Viktória Reichová Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na nedávnych MS v plaveckých športoch v Katare...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hádzaná #ME 2026