Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlato z MS patrí basketbalistkám Austrálie

Novými majsterkami sveta sa v sobotu po jednoznačnom finálovom víťazstve nad Ruskom 91:74 stali austrálske basketbalistky. Hráčky od protinožcov sa tešili vôbec z prvých majstrovských vavrínov v histórii, pričom Ruskám vyfúkli ich siedme zlato.

23.09.2006 23:09 , aktualizované: 24.09.2006 13:06
Arcainová Foto:
Domáca basketbalistka, Brazílčanka Arcainová.
debata

Neúspešné obhajkyne titulu majsteriek sveta americké basketbalistky nakoniec zo svetového šampionátu v brazílskom Sao Paule neodídu bez medaily. V súboji o bronz najväčšie favoritky na zlaté medaily, ktoré však v semifinále prekvapujúco podľahli Rusku, zdolali v sobotu domácu reprezentáciu suverénnym spôsobom 99:59, pričom o osude stretnutia bolo prakticky rozhodnuté už po troch štvrtinách.

Za najužitočnejšiu hráčku turnaja vyhlásili Penelope Taylorovú zo zlatého výberu, najlepšou strelkyňou sa stala jej krajanka Lauren Jacksonová s priemerom 21,3 b na zápas.

Za premiérovým titulom pritom tím vo vlasti prezývaný „Opals“ nevykročili najistejším krokom a po troch minútach prehrávali 2:9. Ešte do konca prvého polčasu sa ale Ruskám prestalo dariť a kým Austrálčanky nastrieľali 24 bodov, ich súper odpovedal iba piatimi. Do prestávky išli strieborné olympijské medailistky už s výrazným náskokom, ktorý si udržali s menšími výkyvmi až do konca a odsúdili tak Rusky k tretiemu striebru z MS v poradí.

„O tejto zlatej medaile som snívala už ako štvorročná, keď som začala hrať basketbal. Asi netreba vysvetľovať, že v celoživotnej námahe a v tom, aby som trénovala každý jeden deň, ma držal práve tento sen,“ tešila sa Taylorová, ktorá vo finále nastrieľala až 28 bodov. Za jej výkon ju chválila aj spoluhráčka Kristi Harrowerová: „Odohrala absolútne senzačný turnaj. Ešte v živote som ju nevidel podávať také výkony a keďže väčšina tímov sa sústredila na obranu Lauren Jacksonovej, perfektne to využila v náš prospech.“

finále: Austrália – Rusko 91:74 (43:35)

  • Austrália: Taylorová 28, Jacksonová 16, Harrowerová 15, Snellová 12, Whittleová 8 (Bevilaquaová 4, Summertonová 4, Randallová 2, Grimaová 2, Phillipsová, Screenová, McLnernyová)
  • Rusko: Stepanovová 17, Ščegolevová 15, Korstinová 10, Rachmatulinová 8, Vovopynová 7 (Artešinová 10, Karpovová 7, Karpuninová, Demaginová, Abrosimová, Osipovová, Lisinová)

    TH: 22/18 – 17/12, trojky: 9:6, fauly: 20:17, rozhodcovia: Rougier (Arg.), Pacheco (Braz.).

o bronz: USA – Brazília 99:59 (49:34)

  • Najviac bodov: Taurasiová 28, Thompsonová 15, Catchingsová 11 – Dos Santosová Arcainová 16, Castrová Marquesová 13, Garvaová Zakrzeská 7
debata chyba