Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Basketbalistky bojujú o miestenku na ME

Basketbalistky Slovenska čaká v nedeľu 28. augusta prvý z dvoch zápasov na záverečnom turnaji dodatkovej kvalifikácie o postup na ME 2005. Zverenky trénera Jozefa Rešetára nastúpia v tureckej Burse, kde sa potom od 2. septembra začnú hrať už aj samotné súboje A-skupiny európskeho šampionátu, proti Ukrajine.

28.08.2005 11:10
debata

Druhý súboj dodatkovej kvalifikácie odohrajú Slovenky v pondelok 29. augusta proti Poľsku. Z trojice tímov si miestenku na ME vybojuje iba jediný tím. Slovensko od vzniku samostatnej republiky v roku 1993 nechýbalo ešte ani na jednom kontinentálnom šampionáte basketbalistiek.

„Dievčatá už tejto kvalifikácii obetovali dva mesiace, preto by sme všetko chceli úspešne zakončiť. Samozrejme postupové ambície má aj Poľsko a Ukrajina, šance sú podľa mňa naozaj vyrovnané. Veľa bude závisieť od nášho úvodného zápasu s Ukrajinou. Ten tím, ktorý vyhrá, totiž získa veľkú psychickú výhodu. A tieto súboje budú najmä o psychickej odolnosti. Rozhodujúcim faktorom v zápasoch by mala byť obrana. Ak budeme dobre brániť, získame lopty na rýchle protiútoky. Chceme hrať totiž rýchly basketbal,“ uviedol pred odchodom slovenský kormidelník Jozef Rešetár.

Slovenské družstvo sa do dejiska záverečného kvalifikačného turnaja presunulo po trase Košice – Budapešť – Istanbul – Bursa v piatok popoludní. Vo výprave je okrem členov realizačného tímu dvanásť hráčok (Frniaková, Barényiová, Žirková, Michulková, Jalčová, Nagyová, Polónyiová, Lásková, Růžičková, Libičová, Hiráková a Kováčová), ktoré účinkovali aj v prvej fáze dodatkovej kvalifikácie.

Z tej sa Slovensko v konkurencii Belgicka a Talianska kvalifikovalo nakoniec iba zásluhou lepšieho skóre, aj keď po prvých dvoch zápasoch mali hráčky na svojom konte dve víťazstvá. „Verím, že sa už nezopakuje nič také ako v našom poslednom zápase s Belgickom, kde nám odišla streľba. V tejto súvislosti by som sa ešte raz rád poďakoval publiku v Košiciach, ktoré nám veľmi pomohlo. V Burse sa už budeme musieť zaobísť bez našich fanúšikov, no podmienky budú mať také isté aj naši súperi,“ uviedol tréner slovenských basketbalistiek.

Jozef Rešetár strávil posledné dni aj usilovným zháňaním informácií o súperoch. „Poslednú videokazetu z ich zápasov s Poľskom nám dodajú Maďari na letisku. Zatiaľ sa rôznia chýry, či v drese Poľska nastúpi v Burse aj pivotka Dydeková. Aj bez nej však majú Poľky dobrý, vyrovnaný tím a niekedy hrá družstvo bez veľkej hviezdy kolektívnejšie a má ešte väčšiu silu ako s ňou. Sila ukrajinskej reprezentácie je zase na krídlach a pod košom, kde dokážu doskočiť veľa lôpt. Na to si budeme musieť dať veľký pozor. Aj my však máme dobre zložené družstvo a zdolať môžeme hociktorého súpera,“ vyjadril sa J. Rešetár.

Program záverečného turnaja dodatkovej kvalifikácie:
Nedeľa 28. augusta o 15:00 h:
Ukrajina – Slovensko
Pondelok 29. augusta o 17.00 h:
Slovensko – Poľsko
Utorok 30. augusta o 18.00 h:
Poľsko – Ukrajina

Nominácia Slovenska:
Slávka Frniaková, Ivana Jalčová, Luisa Michulková, Marie Růžičková (všetky K Cero I.C.P. Košice), Zuzana Polónyiová (TV 1872 Saarlouis/Nem­.), Monika Barényiová (naposledy Siemens Poprad), Zuzana Žirková a Alena Kováčová (obe Gambrinus Brno/ČR), Renáta Hiráková (naposledy Delta I.C.P.), Agnesa Nagyová (Szeviép Szeged/Maď.), Lucia Lásková (ŽKK Merkur Celje/Slovin.), Lívia Libičová (naposledy UMB Banská Bystrica)

debata chyba